Duurzaamheid op de werkvloer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 27 maart 2023 by Barbara

werkvloer duurzaamheid mamameteenblog.nl

Duurzaamheid is een hot topic in de hedendaagse maatschappij. Met de opwarming van de aarde en de verslechterde milieustatus is het duidelijk dat er verandering nodig is. En deze verandering begint ook op de werkvloer. Als bedrijven een duurzame bedrijfscultuur willen creëren, is het belangrijk dat ze zich inzetten voor duurzaamheid op de werkvloer. Dit betekent dat bedrijven de mogelijkheden moeten onderzoeken en implementeren om hun energiekosten te verlagen, afval te verminderen, afval te recyclen en te hergebruiken en het gebruik van milieuvriendelijke materialen te vergroten.

Betrek je medewerkers bij het proces van duurzaamheid op de werkvloer

Het is belangrijk dat bedrijven hun medewerkers betrekken bij het opzetten en onderhouden van een duurzame bedrijfscultuur. Door het creëren van een cultuur van duurzame bedrijfsvoering, kunnen bedrijven hun medewerkers helpen de impact van hun werkzaamheden op het milieu te minimaliseren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun medewerkers vragen om hun energieverbruik te verminderen door het instellen van energiebesparende maatregelen en het ondersteunen van duurzame initiatieven. Om een duurzame bedrijfscultuur te creëren, moeten bedrijven ook hun medewerkers trainen en de kennis over duurzaamheid vergroten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld seminars of workshops houden waarin ze hun medewerkers leren over milieuvriendelijke productieprocessen, energiebesparing, afvalbeheer en hergebruik, en andere duurzame bedrijfsvoering.

Energiebesparing

Energie besparen begint bij het verduurzamen van de gebouwen en installaties. Door deze te moderniseren, kunnen bedrijven hun energie-efficiëntie verhogen en daarmee energie besparen. Dit kan worden gedaan door het vervangen van verouderde apparatuur en het toepassen van energiezuinige technologieën. Vervolgens kunnen bedrijven hun energieverbruik verder reduceren door het implementeren van energiebeheersystemen, zoals slimme meters en energie-monitoringsoftware. Daarnaast kunnen bedrijven ook energie besparen door hun gedrag te veranderen. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van de verlichting. Door energiezuinige verlichting te installeren, zoals LED lampen, kunnen bedrijven hun energieverbruik aanzienlijk verminderen. Ook kunnen bedrijven hun verwarming en koeling zo instellen dat deze alleen aan staan ​​wanneer het nodig is.

Duurzame producten

Op de werkvloer wordt er veel gebruik gemaakt van bedrijfsservies. Voor de dagelijkse kopjes koffie en thee moet er genoeg servies aanwezig zijn. Schaf geen wegwerpbekers aan, maar kies voor herbruikbaar servies gemaakt van duurzame materialen. Dit voorkomt veel plastic afval. Bedrijven kunnen ook overwegen om duurzame schoonmaakproducten te gebruiken. Er zijn veel schoonmaakproducten op de markt die geen schadelijke chemicaliën bevatten en die milieuvriendelijk zijn. Het gebruik van deze producten kan helpen om de luchtkwaliteit op de werkplek te verbeteren. Duurzame kantoorartikelen, zoals pen en papier, kunnen ook worden gebruikt als duurzame producten. Kies voor producten die gemaakt zijn van duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled kartonnen pennen met opdruk of kies voor bamboe/tarwestro pennen gegraveerd met tekst. Deze producten zijn duurzaam en helpen de afvalberg te verminderen. 

duurzaamheid op de werkvloer mamameteenblog.nl

Plaats een reactie