Hoe je makkelijk duurzame kleding online kunt kopen?

Last Updated on 28 augustus 2023 by Barbara

Met de lockdown en alle winkels dicht is het noodzaak om noodzakelijke inkopen zoals kleding voor de kinderen en onszelf online te doen. Sowieso vind ik online kleding kopen al een stuk praktischer met 3 kinderen dan door een drukke winkelstraat lopen. Wat dat betreft, winkel ik liever alleen. Maar online is het een stuk makkelijker om samen op de bank (of even alleen) je door een winkel heen te shoppen. Je bezoekt online een paar favoriete kledingwebshops, al je items in het mandje, bestellen, betalen en je bent klaar. Zo makkelijk is het bestelproces.
Maar wat ook steeds belangrijker wordt is wat we kopen, is de kleding die we kopen duurzaam? En wat is duurzame kleding? En waarom zou je dit kopen? In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee kunt houden, een soort stappenplan en hoe je kunt starten.

Hoe je makkelijk duurzame kleding online kunt shoppen mamameteenblog.nl (1)Hoe je makkelijk duurzame kleding online kunt shoppen mamameteenblog.nl (1)
Waarom duurzame kleding kopen?

Waarom duurzame kleding kopen?

Het is wel zo fijn om voor jezelf eerst duidelijk te hebben wat duurzame kleding is. Ik kwam de volgende omschrijving tegen op het internet.


De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling zegt het volgende:

De aarde en haar bronnen zo gebruiken dat ook de komende generaties hier nog plezier van kunnen hebben. Door kleding duurzaam te produceren zorg je dus dat je de natuurlijke bronnen niet uitput en/of beschadigt. Het komt hier dus niet alleen neer op de keuze voor kledingmateriaal, maar ook op de manier waarop je het produceert. 

Voor mij een duidelijke omschrijving die precies benoemt waar het om gaat bij duurzaamheid. Niet alleen de stof is duurzaam, maar ook het proces van maken is belangrijk om duurzaam te worden genoemd. Maar hoe weet je wat duurzaam is en waar kun je op letten?

Waar kun je op letten bij het kopen kleding die duurzaam is?

Gelukkig zijn er steeds meer webwinkels die beseffen hoe belangrijk het is om duurzaamheid te omarmen. Zo zie je dat ze een aparte categorie krijgen waar je makkelijker kunt zoeken (bijvoorbeeld Zalando). Maar ook voor de verpakking en bezorging wordt gezocht naar duurzame manieren. (Denk aan Dille en Kamille die hun pakketjes bezorgen op de fiets).

Maar waar begin je en waar kun je op letten bij het kopen van duurzame kleding?
Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen bij het maken van een keus:

 • Hebben er dieren geleden voor de kleding? (denk bijvoorbeeld aan de jassen met hondenbont)
 • Is de kleding Fair Trade? Kinderarbeid of uitbuiting van boeren?
 • Kun je het op de groei kopen – baggystyle?
 • Kun je het tweedehands kopen op bijvoorbeeld marktplaats?
 • Kun je de kledingstukken gemakkelijk combineren met verschillende outfits?
 • Kun je de kleding doorgeven aan een zus of broer, neef of nicht?
 • Kun je de kleding eventueel een tweede leven krijgen? Denk aan hip voor nop.
 • Welke keurmerken geeft het merk kleding en wat betekent dat?

Allemaal vragen die je misschien even moet uitzoeken, maar wanneer je ze eenmaal weet dan heb je een meteen goed merk of webwinkel gevonden waar je je zonder bezwaar kunt shoppen.

Duurzame kleding kan kostbaarder zijn

Duurzame kleding kost vaak wat meer dan de goedkopere kleding die schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Maar bedenk dat je bij het proces van verduurzamen je stap voor stap kunt de kledingkast van je kinderen kunt aanpassen. Elk kledingstuk vervangen door een duurzaam alternatief is een winst.

En ik merk voor mijzelf dat je ook in de uitverkoop een paar hele mooie juweeltjes kunt vinden. Zo let ik op de volgende punten bij het kopen van een kledingstuk:

 • Van welke stof is het gemaakt? Hoe lang blijft het mooi?
 • Hoeveel werk kost het om het kledingstuk te wassen? (denk aan een wollen trui)
 • Goedkoop is bijna altijd duurkoop, dat geldt met name voor de kledingindustrie.
 • Laat je niet per se verleiden tot de laatste trends. Kijk welke smaak je kind heeft, welke kleuren je kind mooi staan en waar je kind zich lekker in voelt.
 • Kijk of het een maatje groter ook leuk is. Zoals bijvoorbeeld bij een trui of een t-shirt. Maar ook een shabby joggingbroek kan in een maatje groter heel leuk zijn.

Dit lijstje gebruik ik trouwens ook bij het shoppen voor duurzame mode in mijn eigen kledingkast(tip). Werkt voor mij echt heel handig. Voor meer duurzame online shopping vind je hier een hele lijst met winkels.

Hoe denk jij over duurzame kleding en koop je er wel eens wat van?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 gedachten over “Hoe je makkelijk duurzame kleding online kunt kopen?”

Plaats een reactie