Wat kan je met een infrarood paneel?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 23 november 2022 by Barbara

infrarood paneel verwarming duurzaam mamameteenblog.nl

Je huis aan passen aan een duurzame lifestyle, maar wat ook lief is voor je portemonnee, is wat ik graag zie. Dus nu met de energievraagstukken die voorbijkomen; wat is een goede keuze wanneer je ruimtes, als een woonkamer of een slaapkamer extra wilt verwarmen? Zijn Infrarood panelen (of IR panelen) een juiste keuze met het oog op het milieu en je portemonnee? Juist als je ruimtes die je maar weinig gebruikt wilt opwarmen. Vragen die de laatste maanden steeds interessanter zijn.

De werking van infraroodpanelen?

Een gewone verwarming verwarmt alle lucht in een ruimte. Maar een Infrarood paneel verwarming werkt echt anders. Een paneel bevestig je aan het plafond of een muur. Ook kun je ze neerzetten. Het paneel richt je op de plek die je wilt verwarmen, zoals een studie- of werkplek. Daar geven de infraroodpanelen de stralingswarmte aan af. De omgevingstemperatuur is dan lager als de lucht die wordt verwarmd door het paneel. Het voelt dan heerlijk warm op die plek, maar daarbuiten is de warmte weg. De stralingswarmte is lekker comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager.


De panelen kunnen een zuinige en duurzame keuze zijn als extra verwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld je zitplek op de bank), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder). Omdat je lichaam wordt lekker verwarmd door de panelen en niet de lucht.

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Duurzame stroom door wind, zon en waterkracht lijkt de toekomst te hebben. Onze apparaten dienen dus te weten hoe ze slim gebruik maken van deze mogelijke duurzame stroom. Dus zo veel mogelijk productie (warmte) met zo min mogelijk stroom.

En hoe duurzaam zijn infraroodpanelen?

Is het gebruik van een infrarood paneel een duurzame keus? Dit is afhankelijk hoe goed je huis geïsoleerd is en of je de panelen gebruikt als hoofdverwarming gebruikt of bij verwarming.
Als bijverwarming kan het wel degelijk het energieverbruik verminderen, maar het is ook een apparaat wat energie kost om te gebruiken. Dus als hoofdverwarming kan dit juist ongunstig uitpakken afhankelijk van het paneel. Let hier goed bij de aanschaf. Je kunt een berekening doen via Milieu centraal.

Gebruik jij infraroodpanelen voor in huis?

Wat kan je met een infrarood paneel mamameteenblog.nl

Plaats een reactie