Het onderbuikgevoel

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is maandag ochtend, tien over acht. Liam ligt nog op bed, heeft de hele nacht zitten spoken. Nacht nummer drie, btw. Ja, het virus heeft ook hier zijn slag geslagen.

Mama met een blog
Zieke Liam

Spitsuur in Huize B. Aankleden, ontbijten, broodtrommels vullen, vitamientjes innemen, gymspullen klaar en handdoek mee voor het douchen?
De twee meiden zijn
bijna klaar voor school.
Ik pak de telefoon en draai voor het allereerst het nummer van onze nieuwe huisarts.
Er moet een afspraak gemaakt worden voor ons kleine mannetje. Hij is gister zo ziek geweest en eigenlijk zaterdag ook al.
Hoge temperaturen met de thermometer en toch al een zetpil met paracetamol gehad.
Het hoesten doet hem pijn en hij kijkt zo waterig uit zijn oogjes.

Ik probeer het hele weekend al een beetje afstand te nemen. Hoe ziek ben jij mannetje? Vanuit mijn beroep als doktersassistente probeer ik het als een casus gevalletje te zien.
Daarbij vraag ik mij af, drinkt en eet hij wel, natte luiers, hoeveel dagen  koorts en hoe hoog?
Alle antwoorden vallen binnen het gestelde protocol om even af te wachten.

Hoe vaak heb ik ouders aan de telefoon gehad met zieke kinderen.
En dan neem ik de vragenlijst door.
Met de antwoorden wordt er een duidelijk beeld gecreëerd hoe ernstig of urgent de situatie van het zieke kindje is.
Maar nooit en te nimmer mag je het gevoel van de ouders bagatelliseren.
Als de ouders ook maar enigszins aangeven dat ze het niet vertrouwen, laat ik ze langs komen.
Noem het ouderinstinct of een oeroud onderbuikgevoel waar niet aan te tornen is.

En ook al is het misschien toch niet helemaal nodig geweest met betrekking tot de ernst van de situatie, je wint er mee mee dan je verliest.
Namelijk het vertrouwen van de ouders. Die voelen zich gehoord en begrepen. En je kunt ze helpen in het opbouwen van een goed inschattingsvermogen mbt het ziek zijn van hun kind of kinderen.
Maar nu, nu stond ik er zelf voor. En ik weet het gewoon even niet meer, ook al is het kind nummer drie en heb ik al tig jaren ervaring als doktersassistente, een zieke baby met koorts en pijn bij het hoesten is geen feestje.

Ik wacht op de kiestoon van de telefoon en verwacht een ellenlange wachttijd.
De ervaring die ik heb opgedaan bij de vorige huisarts.
Niet is minder waar, binnen een minuut had ik een vriendelijke assistente aan de lijn.
Ik geef aan dat hij ziek is en dat hij pijn heeft bij het hoesten. En voordat ik de vraag stel of hij vandaag even langs mag komen om naar zijn longetjes te laten luisteren, zegt de dame hoe naar dat is een zieke baby en dat ik natuurlijk langs mag komen. Wow, ik word gehoord, ik vertel dat ik niet zeker weet of het urgent is, maar dat ik mijn inschatting niet vertrouw. Ik hoor haar bijna vriendelijk glimlachen aan de andere kant. Zou negen uur schikken of misschien liever wat later op de ochtend?
Later? Nee, ik kom eraan, zodra de kids naar school zijn, ben ik onder weg naar de huisarts.

Ps. Ben ik de enige mama die hoopt dat de volgende dag bij de huisarts haar kind net zo ziek is als de voorgaande nacht/ dag?
En ben ik dan ook de enige mama die met een `doodzieke`schaterende baby op schoot bij de dokter en denkt
ben-ik er weer-ingestonken-zo-zonde-van-mijn–tijd-maar-goed-dat-ik-het-weet-gevalletje?.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

3 gedachten over “Het onderbuikgevoel”

  1. Jep.. zo zat ik laatst bij de huisartsenpost. Heel de tijd was ze volledig overstuur. Komen we bij de arts binnen zit ze te lachen.. en 's avonds weer overstuur natuurlijk. Maar goed ik ga liever een keer teveel toch?

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Jij hebt mij Mama gemaakt!

Lieve Mylene, Een tijdje terug vroeg je aan mama, Mama was je blij toen ik werd geboren? Ik antwoordde je,...

Sluiten