Hoe houd je je jeans langer mooi?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 25 april 2023 by Barbara

jeans langer mooi houden mamameteenblog.nl

Duurzame kleding heeft al een tijdje onze aandacht op de deze blog. Zeker met kinderen en de snelheid waarmee dit ververst moet worden heeft het onze constante aandacht nodig. Voor ons volwassenen is het wat makkelijker. Door minder kleding te kopen, duurzame merken te kopen of tweedehands te kopen, zijn we al aardig op weg.
En het daarna goed je kleding onderhouden, bijvoorbeeld je mooie Diesel jeans, zodat deze langer mooi blijft.

Hoe houd je je jeans langer mooi?

Hoe langer je je spijkerbroek mooi houdt, hoe meer plezier je er natuurlijk van hebt. En niet onbelangrijk wanneer je steeds duurzamer keuzes wilt maken in je kleding aankopen en zo lang mogelijk van je jeans wilt genieten.

Minder wassen

Minder wassen is altijd beter voor je kleding, ook je spijkerbroek. En zeker een donkere spijkerbroek. Het slijt meer dan je denkt door het wassen. Was hem daarom altijd binnenstebuiten en op 30 graden. En vloeibaar wasmiddel blijkt in dit geval beter te zijn voor je jeans. Het laat namelijk minder vlekken achter.

Hier thuis was ik liever met poeder, daarom probeer ik eens in de zoveel tijd een verzamel was te doen met allemaal jeans en dan gebruik ik hiervoor een beetje vloeibaar wasmiddel.

Spijkerbroek laten drogen op de beste manier

Laat de spijkerboek liggend drogen op een wasrek ipv je jeans in de droger te drogen. Zo houd je de vorm mooi en ook de kleur blijft mooier.
In de droger wordt deze al snel vaal. Zeker een donkere spijkerbroek zal er last van hebben.

En je hoeft hem niet te strijken wanneer je hem netjes gladstrijkt met de hand voor het drogen. Dit scheelt je tijd, maar is ook niet echt goed voor je spijkerbroek om vaak te doen.

Een donkere spijkerbroek heeft sowieso de voorkeur bij mij boven een lichte. Wanneer ik deze helemaal nieuw aanschaf laat ik de broek even weken in een emmer met wat azijn. Dan trekken de kleuren nog wat dieper in de vezels van de stof en blijft je jeans veel langer mooi van kleur. Dit werkt trouwens bij al je kleding met mooie kleuren.

Hoe houdt je je jeans langer schoon en fris

Wanneer je vaak een jeans draagt, is de vraag hoe je hem langer schoon en fris houdt zonder te wassen. Zo kun je je spijkerbroek een nachtje buiten uithangen om eventuele muffe luchtjes te verwijderen. Dit werkt echt heel goed. Let wel goed op dat het niet gaat regenen.

Een alternatief is nachtje in de vriezer. Dit is ook heel effectief. Op deze manier dood je de bacteriën en ben je de muffe lucht ook meteen kwijt. Ideaal.

Vlekken op je spijkerbroek

Bescherm je spijkerbroek. Bijvoorbeeld bij het koken, huishouden of klussen in huis. Zo kook ik zelf kook alweer een tijdje met een kookschort. Ja, het ziet er een beetje vrouwtje theelepel uit, maar het scheelt een hoop vlekken op mijn favoriete jeans.

Maar mocht ik toch een vlek op mijn jeans krijgen dan vind ik de site oma weet raad fijn om te raadplegen. Voor elke vlek een goede tip.

Zo hoef je ook niet altijd de hele jeans te wassen, maar kun je ook met wat slimme trucs alleen de vlek verwijderen.

Jeans repareren

Bij de kinderen repareer de jeans nog weleens met een stuk stof van een oude spijkerbroek. Makkelijk te doen en ziet er nog grappig uit ook.

Voor volwassenen zijn de reparaties vaak lastiger. Bijvoorbeeld aan de onderkant van een kapotgetrapte zoom. Of slijtageplekken op de stof tussen de dijen van het langs elkaar schuren op de fiets of lopen. (dit gebeurt sneller bij een stretch spijkerbroek)

Mocht je het leuk vindt om eventuele slijtage plekken creatief te repareren of sowieso je jeans op te leuken dan staat hieronder een leuk kort filmpje van YouTube.

Wanneer je net zo’n fan bent van jeans dan is een mooi exemplaar die lekker zit een fijne aanvulling op je (duurzame) kledingkast.
Hopelijk heb ik je wat tips mogen geven om je spijkerbroek een langere levensduur te geven.

Hoe houd je je jeans langer mooi mamameteenblog.nl

Mocht je zelf nog een leuke tip hebben dan hoor ik het graag in de comments!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie