Zelf tandpasta maken | Een gezond alternatief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Sinds ik 3 jaar geleden mijn eerste starterskit met essentiële oliën van Young Living Oils heb aangeschaft, is er een wereld voor mij opengegaan wat betreft gezondheid. Het heeft mij zoveel bewuster gemaakt hoe mooi de natuur is en dat het ons op zoveel verschillende manier voor ons zorgt. Niet alleen wat betreft ons voedsel, maar ook wat betreft onze persoonlijke verzorging en onze gezondheid. Dat laatste punt, je gezondheid, heb ik ondervonden bij de gaatjes in de kiezen van mijn dochter.  In dit artikel vertel ik je hoe ik begonnen met het zelf maken van tandpasta en wat mijn ervaring er mee is. 

zelf tandpasta maken mamameteenblog.nl
genees tandbederf mamameteenblog.nl

Het was heel bijzonder om meeste maken. Dat met een kleine verandering, we zo’n grote verbetering hebben gezien. Even terugblikkend, mijn dochter had een waar slagveld in haar mond. Drie gaatjes! Waarvan 1 een bijna weggerotte kies en dat in een paar weken tijd! Ik schrok mij echt helemaal kapot. Ben ik dan zo’n slechte moeder? Doe ik iets niet goed of zie ik hier iets heel erg over het hoofd?

Maar na het lezen van dit boek: Genees tandbederf, van Ramiel Nagel, besefte ik dat ik niet iets fout heb gedaan. Nee, ik heb niets fout gedaan, en ook ben ik geen slechte moeder, maar ik miste wel iets. Een stukje belangrijke informatie.

Voeding als medicijn

‘Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.’ Deze uitspraak van de Griekse geneesheer Hippocrates, een van de grondleggers van de westerse geneeskunde, heb je vast wel eens gehoord. Nu vind ik medicijnen en gezondheid sowieso heel erg interessant, als voormalig medewerker in de zorg. Maar zou ik zover gaan als voedsel is je medicijn en vice versa? Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Wat ik wel weet dat we afgelopen periode zo ontzettend veel berichten uit de media krijgen over ons voedsel, dat het vertrouwen, wanneer ik voor mijzelf spreek niet heel hoog is. Ik ben mij afgelopen echt veel meer bewust van wat ik in mijn boodschappen mandje gooi.

In het boek komt er veel na voren over voeding en vooral ook waarom bepaalde voeding zo goed is voor je lichaam of in dit geval voor je gebit. Met kleine stapjes probeer ik hier wat patronen om te buigen. Niet makkelijk, echt niet, maar wel belangrijk.

Daarnaast ben ik veel gaan lezen over tanden poetsen. Want behalve al de andere verbeterpunten, wilde ik ook uitsluiten dat we verkeerd poetsen. Kort gezegd, we hebben allemaal een elektrische tandenborstel en via de tandarts hebben we een speciale poetscursus gevolgd, tenminste de kinderen dan.

Zelf tandpasta maken

En zoals ik al eerder vermelde ben ik eens gaan proberen om zelf tandpasta te maken. Ik heb gewoon online wat recepten geplukt en ben ze gaan maken en testen. Een beetje aanpassen en weer gaan testen. Totdat ik vond wat ik wilde: mijn ideale tandpasta. En tot mijn verbazing kon ik ook hier wee de oliën gebruiken!

Nu gebruiken mijn jongste dochter en ik deze tandpasta al een tijdje en we zijn hier allebei blij en tevreden mee. In het begin wat zoutig van smaak, maar dat went verbazend wekkend snel. En ook je tanden voelen veel schoner en blijven ook langer schoner. En mocht je uit gewoonte even teruggrijpen op je oude tube, dan proef je hoe vreselijk zoet dit smaakt, bijna vies, zoals mijn dochter riep.

Onze ervaring tot nu toe: De gaatjes bij mijn dochter zijn nu stabiel. Ze zijn niet verergerd. Ook zijn er geen gaatjes bijgekomen. De donkere plekken lijken wat lichter te worden, maar ik kan natuurlijk niet zien wat er in de tanden en kiezen zelf gebeurt. Zelf denk ik dat hier de tandpasta ook niet bij kan en dus ook geen werking kan hebben. Hier zal, voor een re-mineralisatie, de voeding een belangrijk rol moeten spelen. En hier wordt aan gewerkt :). Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik minder ontstoken tandvlees heb, tenminste dat denk ik. Morgen heb ik een controle bij de tandarts en dan zal dat ook moeten blijken, verder vermoed ik geen gaatjes, maar ook dit zal ik morgen zeker weten. Ik houd je op de hoogte!

Dus, wil jij ook eens een zelfgemaakte tandpasta  proberen? Dan deel ik hierbij het recept.

Het is heel simpel en makkelijk te maken. Ik maak elke 1-2 maanden een nieuwe pot, in dit geval een oude, schoongewassen gelpot. De houdbaarheid  is vrij lang, maar hoe lang weet ik niet, daar het na 2 maanden op is.

Recept voor zelfgemaakte Tandpasta

Benodigdheden:

 • een lege en schone pot
 • een schaaltje voor de bereiding
 • lepel

Ingrediënten van zelfgemaakte tandpasta

tandpasta diy zelf maken mamameteenblog.nl
 • 40 gram kokosolie
 • 20 gram baking soda
 • 10 druppels pepermunt olie (young living oils)

Bereiding van zelfgemaakte tandpasta

Smelt de olie in het schaaltje, ik doe dit in de magnetron, maar je kunt het je schaaltje ook in bakje met heet water zetten, duurt iets langer, maar werkt ook prima. Zodra het vloeibaar is voeg je in kleine beetjes de backing soda toe, dit voorkomt het klonteren, en roer de pasta tot een egale pasta. Laat de pasta een beetje afkoelen in de koelkast totdat je merkt dat het een beetje opstijft, maar nog wel door te roeren is. Nu voeg je de pepermunt olie toe. De hoeveelheid druppels die ik hier noem, is de hoeveelheid die ik prettig vind, maar je kunt zelf meer of minder druppels toevoegen naar eigen smaak.

Roer de paste nog een keer goed door en schep hem over in je tandpastapot. Zet hem niet meer in de koelkast, want dan word de pasta te hard en dat is niet fijn wanneer je hem wilt gebruiken.

Gebruik van zelfgemaakte tandpasta

Je gebruikt de tandpasta door elke keer een kwart tot een half theelepeltje pasta uit het potje te scheppen en op je tandenborstel of rechtstreeks in je mond te doen en daarna met je tandenborstel  je tanden te poetsen zoals je gewend bent. Verder is het gebruik en frequentie hetzelfde als bij de tandpasta die je tot nu toe gewend bent.

Eigenschappen pepermuntolie | Young Living Oilspepermuntolie young living oils mamameteenblog.nl

Nu vraag je je natuurlijk af, waarom pepermuntolie? Ten eerste heeft dit ermee te maken dat het zo veel mogelijk lijkt op je oude tandpasta. Ten tweede smaakt het ook erg lekker en ten derde zijn er ook hele goede eigenschappen aan pepermuntolie.

 • hoofdpijn
 • maagklachten
 • spierpijn
 • misselijkheid en braken
 • koortsverlagend
 • ontstekingsremmend bij bacteriën en virussen
 • geheugenproblemen
 • (lichte) ademhalingsklachten
 • schimmelwerend

Nu smaakt je kopje pepermuntthee vast nog veel lekkerder :). Maar mocht je ook geïnteresseerd zijn in de olie of in de oliën van Young Living, kijk dan even op deze pagina of stuur mij een berichtje.

Ook in mijn besloten Facebook-groep over deze oliën deel ik nog meer leuke informatie over de oliën die veel kunnen doen voor je gezondheid. Mocht je willen worden toegevoegd, laat het me even weten of meld je aan dan kan ik je toevoegen.

Wil je meer weten over hoe ik de oliën gebruik; lees dan deze artikelen:

Dit artikel bevat afbeeldingen shutterstock.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.