zeep maken mamameteenblog.nl

Zelf Zeep maken, al eens geprobeerd?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Zelf zeep maken is niet moeilijk. Het is eigenlijk heel erg leuk. Natuurlijk vergt het wel wat voorbereiding en even wat concentratie, maar dat is bij alles, nietwaar? Bij mij was de reden om te beginnen met het maken van zeep, de eczeem huid van mijn dochter. Zij had als baby behoorlijk last van eczeem op haar huid en zoals ik in mijn blogartikel ‘hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier’ vertel, ben ik flink op zoek gegaan naar de oorzaak van eczeem. Ik ontdekte wat huidproducten zoals pure zeep voor je huid kan doen in positieve zin. En ik leerde hoe makkelijk en leuk het is om zelf pure zeep te maak. 

Zelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

zelf zeep maken diy mamameteenblog.nl
Er is op het internet veel te vinden over het maken van zeep, maar waar ik de informatie vandaan haal is bij Vanderleden.com, zij leggen heel duidelijk de verschillende processen uit die bij het maken van zeep komen kijken. En niet geheel onbelangrijk: ze hebben een goede zeepcalculator.

Het proces wat ik gebruik heet het Coldprocess. Dit betekent dat je de zeep na het maken langzaam laat rijpen (zo`n 4-6 weken).

Maar wat heb je nodig?↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

De benodigdheden

LET OP: De hoeveelheden die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt gaan maken en de hoeveelheid die past in jouw mal, de zeepvorm die je wilt gebruiken. In dit artikel gebruik ik een mal van 3,4 liter en pas daar de hoeveelheden op aan. Maar voel je vrij om deze aan te passen aan je eigen mal.

 • Vet (olijfolie 920 gram = ongeveer 1 liter & kokosolie 924 gram = ongeveer 1 liter )
 • Natriumhydroxide (ik bestel hem altijd bij bol.com)239 gram
 • Water 646 gram
 • Pannetje(s)
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer
 • Staafmixer
 • 2 x Zeepmal (besteld bij Aliexpress van 1,2 liter per stuk) ( is gelijk aan ongeveer 10-15 stukken zeep)
 • Vetvrijpapier
 • Eventueel een etherische olie toevoegen naar keus. Zelf gebruik de oliën van Young Living, maar er zijn natuurlijk tig andere goede oliën op de markt)

 zelf zeep maken mamameteenblog.nl

Zet dit alvast allemaal klaar, want een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na welk vet je wil gebruiken voor de zeep. Ik gebruik het liefst olijfolie en kokosolie of een beetje amandelolie.

Vul de hoeveelheden vet die je wilt gaan gebruiken in in de zeepcalculator. De zeepcalculator zal je aangeven hoeveel Natriumhydroxide je nodig hebt voor het maken van de Natronloog. Dit is de oplossing die het vet om gaat zetten in zeep, het verzepen. De natronloog blijft dus niet zodanig , maar gaat een chemisch reactie aan waardoor er verzeping plaats vindt. Dit eindproduct ( de zeep) is niet schadelijk voor de huid, integendeel.

Note: Natronloog kan enorm bijten op de huid, dus wees erg voorzichtig en gebruik eventueel handschoenen.

De bereiding | zelf zeep maken:

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels Natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Pas op, je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.

 

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

Meet de hoeveelheid vet af, welke je hebt berekend via de zeepcalculator, en doe deze in een schaal en laat hem opwarmen bovenop een pan heet water. ( zie onderstaande foto, hier maak ik trouwens een grote batch van ruim 2 kg vet). Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo’n 50°C. Doe dit rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is, dan dat de natronloog is afgekoeld! Ik zet de natronloogoplossing ook meestal buiten op een koele, droge plek. Dit versnelt het proces aanzienlijk.

 

Wanneer beide oplossingen van dezelfde temperatuur zijn pak je de staafmixer, je haalt de schaal vet van je pan en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je pannetje vet. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!

Het verzepingsproces

Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld. Meestal na 10 minuten zie je zichtbare verzeping.

