recept cake met pompoen mamameteenblog.nl

recept: cake met pompoen, superlekker!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hij keek mij heel de week al aan met een schuin oog vanuit de tuin.
Hij riep nog net niet mijn naam, maar hij had mijn aandacht, deze Mister Pompoen! Dat riep om een lekker recept voor een cake met pompoen!

recept cake met pompoen mamameteenblog.nl

 

Pompoentijd

Elk jaar vind ik het toch weer spannend, Pompoentijd.
In de pluktuin lagen ze weer keurig op een rij. Grote en kleine, groene, gele, oranje en alles er tussenin.
Dit jaar hadden de meiden een behoorlijk grote Pompoen uitgekozen. Thuis bedacht ik dat dat natuurlijk niet zo handig is. Want wat moet ik met zoveel pompoen? Na wat ge-google kwam ik erachter dat je het gelukkig ook kunt invriezen.

Maar eerst maar eens kijken hoeveel vruchtvlees er in deze pompoen zou zitten.
Ik had bedacht een lekker pompoensoepje en een lekkere pompoencake te maken. Die cake was mij vorig jaar wel bevallen en soep is altijd lekker.
Dus, we hebben hem vrijdagavond in stukken gesneden, tenminste mijn lief, want mij lukte het niet. Ik heb het vruchtvlees geroosterd en van de ene helft een soepje gemaakt en van de andere helft heb ik een gedeelte gebruikt voor de cake en de rest heb ik ingevroren. Ik was benieuwd hoeveel hij nu aan vruchtvlees opbracht, maar dat was toch wel ruim 5,5 kg vruchtvlees. Een aardige jongen dus.

pompoencakerecept mamameteenblog.nl

Ik heb naar aanleiding van mijn bananencake (het recept kun je hier vinden) een keer zelf geprobeerd een recept te schrijven en volgens mij is dat wel gelukt, want ik heb veel complimentjes gehad.
Dus bij deze ook mijn pompoenrecept.

recept voor de cake met pompoen

Benodigdheden:


Beslagkom
Extra schaal
Garde
Houten roerlepel
Cakevorm ongeveer 24 cm lang
Staafmixer


Ingrediënten:

500 gram Pompoenvruchtvlees
Note: elke soort pompoen is hier geschikt voor, ik heb zelf de gewone pompoen gebruikt)
250 gram Bruine Basterdsuiker
400 gram Bloem, ik heb witte bloemgebruikt, maar speltbloem of amandelbloem kan natuurlijk ook, verandert wel iets in de structuur.
3 middelgrote eieren
140 ml zonnebloemolie
half zakje bakpoeder van dr.Oetker
0,5 tl zout
2 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat gemalen
een halve tl kruidnagel gemalen
0,5 tl gemberpoeder gemalen
1 zakje vanillesuiker

Note: Kaneel, Nootmuskaat, Kruidnagel en Gemberpoeder kun je eventueel ook vervangen voor speculaaskruiden.

Optioneel:

Handje Walnoten
Handje Gewelde Rozijnen

Wat ook lekker is, is een snufje chilipoeder erbij of wat geraspte sinaasappelschil, je zult verbaast staan wat voor een smaakeffect dit kan hebben.

Bereiding:

Bereid het vruchtvlees voor, ik had het dit keer in de oven zacht geroosterd (25 minuten op 200 graden), maar je kunt ook heel goed de pompoen in stukjes snijden en koken (20 min). Het voordeel van de oven is dat je dit met schil kunt roosteren en pas na het roosteren de schil  hoeft te verwijderen, dit gaat dan reuzemakkelijk. Maar bij koken moet je dit van te voren doen en dat is wat meer werk. Resultaat is hetzelfde, het is maar net wat je gewent bent en prettig vindt.

Wanneer het vruchtvlees gaar is pureer je het tot moes met de staafmixer.
Vervolgens meng je de moes in een aparte schaal met ongeveer de helft van de basterdsuiker en laat het daarna even rusten.
De oven verwarm je voor op 200 graden (hetelucht) en de cakevorm vet je vast in met wat olie of vet.

Vervolgens klop je de eieren los in de beslagkom met de garde en voeg je de suiker rustig toe en blijft ondertussen rustig doorkloppen tot er een egaal beslag ontstaat.
Daarna voeg je de vanillesuiker en de olie toe en blijf daarbij rustig doorkloppen met de garde.
Vanaf nu wordt het beslag wat droger, voeg in delen de bloem erdoorheen en blijf tussendoor het beslag tot een egaal mengsel kloppen, Je kunt hier beter een houten roerlepel voor gebruiken.
Dit is het moment dat het bakpoeder en het zout erdoorheen kunnen samen met de specerijen.
Blijf het goed doorroeren (ik heb duidelijk geen Kitchen Aid, maar ik kan me voorstellen dat deze ook heel handig kan zijn bij dit recept.)

Voordat het pompoenmengsel bij het beslag gaat, kun je nu het beste de eventuele ingrediënten toevoegen.
Ik heb zelf de rozijnen en de fijngestampte walnoten toegevoegd.
Meng het gehele beslag echt goed door, wanneer je dit niet doet, krijg je een vlekken cake (zie mijn foto). Net zo lekker, maar misschien iets minder aantrekkelijk voor sommige.

Oventijd

Daarna mag de cake in de oven voor 50 minuten op 200 graden, controleer met een saté prikker of hij klaar is en anders verleng de baktijd steeds met 5 minuten.
Laat hem even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Enjoy!

Tip: Hij is ook heerlijk als toetje met een bolletje vanille roomijs.

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

3 gedachten over “recept: cake met pompoen, superlekker!”

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Het lekkerste Bananenbrood ever 2 mamameteenblog.nl
Het lekkerste Bananenbrood ever!

Al tijden was ik het van plan om dit recept te maken en een paar weken geleden is het dan...

Sluiten