Lifestyle | Werken als diginomad in Suriname

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Afgelopen drie maanden zijn voorbij gevlogen in Suriname. Terwijl ik aan de eettafel zit te typen, bedenk ik dat we pas 2 weken thuis zijn. Al starend naar het beeldscherm van mijn laptop ben ik nog niet echt geland. In mijn hoofd dan. Dat heeft natuurlijk ook een beetje te maken met de reden waarom we eerder zijn terug gekomen. Maar we hebben in Suriname ook heel veel leuke dingen meegemaakt, avonturen beleeft en genoten van het land. Ik moet dit ook echt nog verwerken. Wat dat betreft, heb ik nog maanden aan verhalen om te vertellen op mijn blog. Maar behalve de avonturen die we hebben beleeft, hebben we ook gewoond en geleefd in het land. Dat betekent dat de kinderen naar school zijn geweest en dat ik ook heb doorgewerkt op Mamameteenblog.nl. Ja, ik heb het gedaan, werken in het buitenland; als een diginomad, een droom die uitkwam! Hoe dat beviel? Werken in het buitenland via internet? Wat heb je nodig? (Spoiler: je hebt een goede verloopstekker en een goede laptop nodig, zoals bv. een lenovo laptop kopen, wanneer je deze nog niet hebt.). En wat heb ik geleerd afgelopen maanden? 

werken diginomad in suriname mamameteenblog.nl

Wat was mijn verwachting van werken in het buitenland als diginomad?

Behalve het ietwat onrealistisch beeld van een bureautje op een veranda met een view en een verse kokosnoot naast mijn laptop had ik geen concrete verwachting. Ja, het was belangrijk dat er een internetverbinding moest zijn; wat ons eerste huis dan ook had. En met een goede Laptop onder mijn arm, een mailbox vol opdrachten en een goede wil, kom je vast heel ver, had ik zo bedacht.

En hoe was de realiteit van het werken in het buitenland als blogger?

Zoals gezegd had ons eerste huis een goede Wifiverbinding, dus naar mijn idee zou dat wel goed komen in de rest van de periode. Dat was helaas niet het geval. Behalve een Wifiverbinding, moet deze het natuurlijk ook nog doen, want wanneer het regende, lag de hele verbinding er uit. Kon ik gewoon op mijn luie kont gaan zitten of liggen in de hangmat, geen leven meer in te krijgen in het internet. De regentijd is dan ook niet de beste tijd om hier te reizen voor een DigiNomad. Het deed mij ook beseffen wat voor een luxe wij hebben wat betreft de kwaliteit, snelheid en stabiliteit van het internet hier in Nederland

Mijn stapel opdrachten, vanuit Nederland, had ik in een kleine 2 weken netjes verwerkt. Maar nieuwe opdrachten verkrijgen, vond ik toch lastiger.

Ik ben er nog niet precies achter waarom en hoe, maar ik denk dat het te maken heeft met Google. Google ziet je natuurlijk vanaf een andere geologische plek werken. Mijn pageviews namen dan ook behoorlijk toe vanuit Suriname, maar ik kan mij voorstellen dat dit nadelig kan werken voor potentiële opdrachtgevers vanuit NL. Een lastig iets om uit te leggen, maar zeker het uitzoeken waard. Ik wil hier graag nog een keer een doorgewinterde travelblogger of DigiNomad over navragen hoe dit werkt.

De voordelen van het DigiNomad leven.

Toch was het ook heel fijn om zo te werken. Ik kreeg er ook veel energie van en een enorme boost aan ideeën voor mijn blog. Ik ontdekte weer dat ik met gelimiteerde tijd veel effectiever werk. Omdat ik niet wist wanneer het weer ging regenen en er geen internetverbinding meer was, werkte ik efficiënter. Dat merkte ik terug in mijn cijfers van afgelopen drie maanden, waar ik veel nieuwe lezers erbij heb gekregen! Welkom nog allemaal, heel gezellig dat jullie erbij zijn.

Door die efficiëntere manier kreeg ik gek genoeg ook wat meer tijd voor het lezen van andere blogs, iets wat ik heel leuk vind, maar wat er bij mij nog wel eens in schiet. Ik heb weer een paar hele leuke blogs ontdekt, waar ik nu echt moeite voor doe om bij te houden.

Mijn SocialMedia kanalen heb ik ook weer heel fijn wat bij kunnen werken.

En last but not least: het gaf ook ruimte in mijn hoofd. Ruimte om na te denken over mijn blog. Maar daarover binnenkort meer nieuws!

Wat heb je echt nodig

Fototoestel en laptop; die zijn natuurlijk het allerbelangrijkst voor een diginomad leven!

Wat ik een volgende keer niet wil vergeten mee te nemen is een echt goede verloopstekker en een grote stekkerdoos. Want op die manier heb ik in een klap veel stopcontacten voor de laders van telefoons, tablets, etc. (gratis tip voor jullie :))

En let op, onder de verloopstekkers is er heel wat verschil in kwaliteit! Deze moet echt in Nederland aangeschaft worden, daar je in Suriname minder makkelijk de goede kwaliteit vindt.

Een fijne, vertrouwde laptop mee is ook een must. Regelmatig heb ik op mijn Ipad met toetsenbord gewerkt, maar dat werkt voor mij minder prettig. Mijn laptop werkt zoveel fijner.

Wat ik afgelopen maanden heb geleerd als diginomad?

Ik heb geleerd om mijn verwachting van het werken als een diginomad in het buitenland iets aan te passen, maar ik vond het echt een hele leuke en goede ervaring. Het smaakt zeker naar meer.

Dan volgt de hamvraag of ik, nu ik weet wat het inhoud, voor langere tijd een diginomad zou kunnen zijn? Dit vind ik een lastige vraag, die ik mijzelf al vaak heb gesteld. Wanneer we echt helemaal zouden verhuizen naar het buitenland, dan heb ik gewoonweg geen keus. Dan is het misschien ook nog wel fijn om op deze manier wat geld te kunnen verdienen voor ons gezin. Maar om specifiek voor dit leven te kiezen, met een man en drie kinderen, dan vind ik dat toch een stuk lastiger.

Het leven van een gezin draait namelijk altijd door, dat hoef ik de moeders onder jullie niet uit te leggen. Zeker omdat mijn jongste nog niet school ging in de afgelopen periode moet je echt je werk doen in de sporadische uurtjes dat hij slaapt of even lekker speelt. Thuis is dat trouwens niet anders, maar is er meer afleiding in de vorm van zijn vertrouwde omgeving. Iets wat er nu niet was, die vertrouwde omgeving was ik. Dus je begrijpt wel wat voor situaties er voorkwamen. Schrijven vanuit je inspiratie is dan echt een uitdaging en soms ook gewoonweg niet haalbaar.

Zolang hij nog niet naar school is voor hele dagen zou ik hier dan ook niet bewust voor kiezen, denk ik. Maar school is in zicht, dat duurt niet lang meer voor mijn jongste telg, dus dan zal alles (lees mijn leven) er sowieso anders uit gaan zien. En wie weet wat dat weer voor avonturen met zich meebrengt? Nietwaar?

Ik houd jullie op de hoogte 🙂

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie