Is een elektrische auto echt duurzamer?

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

elektrische auto rijden mamameteenblog.nl


De elektrische auto is in korte tijd heel populair geworden. Wij hebben hier thuis in de straat al verschillende typen en uitvoeringen staan en waarschijnlijk is dat bij jou ook het geval. De eerste modellen waren nog een beetje saai of heel duur, zoals de eerste Tesla’s Maar tegenwoordig heeft ieder merk wel een of meerdere elektrische modellen. Zo ben ik zelf wel enthousiast over de nieuwste smart #1. Dat lijkt me een echt een handige auto voor in de stad.

Nu hebben wij hier thuis nog een oude Toyota voor de deur staan (gaat nooit stuk), maar vroeg of laat gaan wij ook nadenken over zo’n nieuw type auto. Ik vroeg me alleen af of een elektrische auto ook echt duurzamer is.

Natuurlijk is een elektrische auto tijdens het rijden veel schoner dan een benzine- of dieselauto. Er is niet eens een uitlaat, dus de uitstoot van een elektrische auto is nul. Fijnstof komt wel vrij, net als bij elke andere auto. Dit fijnstof komt door de slijtage van de banden en komt ook vrij tijdens het remmen. Toch is de uitstoot van fijnstof bij elektrisch rijden veel lager dan bij oude brandstofauto’s. Dat komt omdat er bij elektrisch rijden geen fijnstof uit de motor komt.

De kritiek op elektrische auto’s gaat vaak over de milieubelasting tijdens het maken van de accu’s. En dat klopt ook. Maar wanneer je rekent over de hele levensduur van een auto, dan is elektrisch rijden toch beter voor het milieu dan een benzineauto. En dat heeft voor een deel ook te maken met de mogelijkheden om de gebruikte accu’s later weer te recyclen.

Maar er zijn nog meer voordelen aan elektrisch rijden. Ik zet er een paar op een rijtje.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is heel stil. En dat is erg prettig. Niet alleen voor bestuurders, maar ook voor omwonenden langs drukke wegen.
Bij elektrisch rijden gebruikt de motor veel minder energie per kilometer dan benzine- of dieselmotoren. Bovendien is elektrisch rijden beter voor de luchtkwaliteit omdat er kan worden gereden op ‘schone’ stroom, bijvoorbeeld uit zon- en windenergie. Dat zijn op dit moment eigenlijk de enige echt duurzame energiebronnen.

Nederland is bovendien heel geschikt voor elektrisch rijden. Wist je dat de gemiddelde autorit hier maar 19 km is? Met een volle accu kom je in Nederland niet snel ‘leeg’ langs de kant van de weg te staan.

En er zijn nog wat financiële voordeeltjes. Sinds juli 2020 geldt er een subsidieregeling op elektrische auto’s. Daarmee wordt de vaak wat hogere aanschafprijs voor een deel gecompenseerd. In de praktijk blijken de onderhoudskosten van elektrische auto’s ook lager. En tot slot betaal je geen wegenbelasting in Nederland.

Alles bij elkaar is de komst van de elektrische auto goed voor het milieu en je portemonnee. De prijs is nu nog wel wat hoger, maar die dalen snel nu er steeds meer aanbod komt. Ik ga misschien toch een keer een proefritje maken in die nieuwe smart.

Op een duurzame vakantie met de elektrische auto?

Ga je graag met de auto op vakantie? Ook de vakantie met de elektrische auto is mogelijk. Er zijn dan wel een aantal aandachtspunten. Zo is het belangrijk om rekening te houden met wat meer planning dan met een brandstofauto. Hoewel er zijn steeds meer laadpalen zijn in Europa. Hier zijn speciale apps voor te vinden voor op je smartphone. En even opletten dat je laadpas goed werkt in het het buitenland.
Ook kunnen steeds meer elektrische auto’s een caravan, fietsenrek of dakkoffer dragen. Dat is heel fijn, maar let op: je caravan, fietsdrager of dakkoffer invloed heeft op de actieradius van de auto. Dus misschien wat sneller een laadpaal opzoeken.

Rijd jij al elektrisch? En wat zijn jouw ervaringen?

Is een elektrische auto echt duurzamer mamameteenblog.nl