Baking soda | 50+ handige tips voor het gebruik

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Baking soda is het middel wat ik standaard in huis heb. Het staat in mijn schoonmaakkastje, in het badkamerkastje en in de schuur. Ik gebruik het voor steeds meer dingen en ik leer nog elke keer weer nieuwe toepassingen voor baking soda. Ik merk wel eens dat nog niet iedereen op de hoogte is van het gebruik van Baking Soda. Dus bij deze de tips voor het gebruik van baking soda.

baking soda tips gebruik mamameteenblog.nl
50+ tips voor het gebruik van baking soda

Wat is baking soda?

Baking soda is een natuurlijk mineraal. Het is geen gewone soda. Het is goed om dit beter niet verwarren met elkaar. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof (Trona) die van nature voorkomt in gesteenten. Het lijkt een beetje op poedersuiker. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd. En kan ook inwendig gebruikt worden.
Gewone ‘schoonmaaksoda’, of washing soda (natriumcarbonaat) is een chemische stof die wordt gemaakt. De chemische benaming van deze gewone soda is natriumcarbonaat. Het lijkt een beetje op grof zout, je kunt het alleen NIET toepassen voor inwendig gebruik, dus niet bij het bakken gebruiken en ook niet eten.

vloerkleed reinigen baking soda mamameteenblog

Toepassingen baking soda en washing soda

Baking soda wordt gebruikt in de keuken als rijsmiddel (een ingrediënt van bakpoeder), als stabilisator en als zuurteregelaar. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.

Washing soda wordt echt alleen gebruikt als schoonmaakmiddel.

Is baking soda gezond?

Zuiveringszout kan helpen bij je gezondheid. De reinigende werking heeft effect op je huid doordat baking soda helpt je lichaam te ontzuren. Ook helpt het bij het doden van bacteriën. Het helpt bij brandend maagzuur en een slechte spijsvertering (sinds de 18e eeuw is dit een beschreven medicijn hiervoor).

Er wordt nog steeds studie gedaan naar de vele werkingen van baking soda op de gezondheid. Zo zou er worden beweerd dat het helpt bij sommige vormen van kanker en sommige chronische aandoeningen.
Op het internet is hier heel veel over te vinden. Maar ook dat de meningen verdeeld zijn, dus ik ben heel voorzichtig in deze bewering. Maar als je meer wilt weten hierover kun je dit makkelijk vinden op het internet.

Wees wijs en informeer altijd de huisarts wanneer je baking soda wilt gaan innemen. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij het meer kwaad dan goed doet. Denk daarbij aan leveraandoeningen, een te hoge bloeddruk, tijdens de zwangerschap, vochtophoping (oedeem) en een te laag kaliumgehalte.

Kun je zuiveringszout op elk oppervlak toepassen?

Je kunt baking soda niet overal op gebruiken bij schoonmaakklussen. Het kan zich gedragen als een zuur. De oppervlaktes die je moet vermijden zijn: Aluminium, poreuze gesteente zoals marmer en stoffen die delicaat zijn, zoals zijde.

Overzicht van toepassingen van baking soda

Zoals ik eerder zei gebruik ik baking soda echt voor heel veel verschillende doeleinden. En het fijne is dat het helemaal niet duur is en dat het beter is voor het milieu. Standaard heb ik dan ook een paar pakken in huis. Ik gebruik het echt voor zoveel verschillende redenen. Daarnaast merk ik dat het eczeem van mijn dochter een heel stuk minder is door het gebruik van baksoda als schoonmaakmiddel. Blijkbaar zitten er in de ‘standaard’ schoonmaakmiddelen toch stoffen waar ze niet tegen kan.

Waar kun je het allemaal voor allemaal voor gebruiken? Ik heb ze hieronder in een overzicht geplaatst.
Mocht je er nog 1 missen, laat het me weten, dan voeg ik het toe.

Baksoda in de keuken:

 1. Rijsmiddel:
  Door Baking Soda te gebruiken in je baksels in combinatie met een zuur wordt het heerlijk luchtig. Het werkt wanneer het in aanraking komt met bijvoorbeeld azijn, citroen(sap) of karnemelk. Alleen wanneer dit ook een van je ingrediënten is in je baksel kun je Baking Soda gebruiken. Zonder een zuur is de smaak van baking soda trouwens niet zo lekker.
  Toepassing: 3 theelepels bakpoeder is 1 theelepel Baking Soda.
  Recept waar ik het in gebruik is bijvoorbeeld in Muffins met warme chocola.
 2. Koelkast schoonmaken:
  De binnenkant van de koelkast kun je schoonmaken met water en een beetje Baking Soda. Wrijf daarna met een vochtige doek en een beetje azijn de koelkast na en maak met een schone doek droog.
 3. Vieze luchtjes in de koelkast
  Zet een pakje baking soda in de koelkast, dit verwijdert de vieze luchtjes in je koelkast. Na een maand ververs je het pak. De oude verpakking is nog te gebruiken voor je badkamer of toilet.
 4. Snijplanken schoonmaken
  Dit is echt ideaal! Zo probeer ik elk seizoen de planken te behandelen en tussendoor zo nodig.
  Het is simpel, je bestrooit de planken met het poeder, even schrobben en afspoelen. Klaar!
 5. Stinkende afvalemmer
  Zeker in de zomer een must bij onze vuilnisbak!
  Lees hier hoe je dat doet!
 6. Aanslag in koffie en theekan:
  Spoel de kan om, strooi het poeder langs de kanten en veeg het met een vaatdoek uit, omspoelen en klaar!
 7. Pannen schoonmaken:
  Zeker aangebrande pannen zijn zo schoon! Op het vuur met een laag water een flinke schep baking soda en je pan brandt zichzelf weer schoon. Afspoelen, zo nodig nog een keer en daarna afwassen zoals je gewend bent.
 8. Oven en magnetron:
  Dep de natte spons of vaatdoek in het poeder, insmeren en met een schone doek nawrijven en je oven en magnetron zijn als nieuw!
 9. Fruit wassen:
  Toepassing: Soda over het fruit strooien, scrubben en goed naspoelen.

Baking Soda in je persoonlijke verzorging

 1. Mooie witte tanden:
  Je tanden poetsen met dit middel geeft meerdere voordelen; je tanden worden witter, het doodt de bacteriën en het geeft je een frissere adem. Maak hiervoor zelf je tandpasta met dit recept. Het is even wennen want het bevat uiteraard geen menthol geurtje, maar als je eenmaal de voordelen kent went het prima.
  Gebruik: Hetzelfde als gewone tandpasta.
 2. Mondspoelmiddel:
  Baking soda doodt bacterie, het werkt dus heel goed om het te spoelen in een oplossing van water en baking soda. Spoel wel je mond na met wat gewoon water om een droge mond te voorkomen.
  Toepassing: 1 theelepel oplossen in een mok water
 3. Tandenborstel reinigen:
  Vanwege het antibacteriële effect is dit echt een heel prettige manier om he tandenborstel te reinigen.
  Toepassing: Meng 2 eetlepels in een half kopje water, de tandenborstel er een nacht in laten staan en afspoelen
 4. Deodorant:
  Het maskeert niet de geur, maar pakt de oorzaak aan door de bacteriën onder je oksel te doden.
  Maak zelf een fijn recept hiervoor.
  Toepassing: gebruik als een gewone deodorant
 5. Shampoo:
  Door de no-poo trend (geen shampoo gebruiken) is men de werking van baking soda gaan waarderen.
  Toepassing: 1 eetlepel Baking Soda met een kopje water mengen en gebruiken als shampoo, na 1 minuut uitspoelen
 6. Scrub of masker:
  Ik gebruik baking soda al een tijdje als maskertje. Ik heb een oud gel potje, daar meng ik 1 deel zachte kokosolie in gemengd met 1 deel baking soda. Zo nodig scrub ik met een theelepel mengsel mijn gezicht. Even in laten trekken en afspoelen met lauwwarm water. Knapt mijn huid altijd heel erg van op.
 7. Baden:
  De zuiverende werking van baking soda is ook heel goed te merken wanneer je het gebruikt bij het nemen van een bad.
  Een kopje zout in bad strooien en ik merk dat mijn huid zachter wordt en zelfs verkoudheden worden minder. Dat laatste kan ik niet onderbouwen, maar is wel mijn ervaring.
 8. Voetenbad
  Dit doe ik echt te weinig, net als een bad trouwens, maar het effect is bijna hetzelfde. Met een druppeltje lavendelolie erbij maak je vermoeide voeten ook erg blij.
  Toepassing: 1 eetlepel toevoegen aan een teiltje warm water.

Baksoda in je medicijn kastje

 1. Maagzuurremmer:
  Een natuurlijk middel en zonder bijwerkingen is zuiveringszout.
  Gebruik een halve theelepel in een glas lauw water oplossen en opdrinken, je zult het al snel verlichting voelen.
 2. Het lichaam ontzuren:
  Door een halve theelepel op te lossen in een beker lauw water en deze opdrinken. Gebruik dit niet langer dan een week!
 3. Zonnebrand pijn:
  Meng baksoda met wat water en dep op de verbrande plekken.
 4. Verlichting van jeuk op de huid:
  Door een half kopje toe te voegen aan een lauwwarm bad kun je de jeuk verlichten
 5. Verlichting bij insectenbeten:
  Aanbrengen als een papje met water om de jeuk, pijn en zwelling te verlichten.

Let op: Overleg altijd met een huisarts om gevoeligheidsreacties en bijwerkingen te voorkomen.

Baking Soda in het onderhoud van je kleding

 1. Stinkende kleding:
  Was de stinkende kleding met zuiveringszout en het wordt weer schoon en de geur is verdwenen. Net zo goed als de bekende middelen en een stuk voordeliger.
  Toepassing: 1 kopje toevoegen met een eetlepel wasmiddel toevoegen aan een was.
 2. Stinkende schoenen:
  Gebruik: strooi er wat poeder in, laat het minimaal een nachtje staan en gooi het eruit als je ze gaat dragen. Voor extra effect kun je er een oude krant bij proppen, die neemt ook overtollig vocht (zweet) op erbij op.
 3. Frisse kledingkast:
  Toepassing: Zet een geopend pakje neer in je kledingkast op een plek waar je het niet zo snel omstoot. Schrijf de datum op en vervang elke maand het pakje baking soda. Zo maak en houd je je kast lekker fris.
 4. Opgedroogde bloedvlekken
  Toepassing: Voeg 3 eetlepels soda in een teiltje water, voeg het betreffende kleding stuk erin of een gedeelte ervan en laat het even inweken en daarna uitwassen/ spoelen
 5. Luierdoeken en wasbare luiers voorwassen:
  Toepassing: Voeg half kopje natriumbicarbonaat (baking soda) in een emmer warm water, voeg de uitgespoelde doeken en luiers toe en laat het een nachtje intrekken. Daarna kun je het uitspoelen en in de wasmachine wassen.

Baksoda in je schoonmaak routines

 1. Badkamer tegels schoonmaken:
  Door het schuureffect ideaal voor de wandtegels en voegen, de douchebak, de wastafel en het bad.
  Dep de natte spons in het poeder, daarna schoonspoelen.
  Toepassing: Bij poreuze steensoorten is het niet aan te bevelen!
 2. Afvoer:
  Bij verstopt afvoerputje is het probleem vaak verholpen met wat baking soda en natuurazijn.
  Let op: Voeg half kopje baksoda in het putje en dan stapsgewijs een scheutje natuurazijn er over gieten. Let wel op dat het gaat bruisen en dat er dampen vanaf komen. Zet daarom altijd een deur of raam open en werk met handschoenen.
 3. Douchegordijn:
  Toepassing: Strooi het poeder op een spons en maak het gordijn schoon, laat het heel even intrekken en spoel het daarna af met wat water.
 4. Toilet schoonmaken:
  Toepassing: Strooi een kopje poeder en een kopje azijn na elkaar in het toilet, een kwartier laten werken en schoonspoelen. Wanneer jet toilet erg veel kalkaanslag heeft, kun je het goedje wat langer in laten trekken.
 5. Wassen:
  Toepassing: Voeg half kopje natriumbicarbonaat bij het wasmiddel. De was heeft geen nare geurtjes meer en is echt superschoon.
 6. Gladde vloeren (niet poreus) schoonmaken:
  Toepassing: Voeg een half kopje in een emmer met koud tot lauw water, los het goed op en dweil de vloer, goed nadweilen met schoon water om vlekken te voorkomen.
 7. Vloerbedekking of vloerkleed vlekvrij of geurvrij maken:
  Toepassing: Strooi de baking soda over de aangedane plek en wrijf het goed in. De volgende ochtend kun je de plek goed stofzuigen.
 8. Fris matras:
  Om lekker te kunnen slapen is een schoon bed natuurlijk een must. Vergeet hierbij niet om je matras te reinigen.
  Toepassing: Het principe is hetzelfde als bij de vloerbedekking, strooien, een paar uur laten inwerken en stofzuigen.
 9. Knuffels opfrissen:
  Toepassing: Hetzelfde principe als bij de vloerbedekking.
 10. Stinkende huisdieren:
  Toepassing: Wrijf het poeder in hun vacht en laat het even intrekken, voor een paar minuutjes, daarna zoveel mogelijk uitwrijven met een vochtige doek.
 11. Kattenbak fris houden:
  Toepassing: Strooi voordat je het grit in de bak doet eerst een laagje Baking Soda onder in en de geur is vele malen minder!
 12. Frisse auto(stoelen):
  Toepassing: Wanneer je je auto schoon maakt, strooi wat baking soda over de stoelen, wrijf het in en gebruik de stofzuiger om na een kwartier om de stoelen weer schoon te zuigen.
 13. Stickers verwijderen:
  Toepassing: Voeg 2 eetlepels baksoda en 2 eetlepels water in een kom tot een pasta, smeer op de stickerresten, daarna afnemen met een vochtige doek.
 14. Zilverpoets:
  Toepassing: Voeg 3 eetlepels met 1 eetlepel water en poets het voorwerp net als als je zilverpoets zou doen met een zachte doek.
 15. Vieze handen:
  Toepassing: Wrijf je handen in met baksoda, daarna wassen met zeep.
 16. Onkruidverwijderaar:
  Toepassing: Strooi het poeder goed tussen de tegels en op paden. Let op: niet te vaak, want dan verzuur je de grond te veel.
 17. Langer genieten van verse bloemen:
  Toepassing: Voeg 1 theelepel toevoegen aan het bloemenwater
 18. Luchtverfrisser voor bijvoorbeeld op het toilet:
  Toepassing: Meng het poeder met badzout en zet het in een schoteltje in de betreffende ruimte.

Baking Soda in de tuin gebruiken

 1. Onkruidverwijderaar:
  Strooi de baking soda tussen de tegels en op paden. Ik vind dit niet een heel biologische oplossing, want het is wel echt een aanslag op het biologisch evenwicht van je grond, waardoor het gevolg is dat je nog meer onkruid krijgt en je eigen planten er onder zullen lijden. Niet te vaak en te veel dus.
 2. Bij gladheid:
  In plaats van strooizout gebruiken, maar let op, hier geldt dezelfde waarschuwing als bij de onkruidverwijderaar.
 3. Mieren:
  Bij overlast van mieren kun je hier goede tips lezen met baking soda.

Baking soda gebruiken in het spel bij kinderen

 1. Klei maken met zuiveringszout:
  Zo leuk om te maken en echt heel makkelijk!
  Bereiding: 1 kop zuiveringszout en een halve kop maizena mengen, verwarmen in een pan en langzaam een kopje water toevoegen, goed roeren, en stoppen met bijgieten totdat het een mooi mengsel is. Laten afkoelen. Je kunt voor de kleur een druppeltje voedingskleurstof toevoegen. Het is hier altijd feest als we dit doen!
 2. Vulkaan uitbarsting:
  Op het moment van de corona shutdown hebben we deze scheikunde proef met de kinderen uitgevoerd! Was makkelijk, snel en leuk om te doen. Een aanrader.

Wat kost baking soda en waar koop je het?

Baking soda kun je online, in bijna elke supermarkt en toko verkrijgen. Dus als je een pak ziet staan, neem het mee! Altijd handig.
Mijn grootverpakking koop ik vaak voordelig online.

Ken jij al deze toepassingen al van Baking Soda?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.