Afval scheiden | Lukt het jou goed?

Last Updated on 20 augustus 2024 by Barbara

Afval scheiden. Ik vind het nogal een gedoe. Wel een goed gedoe trouwens. Dat wel. Hier in huis zijn we (nog) niet zo fanatiek in het scheiden van afval. We hebben een prullenbak met een vuilniszak, daar gaat bijna alles in en vervolgens gaat die vuilniszaak weer in de grote container. De grote container staat bij ons in de tuin, met daarnaast een kleine groencontainer. Deze twee containers worden elke week geleegd door de gemeente. Niets bijzonders. Niets anders dan wat de rest doet. Maar eigenlijk vind ik wel dat ik meer moet doen.

afval scheiden mamameteenblog.nl

Afval scheiden kan ook al vanaf de prullenbak. Brabantia heeft prullenbakken in verschillende maten en formaten, bijvoorbeeld een prullenbak met meerdere binnenbakken waardoor je afval direct kunt scheiden. Heel handig en een goed begin. Maar als ik dat echt goed wil doen, dan heb ik nog een papierbak, een chemicaliën-bak, een glasbak en een bak voor al het plastic voor buiten nodig. Al die verschillende bakken. Behalve dat mijn tuin te klein is voor al die bakken en containers, denk ik ook dat dit niet echt werkt bij ons thuis.

Een streng beleid om afval te scheiden?

Dat werd pijnlijk duidelijk toen wij een weekendje in een huisje in de Ardennen verbleven. Het afvalbeleid hier is strikt en streng, er kunnen zelfs boetes uitgedeeld worden bij het verkeerd sorteren. Ik voelde daar wel een lichte druk om dit goed te doen en was continue aan het controleren of het wel goed ging.

In de keuken stond er voor elke vorm van afval een vuilnisbak/ container. Dit leek ideaal, maar het werkte ook verwarrend. Want waar hoorde dat lege melkpak? De dop moest in de bak voor plastic, maar het kartonnen pak met zijn plastic binnenlaag leek nergens te horen. Maar niet als je de plastic laag eruit trok. Je zou er als melkpak een identiteitscrisis aan over houden. Maar was dat wel de bedoeling, al dat uit elkaar trekken van afval? We misten een duidelijke instructie.

Toch is het van onze kant geen onwil. Zo zijn er steeds meer mensen die helemaal geen afval meer produceren. Een supergoede blog hierover vind je op Het Zero Waste Project.( ze hebben trouwens ook een supergaaf boek geschreven, vanaf 20-09-2018 beschikbaar!) We beseffen met zijn allen dat het afval anders moet en zal er ook tijd nodig zijn om te wennen om ons afval goed te scheiden. De aarde kan onze manier van leven niet meer verwerken. De berichten over een oceaan vol plastic maken dat heel duidelijk en de praktijk, onze ervaring in Suriname met sterk vervuilde oevers van de rivier, ook.

Hieronder zie je 2 filmpjes hoe het nu precies zit met onze oceanen.(de tweede is Engels gesproken, de eerste wordt trouwens niets gesproken :))

Maar hoe?

Dus ik wil wat doen. Bewuster consumeren of consuminderen. Bewuster met afval omgaan. Zoiets. Papier verzamelen we voor het verschonen van de kooien van onze knaagdieren. Glas hebben we niet zoveel, want potten probeer ik weer te hergebruiken (verzamelen we voor de plaatselijke imker voor de honing) en de rest breng ik zelf naar de glasbak, al het plantaardige afval gaat in de groenbak. Daarnaast spaar ik ook aardig wat op voor het knutselen, zoals lege wc-rolletjes en shampoo flessen. Er blijft verder niet zoveel meer over, eigenlijk alleen maar wat restafval (voornamelijk plastic)over. Moet ik daar dan echt al die bakken voor aanschaffen in de tuin?

Het alternatief voor afval scheiden

Het alternatief voor minder afval scheiden is minder afval maken. Dat principe ligt mij meer. Minder kopen en meer hergebruiken. Zo koop ik geen plastic tasjes meer en heb ik ze ook bijna niet meer in de kast. En sinds Suriname hebben we een grote nee-nee reclamesticker op de brievenbus, dat scheelt echt heel veel onnodig papier. Het maakt me blij om zo beter voor de aardbol te zorgen.

Ik denk echt dat we thuis op de goede weg zijn, maar het kan natuurlijk nog beter.

Mocht jij nog tips en trucs hebben voor het verminderen van afval, laat dan een comment achter. Ben benieuwd!

  • Ook leuk om te lezen: 

2 gedachten over “Afval scheiden | Lukt het jou goed?”

  1. Vroeger vond ik het ook lastig om afval te scheiden, maar ik merkte al snel dat het een gewoonte wordt wanneer je je ertoe zet. Ook koop ik minder producten die verpakt zijn in plastic. Op deze relatief simpele manier draag je bij aan een beter milieu.

Reacties zijn gesloten.