Tips voor een schone en frisse vuilnisbak

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Het was warm buiten de afgelopen maanden. Dat zullen jullie vast niet ontgaan zijn. En hoe heerlijk ik het ook vind, die warmte, het heeft ook wat vervelende gevolgen. Zoals nare luchtjes en een flink stinkende vuilnisbak. Iets wat ik echt heel vies vind, is de aantrekkingskracht van de vuilnisbak op vliegen. Ik zie het dan ook als een noodzaak om de vuilnisbak zo schoon mogelijk te houden deze dagen. En daar kun je me gerust fanatiek in noemen. Ik merk dat nu de temperatuur weer wat daalt ik nog steeds zorg dat mijn vuilnisbak zo min mogelijk stinkt. 

tips schone vuilnisbak mamameteenblog.nl

De beste manier om je vuilnisbak niet te laten stinken is om er geen vuilnis in te gooien. Logisch. En echt, ik probeer wel minder vuilnis te produceren, maar helaas heb ik nog steeds aardig wat vuilnis. Het is wel wat minder. Maar er rijzen nog steeds te veel vieze luchtjes uit de afvalbak op warmere dagen. Dus is de vraag hoe voorkom ik dan dat het toch gaat stinken?

Hoe voorkom ik dat mijn vuilnisbak gaat stinken?

De onderstaande tips gebruik ik bijna allemaal om mijn vuilnisbak zo schoon mogelijk te houden.

  • Leg een oude krant of stro onder in de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen en de bodem droog te houden. Op deze manier kun je bij lekkage ook makkelijk de krant verschonen. Strooi wat baking soda eroverheen om de geur tegen te gaan en het overmatige groei van bacteriën.
  • Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep, meestal leg ik hem op zijn kant en spuit hem eerst goed af met de tuinslang om dan vervolgens nat spoelen met een sopje van groene zeep en azijn.
  • Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpak daarom altijd je restjes in een krant of lege kartonnen verpakking. Het voorkomt een broedplaats voor vliegen.
  • De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Vooral een panty aan het handvat is een goede tip. Ik moet wel zeggen als je afvalbak in huis staat stinkt het alsnog in huis, maar dan naar mottenballen. Maar voor buiten blijkt het goed te werken.
  • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak of boterhamzakje, dat houdt de container fris en voorkomt maden.
  • En vergeet niet om de vuilniszak regelmatig te verschonen of verversen!

Je prullenbak schoon houden

Om mijn afvalbak zo schoon mogelijk te houden, gebruik ik de onderstaande tips.

  • Ik probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Ik vries het in, of bewaar het voedsel voor de volgende dag in de koelkast. Behalve dat ik minder nare luchtjes hebt, wordt ook mijn portemonnee hier blij van. Mocht ik toch wat weg willen/moeten gooien, dan gooi ik het eerst in een lege verpakking van een oud melkpak en daarna gooi ik het weg.
  • Ik zet de container zoveel mogelijk in de schaduw en sluit alle vuilniszakken goed af. Zo blijft de bak koeler.
  • Er bestaan vuilniszakken voor in de grote containers, zowel voor gft als voor restafval. Zo blijven je containers beter schoon. Ikzelf heb deze tip nog niet gebruikt, omdat ik het ook weer lastig vindt om het milieu te belasten met nog meer plastic.

Scheiden van afval

Ook probeer ik steeds meer het scheiden van afval uit te voeren en te kiezen voor grootverpakkingen zodat ik minder verpakkingsmateriaal hoef weg te gooien. Denk dan bijvoorbeeld aan rijst of wc-papier. Het scheelt echt. En het is lief voor het milieu.

Helemaal geen afval? Is dat mogelijk? Lees hier het boek “Het zero waste project“.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons afval?

Wat zijn jouw tips voor een schone prullenbak?

Lees ook:  

Plaats een reactie