Hoe vaak zet jij nog een hele pot koffie?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Een hele pot koffie zetten. Vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig gebeurt het steeds minder. De meeste mensen hebben zelfs geen machine meer in huis waarmee het zou kunnen. Zet jij nog wel eens een hele pot koffie, of ben je ook al heel lang overgestapt op de koffie die je per kopje zet?

koffie zetten mamameteenblog.nl

We zijn niet anders gewend

Ben je 30 jaar of jonger, dan ben je waarschijnlijk niet anders gewend dan dat je koffie steeds per kopje zet. Iedereen boven die leeftijd heeft echter de tijd waarin het er heel anders aan toeging nog meegemaakt. De tijd waarin koffie per pot werd gezet. Een best tijdrovend klusje, maar wel heerlijk nostalgisch. Het gepruttel, de geur die langzaam het hele huis vult: iedereen die deze manier van koffiezetten actief heeft meegemaakt, denkt er vast nog wel eens met weemoed aan terug.

Tegenwoordig worden er echter veel meer machines verkocht waarmee je koffie per kopje kunt zetten. Het begon met de koffiepads, de Senseo, die de manier waarop we tegen koffie aankeken eind vorige eeuw op zijn kop zette. En daarna ging het snel. Naast koffiepads maakten we ook kennis met koffiecups. Een merk als Nespresso werd een begrip, en de ouderwetse koffiemachine verdween meer en meer uit de winkels. Toch zie je in de winkels nog genoeg gemalen koffiebonen in de bekende luchtdichte verpakkingen in de winkels staan. Een duidelijk teken dat er nog meer dan genoeg mensen zijn die nog op deze ‘ouderwetse’ manier koffiezetten.

Van heel normaal naar ‘lekker retro’ een pot koffie zetten

Nadat we massaal overstapten op de koffie per kopje, lijkt er nu ook weer een tegenbeweging te ontstaan. We nemen graag weer wat meer de tijd voor dingen, en kunnen koffie die wat langer nodig heeft om gezet te worden weer wat meer waarderen. De ‘Lungo’ is in opkomst, en dat doen menigeen terugverlangen naar de tijd waarop koffiezetten altijd lang duurde.

De kans is dus best groot dat je, nu of in de toekomst, weer veel vaker zult kiezen voor koffie die zijn tijd nodig heeft. Die kan nog steeds per kopje gezet worden, we zien de voordelen van een vers kopje naar eigen smaak voor iedereen met zijn allen wel in, maar een hele pot koffie voor een groter gezelschap lijkt ook steeds vaker weer gezet te worden. Iets wat we vroeger de normaalste zaak van de wereld vonden, en waar we nu vooral van genieten omdat het zo lekker ouderwets, retro en authentiek is.

Hoe vaak zet jij nog een hele pot koffie Mamameteenblog.nl

Plaats een reactie