Makkelijke tips om je kledingkast te verduurzamen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Twee prachtige, grote bruine ogen kijken me vragend aan. ‘Mam, deze jurk, is zo gaaf! Maar ik weet niet of het een goede jurk is?’, vraagt ze wijzend op haar telefoon. We staan voor haar kledingkast. Ik grinnik een beetje, en bedenk dat een jaar geleden we deze gesprekken nog niet hadden. En ik ben daar best een beetje trots om, want het betekent dat we echt een beetje bewuster leven. Niet dat we er al zijn, maar dat is een ander verhaal. ‘Wat ik bedoel’, zegt ze,’ is ie duurzaam?’ Ik kijk met haar mee op haar telefoon.

Makkelijke tips om je kledingkast te verduurzamen mamameteenblog.nl

Afgelopen tijd heb ik bijna alle kledingkasten hier in huis doorlopen. En dan bedoel ik echt uitgemest. Weggegooid waar de kids uitgegroeid zijn of kapot is. En weggeven of verkopen wanneer de kleding nog mooi genoeg is, maar het niet gedragen wordt. De kledingkasten uitmesten is een gebeurtenis die hier wel vaker voorkomt, maar toch een beetje anders was dit keer. Waarom? We hebben er met een duurzame swung naar gekeken. (sorry ik kan het niet ander zeggen).

Zo vroegen we ons bij elk kledingstuk af of ze het minimaal nog 20 of 30 keer zou willen dragen. En ook in welke combinaties het gedragen kon worden. Toen we een mooie selectie kleding over hadden, hebben we alles mooi gevouwen terug in de kast gelegd (zelfs een beetje op kleur). Het was voor de meiden echt een feestje om te doen en het heeft ze ook echt veel geleerd. Mijn dochter kwam me later vertellen dat toen een vriendinnetje haar kast zag, vroeg of we het bij haar ook zo wilde doen.

Ik heb geen illusies dat de kasten er zo uit blijven zien. Maar het begin is er. En ook de wil. En dat vind ik mooi om te zien. Kleding stukken, daar horen ze netjes mee om te gaan. Het heeft wat gekost en dat is niet alleen geld, maar ook energie van mensen en de aarde om te maken.

Wanneer ze nu kleding willen kopen letten ze er veel meer op of ze het vaak willen dragen en of het wel een ‘duurzaam’ kleding stuk is. Vandaar dat ik de vraag kreeg. Er is trouwens een hele mooie app om deze vraag te beantwoorden en of het merk wat je wil kopen ‘duurzaam is. Deze app heet: Good on you. (aanradertje)

Maar goed hoe kun je nu makkelijk je kledingkast wat verduurzamen?

Hoe begin je hier nu mee? Zelf heb ik hier een vrij makkelijk stappenplan voor gemaakt, wat ik heb gebaseerd op tips van andere en mijn eigen ervaring. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.

Je kast opruimen

Dit lijkt een inkoppertje, maar dit is toch echt het begin. Onze kasten puilen al snel uit van de hoeveelheid kleding. Echt niet normaal. En zeker nu wel veel meer thuis zitten, draag ik echt zoveel minder verschillende kledingstukken (ik pak vaak hetzelfde, merk ik).
Uit onderzoek is gebleken dat we de meeste kledingstukken maar acht of negen keer dragen. Een eye-opener voor mij.

Ik heb bij elk kledingstuk mezelf afgevraagd of ik dit nog zeker 20 keer wil dragen. Was het antwoord nee, dan deed ik het weg. Ook heb ik een onderscheid gemaakt tussen echte zomerkleding en winterkleding. De kleding van komend seizoen mag blijven hangen, de ander helft gaat in de bak en boven in de kast. Ideaal. En natuurlijk heb ik ook kleding die je het jaar rond kunt dragen, maar die draag ik ook echt en hangen nu helemaal blij te zijn in mijn kast. (the lucky ones)

Leer leuke combinaties maken met de kleding in jouw kledingkast

Ik had er nog nooit van gehoord, van de term capsule wardrobe, maar met de capsule wardrobe leer je hoe je met een beperkt aantal kledingstukken echt een fijne kledingcollectie kunt hebben. Het geheim zit erin dat je door slim te combineren minder nodig hebt, dan gedacht. En dat is natuurlijk duurzaam, want je koopt minder, omdat je gewoon minder nodig hebt om er altijd mooi en prettig gekleed bij te lopen. Of zitten. Achter een pc. Thuis.

Koop het juiste ondergoed

Je ondergoed is eigenlijk je basis. Het prettig dragen zijn, maar ook mooi zitten, anders ga je dat zien. Kleding op basis van bamboe is een goede investering wil je voor een duurzame optie kiezen.

Ondanks de zachtheid zijn de vezels van bamboe sterk, waardoor de kleding een lange
levensduur heeft. Ook na vaak wassen blijft kleding van bamboe mooi!

Bij Bamboo Basics vind je voor ieder gezinslid wat moois, van heren boxershorts tot damesslips en beha’s. Dus kom je er bij het opruimen van je kledingkast achter dat je wat oud versleten ondergoed wel kunt vervangen, koop dat meteen wat goeds. Daar doe je waarschijnlijk veel langer mee en het zit ook nog eens superlekker.

Koop tweedehands kleding of kies voor duurzaam

Wanneer je iets nieuws nodig hebt, vraag je dan af of je het ook tweedehands kunt kopen. En wanneer je toch iets nieuw wilt aanschaffen kun je kiezen voor een mooie duurzaam merk en of het goed te combineren is met een aantal kledingstukken uit je kledingkast. Zeker wanneer je het kledingstuk ook echt meer dan 30 keer wilt dragen, wil je een goede keuze maken. Door mijzelf deze vraag te stellen ben ik echt anders gaan kijken naar wat ik koop. Het helpt mij echt.

Leen eens wat of organiseer een kledingparty

Mijn laatste tip. Heb je een bruiloft of een andere speciale gelegenheid, misschien mag je die toffe jurk van je vriendin eens lenen. Ook kun je tegenwoordig naar een kledingbibliotheek. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik lees toffe reacties op social media.
Ook een kledingruil party is een idee, maar misschien pas mogelijk na Co-vid. Of pas van de zomer wanneer je het ruim buiten kunt opzetten. Wel echt een een leuke manier om aan mooie ‘nieuwe’ items te komen.

Tot zover mijn tips om te starten met een duurzame kledingkast! Heb jij nog een leuke tips? Laat het weten! Ik zet hem er graag bij!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie