Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Recept vegan sinaasappelbananencake mamameteenblog.nl

Goed bezig zijn met je gezondheid, maar toch meer afval op de berg dan je wenst. Dat gevoel heb ik wanneer ik in het weekend een lekker, vers sinaasappelsapje uitpers. Zowel de schillen als de achtergebleven pulp gaan dan zo in de prullenbak. Zo zonde als je erover nadenkt wat je met de pulp kunt doen. Wat een uitkomst toen ik ontdekte dat je de pulp kunt gebruiken in een heerlijke vegan sinaasappelbananencake.

Na wat rondzwerven op het internet kwam ik een fijn recept tegen van mamaatjevanalles.blogpost. Zij gebruikt de pulp in een heerlijke wortelsinaasappelcake. Ik heb hem meteen in het weekend gemaakt en een beetje aangepast naar een veganversie en aan de familytaste. Het was een groot succes en een recept dat zeker de moeite is om te bewaren.

Lees hier een heerlijk recept voor bananenbrood.

Herken je de behoefte om minder afval te hebben en meteen groen en gezond bezig te zijn? Lees dan dit recept of nog beter bewaar het recept voor het bakmoment aankomend weekend.

Lees hier hoe je slim sinaasappelschillen kunt recyclen.

Mocht je de pulp willen bewaren voor een ander moment om de cake te bakken, je kunt de pulp zeker 2 dagen bewaren afgedekt in de koelkast.

Benodigdheden 

  • Een beslagkom 
  • Pollepel
  • Een cakevorm van 24 cm

Ingrediënten

Sinaasappelpulp mamameteenblog.nl
  • 160 gram sinaasappel pulp
  • 80 gram geprakte banaan
  • 340 gram tarwebloem of vb speltbloem
  • 4 gram baksoda
  • 4 gram kaneel
  • 4 gram koriander
  • 4 gram anijszaad gemalen 
  • 4 gram gemberkoeken
  • 200 gram margarine
  • 200 gram honing of marple siroop
  • 2 el lijnzaad gemalen
  • 6 el water

Bereiding van de sinaasappelbananencake

Meng het lijnzaad in een part bakje met water en laat het even staan. Er ontstaat een geleiachtige substantie. 

Meng de bloem met de baksoda en de kruiden door elkaar in de beslagkom

Smelt de boter in een pannetje tot het vloeibaar is en voeg de afgewogen honing hieraan toe. Roer het tot een egale brij. 

Roer nu alles bij elkaar in de beslagkom, de sinaasappeltjes, de geprakte banaan, de lijnzaad gelei en het boter mengsel. 

Er ontstaat nu een dikke brij die je met wat kracht moet roeren met een pollepel. 

Je kunt de brij, wanneer je hem wat te droog vindt met ongeveer 30 mol water iets verdunnen. Niet teveel water toevoegen, anders krijg je een hele kleffe cake.

Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Vet het cakeblik in en stort het deeg in het cakeblik. Bak de cake in 45-55 minuten tot een heerlijke cake. 

Laat de cake even afkoelen in het blik.

Snijd de cake in plakken van ongeveer1,5 cm voor een lekker tussendoortje. Ook lekker als tussendoortje voor school of werk.

Bewaar de overgebleven cake goed afgesloten voor een ander moment.

Eet smakelijk en laat je me weten of je de sinaasappelbananencake ook zo lekker vindt?

Recept vegan sinaasappelbananencake mamameteenblog.nl