Speelgoed algemeen
DIY Gezondheid Lifestyle

Zelf Zeep maken, al eens geprobeerd?

9 mei 2016

Zelf zeep maken, is niet moeilijk. Het is eigenlijk heel erg leuk. Natuurlijk vergt het wel wat voorbereiding en even wat concentratie, maar dat is bij alles, nietwaar? Bij mij was de reden om te beginnen met het maken van zeep, de eczeem huid van mijn dochter. Zij had als baby behoorlijk last van eczeem op haar huid en zoals ik in mijn blogartikel `hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier`vertel, ben ik flink op zoek gegaan naar de oorzaak. Ik heb veel geleerd van de periode, oa wat zeep voor je kan doen. Zowel positief als negatief. Afijn, om een lang verhaal wat korter te maken, ben ik uiteindelijk begonnen om het zelf te maken.

Zelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

zelf zeep maken diy mamameteenblog.nl
Er is op het internet veel te vinden over het maken van zeep, maar waar ik de informatie vandaan haal is bij Vanderleden.com, zij leggen heel duidelijk de verschillende processen uit die bij het maken van zeep komen kijken. En niet geheel onbelangrijk: ze hebben een goede zeepcalculator.

Het proces wat ik gebruik is het Coldprocess. Dit betekent dat ik de zeep na het maken langzaam laat rijpen (zo`n 4-6 weken).

Maar wat heb je nodig?↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

De benodigdheden

 • Vet
 • Natriumhydroxide (deze kun je bestellen op internet)
 • Water
 • Pannetje(s)
 • Weegschaal / maatbeker
 • Roerlepel
 • Thermometer
 • Staafmixer
 • Mal

 zelf zeep maken mamameteenblog.nl

Zet dit alvast allemaal klaar, want een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na welk vet je wil gebruiken voor de zeep. Ik gebruik het liefst olijfolie (voor 1 mal ter grootte van een cakevorm gebruik ik ongeveer 1 liter olijfolie), maar ik gebruik ook wel eens kokosolie erbij of een beetje amandelolie.

Vul de hoeveelheden vet die je wilt gaan gebruiken in in de zeepcalculator. De zeepcalculator zal je aangeven hoeveel Natriumhydroxide je nodig hebt voor het maken van de Natronloog. Dit is de oplossing die het vet om gaat zetten in zeep, het verzepen.

Note: Natronloog kan enorm bijten op de huid, dus wees erg voorzichtig en gebruik eventueel handschoenen.

De bereiding | zelf zeep maken:

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels Natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Pas op, je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!
Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat deze af kan koelen.

 

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

Meet het vet af en doe deze in een schaal en laat hem opwarmen bovenop een pan heet water. ( zie onderstaande foto, hier maak ik trouwens een grote batch van ruim 2 kg vet). Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo’n 50°C. Doe dit rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is, dan dat de natronloog is afgekoeld! Ik zet de natronloogoplossing ook meestal buiten op een koele, droge plek. Dit versnelt het proces aanzienlijk.

 

 

Wanneer beide oplossingen van dezelfde temperatuur zijn pak je de staafmixer, je haalt de schaal vet van je pan en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je pannetje vet. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. De eerste sporen van zeep!

Het verzepingsproces

Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld. Meestal na 10 minuten zie je zichtbare verzeping.

Na ruim 10 minuten wordt het mengsel wat dikker en is het zeepmengsel gereed om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel of je staafmixer een streep door te trekken. Zie je een streep dan ben is het mengsel klaar voor de volgende stap. Dit proces wordt tracing genoemd, wat ‘nasporen’ betekent.

zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog.nl

 

Nu kun je eventueel geurtjes toevoegen in de vorm van een etherische olie of bijvoorbeeld een kleurtje (heb ik zelf nog niet geprobeerd). Ik gebruik zelf sinds een jaar de essentiële oliën van Young Living Originals. Dit zijn erg goed aangeschreven oliën, die beweren volledig puur te zijn.

Lemon Oil deo Young Living Mamameteenblog.nl

 

Bijvoorbeeld de Etherische olie( Lemon) van Young Living Oils. Deze kun je online bestellen. Dit zijn hele pure oliën en zeer krachtig. Ik ben zelf groot fan van deze oliën, maar ik heb eerder ook oliën gebruikt van de drogist. Let wel op of deze puur zijn en of ze je op de huid mag gebruiken. Wil je meer over weten over Etherische oliën, dan kun je hier meer lezen op mijn blog.

Op mijn Blog heb ik meer artikelen geschreven over het gebruik van deze oliën, zoals:

zelf zeep maken mamameteenblog

Je kunt nu de zeep in de mal gieten en wachten totdat de zeep hard / taai wordt (dit duurt meestal 2 dagen bij mij).

 

Wanneer die hard is kan de zeep uit de mal en snijd ik hem in handelbare stukken. Vervolgens leg ik ze op vetvrij papier een week of 4-6 om te rijpen, en zo af en toe draai ik de zeepjes. De zeep wordt nu nog harder en verkleurt nog een beetje.

 zelf zeep maken mamameteenblog.nlzelf zeep maken mamameteenblog 2

Nu is de zeep klaar! Voor het mooi stempel ik ze. Deze stempels zijn trouwens van de action.

Dit is mijn basiszeep en vanaf nu kun je het gebruiken voor een hoop andere produkten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddel, handzeep en natuurlijk als zeep voor onder de douche of in bad.

Hebben jullie zelf wel eens zeep gemaakt?

Facebook Comments

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply TIP: Vloerkleed schoonmaken met Backing Soda - Mamameteenblog.nl 6 november 2017 at 17:55

  […] Zelf zeep maken […]

 • Reply DIY Allesreiniger/ All purpose spray - Mamameteenblog.nl 24 oktober 2017 at 22:36

  […] Nog een goede tip: Zelf zeep maken! Goed voor je portemonnee en je gezondheid! […]

 • Reply Mathijs 19 oktober 2017 at 17:33

  Heel leuk om samen met de kinderen te doen. Bij ons zijn ze goed gelukt!

 • Reply M - TwoPennies 5 oktober 2017 at 08:28

  Ik heb nog nooit zelf zeep gemaakt. Was altijd bang dat het heel moeilijk zou zijn, maar na dit artikel wil ik het wel eens proberen 🙂

  • Reply Barbara 5 oktober 2017 at 08:35

   Moet je zeker doen, voor je het weet ben je ‘hooked’!

 • Reply Review Dr. Leenarts produkten voor de gevoelige huid. - Mama met een Blog 25 november 2016 at 06:01

  […] of als het weer guurder wordt. Mijn huid protesteert dan nog meer, door pukkeltjes of schilfertjes. Zelf zeep maken werkt al heel goed voor ons. Ik ben daarom heel voorzichtig bij het proberen van nieuwe merken […]

 • Reply BellamyzBlogzThingz 23 mei 2016 at 18:50

  Superleuk en leerzaam! Love it!!

  Hugz, Miss B.

 • Reply MetMirjam 9 mei 2016 at 13:54

  Wat gaaf! Nog nooit in me opgekomen om zelf zeep te maken – het lijkt me heel grappig om een keer te doen!

 • Reply byleen 9 mei 2016 at 10:42

  Wat een leuk idee zeg!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  Win je eigen Aquarel gemaakt door Bellysketcher~winactie gesloten

    Ik ontving een mail met de vraag van  Inês Pargana of ik bekend was met Bellysketcher en of ik een schilderij,...

  Sluiten