Zelf Zeep maken, al eens geprobeerd?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Zelf zeep maken is niet moeilijk. Het is eigenlijk heel erg leuk. Natuurlijk vergt het wel wat voorbereiding en even wat concentratie, maar dat is bij alles, nietwaar? Bij me was de reden om te beginnen met het maken van zeep, de eczeem-huid van mijn dochter. Ze had als baby behoorlijk last van eczeem op haar huid en zoals ik in mijn blogartikel ‘hoe we eczeem behandelen op een natuurlijke manier’ vertel, ben ik flink op zoek gegaan naar de oorzaak van eczeem. Ik ontdekte wat huidproducten zoals pure zeep voor je huid kan doen in positieve zin. En ik leerde hoe makkelijk en leuk het is om zelf pure zeep te maken.

zelf-zeep-maken-mamameteenblog.nl-1-1

zelf zeep maken diy mamameteenblog.nl
Er is op het internet veel te vinden over het maken van zeep, maar waar ik de informatie vandaan haal is bij Vanderleden.com, ze leggen heel duidelijk de verschillende processen uit die bij het maken van zeep komen kijken. En niet geheel onbelangrijk: ze hebben een goede zeepcalculator.

Het proces wat ik gebruik heet het Coldprocess. Dit betekent dat je de zeep na het maken langzaam laat rijpen (zo`n 4-6 weken).

Maar wat heb je nodig?↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

De benodigdheden

LET OP: De hoeveelheden die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt gaan maken en de hoeveelheid die past in je mal, de zeepvorm die je wilt gebruiken. In dit artikel gebruik ik een mal van 3,4 liter en pas daar de hoeveelheden op aan. Maar voel je vrij om deze aan te passen aan je eigen mal.

 • Vet (olijfolie 920 gram = ongeveer 1 liter & kokosolie 924 gram = ongeveer 1 liter)
 • Natriumhydroxide (ik bestel hem altijd bij bol.com)239 gram
 • Water 646 gram
 • Pannetje(s)
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer
 • Staafmixer
 • 2 x Zeepmal (besteld bij AliExpress van 1,2 liter per stuk) (is gelijk aan ongeveer 10-15 stukken zeep)
 • Vetvrijpapier
 • Eventueel een etherische olie toevoegen naar keus. Zelf gebruik de oliën van Young Living, maar er zijn natuurlijk tig andere goede oliën op de markt.

 zelf zeep maken mamameteenblog.nl

Zet dit alvast allemaal klaar, want een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na welk vet je wil gebruiken voor de zeep. Ik gebruik het liefst olijfolie en kokosolie of een beetje amandelolie.

Vul de hoeveelheden vet die je wilt gaan gebruiken in de zeepcalculator. De zeepcalculator zal je aangeven hoeveel Natriumhydroxide je nodig hebt voor het maken van de Natronloog. Dit is de oplossing die het vet om gaat zetten in zeep, het verzepen. De natronloog blijft dus niet zo, maar gaat een chemisch reactie aan waardoor er verzeping plaats vindt. Dit eindproduct (de zeep) is niet schadelijk voor de huid, integendeel.

Note: Natronloog kan enorm bijten op de huid, dus wees erg voorzichtig en gebruik eventueel handschoenen.

De bereiding | zelf zeep maken:

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels Natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Pas op, je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.

 

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

Meet de hoeveelheid vet af, welke je hebt berekend via de zeepcalculator, en doe deze in een schaal en laat hem opwarmen boven op een pan heet water. (zie onderstaande foto, hier maak ik trouwens een grote batch van ruim 2 kg vet). Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo’n 50°C. Doe dit rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is, dan dat de natronloog is afgekoeld! Ik zet de natronloogoplossing ook buiten op een koele, droge plek. Dit versnelt het proces aanzienlijk.

 

Wanneer beide oplossingen van dezelfde temperatuur zijn pak je de staafmixer, je haalt de schaal vet van je pan en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je pannetje vet. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!

Het verzepingsproces

Op dit punt kun je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld. Na ongeveer 10 minuten zie je zichtbare verzeping.

Na ruim 10 minuten wordt het mengsel wat dikker en is het zeepmengsel klaar om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel of je staafmixer een streep door te trekken. Zie je een streep dan ben is het mengsel klaar voor de volgende stap. Dit proces wordt tracing genoemd, wat ‘nasporen’ betekent.

zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

De olie van Young Living Oils

Nu kun je eventueel geurtjes toevoegen in de vorm van een etherische olie of bijvoorbeeld een kleurtje (heb ik zelf nog niet geprobeerd). Ik gebruik zelf sinds een jaar de essentiële oliën van Young Living Oils. Dit zijn erg goed aangeschreven oliën, die beweren volledig puur te zijn.

Lemon Oil deo Young Living Mamameteenblog.nl

 

Bijvoorbeeld de Etherische olie(Lemon) van Young Living Oils. Deze kun je online bestellen. Dit zijn hele pure oliën en zeer krachtig. Ik ben zelf groot fan van deze oliën, maar ik heb eerder ook oliën gebruikt van de drogist. Let wel op of deze puur zijn en of ze je op de huid mag gebruiken. Wil je meer over weten over Etherische oliën, dan kun je hier meer lezen op mijn blog.

Op mijn Blog heb ik meer artikelen geschreven over het gebruik van deze oliën, zoals:

zelf zeep maken mamameteenblog

Je kunt nu de zeep in de mal gieten en wachten totdat de zeep hard / taai wordt (dit duurt ongeveer 2 dagen bij mij).

 

Wanneer die hard is kan de zeep uit de mal en snijd ik hem in handelbare stukken. Vervolgens leg ik ze op vetvrij papier een week of 4-6 om te rijpen, en zo af en toe draai ik de zeepjes. De zeep wordt nu nog harder en verkleurt nog een beetje.

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog 2

Nu is de zeep klaar! Voor het mooi stempel ik ze. Deze stempels zijn trouwens van de Action. Maar je kunt ook hele mooie krijgen via AliExpress

Dit is mijn basiszeep en vanaf nu kun je het gebruiken voor een hoop andere producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddel, handzeep en natuurlijk als zeep voor onder de douche of in bad.

Wil je het ook gaan maken? Bereid het goed voor en zorg dat je alle middelen in huis hebt. We hebben berekend dat we bij deze bereiding ongeveer 50 zeepjes eruit halen. Met 1 zeepje doen we met een gezin van 5 mensen ongeveer 1,5 week. We maken per keer dus voor meer dan een jaar zeep.

Stiekem maken we het vaker omdat ik het ook leuk vind om als een klein cadeautje weg te geven. 

Maar hierbij nog een boodschappenlijstje voor de voorbereiding: 

 • Vet (olijfolie 920 gram = ongeveer 1 liter & kokosolie 924 gram = ongeveer 1 liter)
 • Natriumhydroxide (deze kun je bestellen op internet)239 gram
 • Pannetjes
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer, ik gebruik een vleesthermometer, werkt echt ideaal. 
 • Staafmixer
 • 2 x Mal van 1,2 liter (is gelijk aan ongeveer 10 stukken zeep), je kunt hier ook bv een cakeblik voor gebruiken die je bedekt met bakpapier. Ik heb in het verleden blikken gebruikt van 30 cm lang. Ik had er dan zeker 3 nodig. En een keer heb ik ook lege melkpakken gebruikt. Opengesneden aan een zijkant zodat het een rechthoekige vorm kreeg. Niet ideaal en veel gepruts bij het losmaken van de zeep, maar is ook zeker een optie. 
 • Vetvrijpapier/ Bakpapier, verkrijgbaar bij elke supermarkt. 

zeepmallen zeep maken mamameteenblog.nl

Hebben jullie zelf wel eens zeep gemaakt?

Wil je mij volgen? Je kunt mij hier vinden:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

9 gedachten over “Zelf Zeep maken, al eens geprobeerd?”

 1. Klopt het dat Natriumhydroxide een loog is dat gebruikt wordt als gootsteen ontstopper? Volgens de beschrijving kan dit ernstige brandwonden veroorzaken. Hoe hou je dit veilig? Ik lees dat sommigen dit leuk vinden om met de kinderen te doen. Lijkt mij doodeng.

  Beantwoorden
  • Ja, dat klopt. Deze loog heeft verschillende doeleinden. Het is een heel oude chemische samenstelling die onder andere ruime tijd gebruikt wordt voor het maken van zeep.
   Wanneer ik met de kinderen (van 9 en 12 jaar) zeep maak, doe ik zelf het loog in water oplossen. Wanneer de oplossing aan het vet is toegevoegd is het geen loog meer, maar dat had je natuurlijk al begrepen, dan wordt het zeep :).
   Hopelijk heb ik je angst zo een beetje weggenomen, want het proces om zeep te maken is echt heel leuk en leerzaam.

   Beantwoorden
 2. Ik heb nog nooit zelf zeep gemaakt. Was altijd bang dat het heel moeilijk zou zijn, maar na dit artikel wil ik het wel eens proberen 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Win je eigen Aquarel gemaakt door Bellysketcher~winactie gesloten

  Ik ontving een mail met de vraag van  Inês Pargana of ik bekend was met Bellysketcher en of ik een schilderij,...

Sluiten