Na ruim 10 minuten wordt het mengsel wat dikker en is het zeepmengsel gereed om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel of je staafmixer een streep door te trekken. Zie je een streep dan ben is het mengsel klaar voor de volgende stap. Dit proces wordt tracing genoemd, wat ‘nasporen’ betekent.

zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

De olie van Young Living Oils

Nu kun je eventueel geurtjes toevoegen in de vorm van een etherische olie of bijvoorbeeld een kleurtje (heb ik zelf nog niet geprobeerd). Ik gebruik zelf sinds een jaar de essentiële oliën van Young Living Oils. Dit zijn erg goed aangeschreven oliën, die beweren volledig puur te zijn.

Lemon Oil deo Young Living Mamameteenblog.nl

 

Bijvoorbeeld de Etherische olie( Lemon) van Young Living Oils. Deze kun je online bestellen. Dit zijn hele pure oliën en zeer krachtig. Ik ben zelf groot fan van deze oliën, maar ik heb eerder ook oliën gebruikt van de drogist. Let wel op of deze puur zijn en of ze je op de huid mag gebruiken. Wil je meer over weten over Etherische oliën, dan kun je hier meer lezen op mijn blog.

Op mijn Blog heb ik meer artikelen geschreven over het gebruik van deze oliën, zoals:

zelf zeep maken mamameteenblog

Je kunt nu de zeep in de mal gieten en wachten totdat de zeep hard / taai wordt (dit duurt meestal 2 dagen bij mij).

 

Wanneer die hard is kan de zeep uit de mal en snijd ik hem in handelbare stukken. Vervolgens leg ik ze op vetvrij papier een week of 4-6 om te rijpen, en zo af en toe draai ik de zeepjes. De zeep wordt nu nog harder en verkleurt nog een beetje.

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog 2

Nu is de zeep klaar! Voor het mooi stempel ik ze. Deze stempels zijn trouwens van de action. Maar je kunt ook hele mooie krijgen via Aliexpress

Dit is mijn basiszeep en vanaf nu kun je het gebruiken voor een hoop andere producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddel, handzeep en natuurlijk als zeep voor onder de douche of in bad.

Wil jij het ook gaan maken? Bereid het goed voor en zorg dat je alle middelen in huis hebt. Wij hebben berekend dat we bij deze bereiding ongeveer 50 zeepjes eruit halen. Met 1 zeepje doen we met een gezin van 5 mensen ongeveer 1,5 week. We maken per keer dus voor meer dan een jaar zeep.

Stiekem maken we het vaker omdat ik het ook leuk vind om als een klein cadeautje weg te geven. 

Maar hierbij nog een boodschappenlijstje voor de voorbereiding: 

 • Vet (olijfolie 920 gram = ongeveer 1 liter & kokosolie 924 gram = ongeveer 1 liter )
 • Natriumhydroxide (deze kun je bestellen op internet)239 gram
 • Pannetjes
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer, ik gebruik een vleesthermometer, werkt echt ideaal. 
 • Staafmixer
 • 2x Mal van 1,2 liter ( is gelijk aan ongeveer 10 stukken zeep), je kunt hier ook bv een cakeblik voor gebruiken die je bedekt met bakpapier. Ik heb in het verleden vaak blikken gebruikt van 30 cm lang. Ik had er dan zeker 3 nodig. En een keer heb ik ook lege melkpakken gebruikt. Opengesneden aan een zijkant zodat het een rechthoekige vorm kreeg. Niet ideaal en veel gepruts bij het losmaken van de zeep, maar is ook zeker een optie. 
 • Vetvrijpapier/ Bakpapier, verkrijgbaar bij elke supermarkt. 

Hebben jullie zelf wel eens zeep gemaakt?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

7 gedachten over “Zelf Zeep maken, al eens geprobeerd?”

 1. Ik heb nog nooit zelf zeep gemaakt. Was altijd bang dat het heel moeilijk zou zijn, maar na dit artikel wil ik het wel eens proberen 🙂

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Win je eigen Aquarel gemaakt door Bellysketcher~winactie gesloten

  Ik ontving een mail met de vraag van  Inês Pargana of ik bekend was met Bellysketcher en of ik een schilderij,...

Sluiten