Tips voor een duurzamer leven

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Sinds ik enkele artikelen heb geschreven over vuilnis en afval vallen de nieuwsberichten hierover me meer dan ooit op. Het is niet echt mijn favoriete onderwerp om over te schrijven, maar besef hierdoor wel steeds meer het belang. Het belang om je bewust te zijn van de invloed van ons afval op onze mooie aarde. Veel  informatie  wat afgelopen tijd voorbij kwam in het nieuws raakt me. Zoals over de gestrande walvis met kilo’s plastic in zijn maag en de natuurramp van de gevallen containers met al het aangespoelde materiaal op onze kusten. Onze levensstijl heeft impact op de natuur. Zo kwam ik te weten dat gezinnen uit het Westen van de Wereld met jonge kinderen van alle huishoudens het meeste afval produceren. Dat zijn wij met ons gezin. Wij moeten duurzamer gaan leven.

tips duurzaam leven mamameteenblog.nl

Waarom heeft onze leefstijl impact op de natuur?

Waarom is dat zo? Omdat wij in het westen een luxe keven leiden, met veel luxe en gemaks-artikelen. Hieronder vallen enorm veel wegwerpartikelen, artikelen voor 1- maling gebruik. En dat zijn de artikelen die lang nodig hebben om te  verteren.  Zie het filmpje hieronder.

Maar even voor de duidelijkheid, ik gooi die troep niet in de zee. Nee, natuurlijk niet, ik gooi het in de prullenbak. Toch staan wij als Europe op plek nummer 18 van wereldvervuilers van plastic in de zee.

Hier in Nederland wordt bijna al het afval verbrand. Toch merk ik dat ik veel bewuster met ons afval omga en heb ik afgelopen tijd bijgehouden wat we allemaal weggooien. En dat is best veel. Behalve dat ik veel aan het ruimen ben in huis en elke dag spullen wegdoe die het bewaren niet waard zijn, gooien we heel veel verpakkingen weg. Echt heel veel en voornamelijk plastic verpakkingen.

Dit moet anders kunnen. Duurzamer. Al kunnen we ons afval maar met de helft verminderen, dan hebben we toch wat bereikt!

Dat betekent wel dat er wat aanpassingen moeten worden gedaan en betekent dat we het afval gaan scheiden. En eerlijk, ik ben niet zo van het afval scheiden, al doe ik wel echt mijn best!

Een fijne prullenbak hiervoor is de Afvaltotem van Joseph Joseph. Hij werkt heel prettig voor in huis en voor een review kun je bij mijn collega-blogger van Beebsandmoms terecht.

Een grappig bijeffect van afval scheiden

Toch gebeurde er daardoor iets heel grappigs. Ik ging alternatieven bedenken voor een (wegwerp-) producten. En dat werkt goed. Zo langzaam heb ik al wat producten in huis vervangen door producten die makkelijk re-usabel of herbruikbaar zijn en dus duurzamer.

Dat scheelt al echt een berg aan afval en is ook nog beter voor onze portemonnee.

Duurzamer en zuiniger leven door wegwerpartikelen te vervangen

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt wat ik afgelopen tijd al vervangen heb.

Boodschappentassen

Tegenwoordig heb je al van die leuke bigshoppers te koop om je boodschappen mee te doen of van die fijne opvouwbare kratten. Maar waar ik echt enthousiast van word zijn die opvouwbare tasjes en geknoopte nettassen die je zo fijn in je handtas kunt stoppen. Sinds ik er daar een paar van gekocht heb en standaard in mijn tas heb zitten  heb ik geen tasjes meer hoeven kopen. Echt ideaal.

Herbruikbare drinkflessen

Hoe vaak we niet net onderweg zijn en de kinderen roepen dat ze dorst hebben is vaker norm dan uitzondering. Dus  kocht ik dan maar een flesje water onderweg. Maar nu neem ik gewoon dopperflessen mee met water. Het is bijna standaard. En het werkt echt goed. Ook naar school krijgen ze elke dag een dopper fles met water mee naar school. Superfijn.

Douchegel

Dit is 1 van de eerste dingen die ik heb vervangen. Ik begon jaren geleden al met stukken zeep te kopen. Ik vond het altijd zo lekker geuren in de badkamer met een stuk zeep, ook als iedereen al lang had gedoucht. Niet lang daarna ben ik zelf begonnen met zeep te maken en dat heeft behalve voordelen voor het milieu, namelijk minder plastic afval van de flessen, maar ook voordelen voor je portemonnee en je gezondheid. Je kunt hier mijn eerder geschreven artikel lezen over hoe ik het maak en waarom ik het zelf  maak.

Herbruikbare boterhamzakjes

Dit is 1 van mijn laatste projectjes. Het viel mij op hoeveel plastic boterhamzakjes we gebruiken en weggooien. Echt voor van alles gebruikte ik ze. De laatste tijd probeer ik vaker herbruikbare zakjes te gebruiken voor een boterham of wat anders. Vooral de foodwraps zijn leuk en werken ook echt goed, een aanrader!

Herbruikbare koffiecups

Dit moet ik nog gaan doen. Ik heb de koffiecups pas besteld en ben heel benieuwd hoe deze Nederlandse uitvinding voor ons werkt. Het lijkt me ideaal. Mocht jij ze al gebruiken, ik hoor graag je tips. En anders lees je binnenkort mijn review 😉

Theezakjes of Thee-ei

Dit is een gouden oude. Met een thee-ei theedrinken is vaak lekkerder en geeft veel minder afval. En je hebt zoveel lekkere smaakjes!

Herbruikbare tampons en maandverband

Zou ik dit kunnen vervangen, vroeg ik mij lange tijd af? Yep, kan ik nu zeggen. Met een eenmalige investering in een menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes of maandverband voorkom ik minder afval, ben ik minder geld kwijt en zorg ik beter voor mijn gezondheid. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Herbruikbare luiers

Dit heb ik tot mijn spijt nooit gedaan, maar zou ik als ik opnieuw mocht beginnen met kleine kinderen meteen doen. Wasbare luiers! Ik lees steeds meer positieve berichten over de herbruikbare luiers. Ook hier geldt beter voor het milieu, je portemonnee en de gezondheid van je kindje.

Ook al is het in begin best een investering. Maar bedenk dan dat je kindje ongeveer 7300 luiers zal gebruiken in zijn leven.  Dan komen de totale kosten uit tussen de 1500 en 2000 euro. Een eenmalig investering van 500 euro is dan minder erg. Maar het blijft natuurlijk veel. Je kunt trouwens ook eerst een proefpakket bestellen van 50 euro. Fijn om te  proberen!

Oh, en denk ook aan de wasbare zoogkompressen. Plakken trouwens ook minder?.

Zeeppompjes

Dit is een inkoppertje, maar werkt zo fijn. Je koopt een zeeppompje dat je leuk vindt bij de Hema.nl of zo en je hoeft daarna met 1 groot verpakking alleen maar bij te vullen. Stukken goedkoper en zoveel milieuvriendelijker.

Herbruikbare wattenschijfjes

Deze heb ik nu een tijdje en zijn echt heel fijn. Deze wattenschijfjes reinigen heel goed, zo niet beter en gaan makkelijk mee in de wasmachine in een netje. Ook hier geldt een kleine investering met een groot rendement, want je doet echt jaren met die dingen.

Zelfgemaakt wasmiddel

Deze maak ik al een tijdje zelf. Dus ik heb een paar oude flessen staan en deze vul ik ongeveer 1x per maand bij. Scheelt echt veel. Lees hier hoe ik het maak.

DIY-schoonmaakmiddel

Deze manier gebruik ik al heel lang. Ik maak zelf schoonmaakmiddel. Of ik gebruik voor de daarvoor geschikte oppervlakte schoonmaakazijn. Verdund in een sprayfles. Eventueel met een lekker druppeltje lavendelolie of kant en klaar met lavendel geur.

Beter voor je gezondheid, je portemonnee en maakt net zo goed schoon.

Hergebruiken van verpakkingen

Dit probeer ik al heel lang. Ik las ergens als je van al je verpakkingen maar 1 x nog herbruikt heb je van een groot deel maar de helft van het afval in een jaar. En dat het minder is klopt wel.

Lege glazenpotten bewaar ik als vaasje of eventuele verfpot.

Lege plastic verpakkingen van de groenten en tomaten bewaar ik vaak voor het zaaien van plantjes. Lege wc rolletjes voor knutselen enz.

Duurzaam en zuinig leven

Door bewust te zijn in wat we weggooien, vind ik steeds meer alternatieven. Dat voelt fijn. De afvalcontainer wordt steeds minder vol wanneer we hem buiten zetten. En dat maakt me blij.

Ik zie nog steeds veel verpakkingsmateriaal de prullenbak ingaan. Soms is een product zo onnodig vaak ingepakt.

Voor dat soort producten zoek ik nog een andere oplossing. Dus mocht je nog tips hebben dan hoor ik het graag.

Verder heb ik voor de gein de groenbak naar voren gehaald in de tuin vlak bij de keuken, zodat ik er ook makkelijk etensresten en keukenafval in kan deponeren.

Dit scheelt ook al veel in de totale hoeveelheid afval per week. En ik zie hoeveel voedsel we echt wekelijks weggooien. Het valt me tegen hoeveel dat is. Ik schaam me er ook wel wat voor.

Ik hoop dat ik daar nog beter in word, ondanks kliekjesdag 1x per week en 5 monden die gevoed worden, gooien we nog best wat weg elke week.

Maar in het grote geheel gaan we echt vooruit! Ik hoop dat ik ook jou via deze weg een beetje heb kunnen inspireren!

Het zerowaste project motiveert ook enorm op Instagram. Dus mocht je wat inspiratie nodig hebben dan zou ik hun zeker volgen.

En mocht je voor mij nog tips hebben, laat ze weten in de comments, dat waardeer ik echt!


Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie