Recept | Lekkere groentelasagne met spinazie en zalm.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 januari 2023 by Barbara

Het is de afgelopen tijd een rare, drukke boel bij ons thuis. Een periode waar niets loopt zoals het hoort, afspraken door elkaar lopen en in het huishouden alleen het nodige wordt gedaan. Precies zo’n tijd. Het eerste wat er bij ons inschiet, is het koken. Ik bedoel dan het koken van een gezonde maaltijd met lekker veel verse ingrediënten. Het sluipt er ongemerkt in. Ik houd van koken, in de keuken met een nieuw recept en voldoende tijd is voor mij echt ontspanning. Maar dat is al een tijdje niet gebeurd. Dus met een beetje plannen kan het zomaar voorkomen dat ik dan ’s morgens om 10 uur in de keuken sta, met dit recept voor lasagne geïnspireerd door Hellofresh.nl. En ik moet zeggen dat ’s morgens koken bevalt me prima!

Het fijne van dit Italiaanse recept vind ik behalve dat het vers is, dat je het makkelijk kunt aanpassen en er je eigen draai aan kunt geven met wat je al in huis hebt. Ik heb gekozen voor de lasagne, een lekkere, vegetarische groente lasagne met spinazie, waar ik tijdens het koken bedacht dat het ook lekker zou zijn dat ik er nog een blikje zalm aan toe kon voegen.

Ken je dit lekker ovengerecht al van Mamameteenblog.nl?

xVisrecept: Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel mamameteenblog

Kabeljauw met rauwe ham uit de oven.

Recept romige groentelasagne met spinazie en een blikje zalm

recept lasagne met spinazie en zalm mamameteenblog.nl

Benodigdheden voor groente lasagne

 • Oven
 • Bakplaat met bakpapier
 • Hapjespan of Wok
 • Ovenschaal

Ingrediënten voor 2 personen

 • middelgrote courgette
 • 1 grote ui
 • 2 grote knoflooktenen fijn geperst
 • 4 takjes verse oregano
 • pakje koksroom waarvan 2/3 gebruiken
 • 4 stuks lasagne bladeren (ik heb dit keer droge bladeren gebruikt, maar je kunt op prima de verse gebruiken van bv de supermarkt)
 • 75 gram Geraspte Grana Padano
 • 200 gram verse Spinazie
 • een blikje zalm
 • 500 ml groentebouillon
 • 3 el roomboter (+/- 36 gram)
 • 2 el bloem
 • 1,5 el olijfolie
 • Peper en zout naar smaak

Voorbereiding

Het werkt voor mij altijd het prettigst wanneer ik eerst het recept helemaal doorlees en dan vast wat klaarzet of voorbereid. In dit geval zet ik de oven vast aan op 220 ℃ en zet ik de hapjespan, de bakplaat met bakpapier, mijn houten plank en de lasagne-schaal klaar. Samen met de halve liter klaargemaakte groentebouillon en de rest van de ingrediënten ben ik klaar om te beginnen.

recept lasagne mamameteenblog.nl
Groentelasagne met zalm en spinazie

Bereiding van de groente lasagne met spinazie en zalm

De gewassen courgette snijd ik in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en spreid ik over het bakpapier uit. Met een beetje olijfolie en wat peper en zout, laat ik deze alvast een beetje voorgaren in de oven voor 10 minuten op 220 ℃.

In de tussentijd begin ik de ui te snipperen, de knoflook te persen en de oregano takjes van hun blaadjes te ontdoen (het makkelijkst is om met je vingers langs het steeltje te ritsen). Je kunt ze nog wat kleiner te hakken voor een extra smaakaroma. Wat ruikt het nu al heerlijk 🙂

Het vuur onder de hapjespan gaat aan en de boter smelt ik op een middellaag vuurtje. Hier bak ik de ui en knoflook lekker een beetje glazig in en voeg dan de bloem toe. Al roerend gaart de bloem vrij snel en mag de bouillon in 3 delen toegevoegd worden. Bij elk deel zorg ik ervoor dat de saus weer glad wordt.

Nu mag de oregano en de gewassen bladspinazie bij de saus en roer ik totdat de spinazie flink is geslonken. (nu zal ook ongeveer de oven gaan piepen en de courgette klaar zijn, ik haal hem uit de oven, anders worden de schijfjes te papperig en is het lastig te gebruiken in de lasagne.)

Als laatste voeg ik de kookroom, ongeveer 25 gram grana padano toe (dus niet alles, ongeveer 1/3) en wat peper en zout toe. Hier bedenk ik mij dat een blikje zalm ook heerlijk zal zijn om aan toe te voegen. Die heb ik nog in mijn voorraad kast staan, dus die maak ik snel schoon en voeg ik toe. Ik roer nu de saus nog even goed door en haal de pan dan van het vuur.

Nu is het tijd dat de ovenschaal gevuld gaat worden. De bedoeling is om zoveel mogelijk verschillende lagen op te bouwen, te beginnen met de saus, daarna de lasagne bladen en daarbovenop de courgette schijfjes. Dan nogmaals een laagje saus, 2 lasagne bladen en de schijfjes. Ik eindig met de saus. Hier bovenop strooi ik de laatste 50 gram geraspte Grana Padano. Nu mag de schaal voor 20 minuten in de oven op 220.

Wanneer hij klaar is mag hij buiten de oven ongeveer 10 minuten rusten alvorens hem op te eten!

Eet smakelijk!

Serveertip: Samen met een lekkere salade en stokbrood.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie