Recept: Roti Koekoes Indisch gestoomd brood

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

Wanneer ik op de Pasar Malam (elke jaar rond mei in de Hofstad op het Malieveld) ben er daar rondloop en ik al dat heerlijke eten ruik dan krijg ik onvermijdelijk: A/ Zeer grote trek en B/ Zin om onmiddellijk wat te maken in de keuken van wat ik voor mij zie op de Pasar.
Eén van die lekkernijen is Roti Koekoes, een Indisch gestoomd brood. Dus vandaag zal ik het met jullie delen, 1 van mijn favorieten: Recept: Roti Koekoes Indisch gestoomd brood

Recept indische roti koekoes mamameteenblog.nl
Recept: Roti Koekoes~Indisch gestoomd brood

Supermakkelijk en o zo lekker. Bij ons thuis zijn ze er allemaal dol op.

Als kind leerde ik dit van mijn moeder en dit was ook 1 van de eerste dingen die ik zelf kon en mocht maken in de keuken.
Het is een makkelijk recept en ik kan het dan ook dromen. Voor deliefhebbersheb ik ook een Veganrecept gemaakt, Het recept voor Vegan Roti Kukus.

Recept: Roti Koekoes Indisch gestoomd brood

Bereidingstijd: 20 minuten
Stoomtijd: +/_ 45 minuten

Benodigdheden:

 • 300 gram bloem (ik gebruik biologische bloem)
 • 200 gram suiker (ook hier gebruik rietsuiker of een biologische variant)
 • 3 grote eieren of 4 kleintjes (biologische scharreleieren vind ik persoonlijk het lekkerst)
 • Een half glas bruiswater (denk dan aan Spa Rood of een ander merk)
 • Een zakje vanille suiker (deze koop ik bij de AH, ken ik helaas geen biologisch of alternatieve variant)

 

Eventuele toevoegingen

 • Cacaopoeder
 • Kaneel
 • Jam

 

Benodigdheden voor Roti Koekoes:

 • Rijststomer
 • Garde of een staafmixer
 • Beslagkom en een spatel of roerlepel
 • Weegschaaltje
 • Kaasdoek, maat van een theedoek, afhankelijk van je rijststomer (zelf  gebruik ik babydoeken en deze zijn goed als het gaat om maat en als het gaat om dichtheid)
 • Vochtige theedoek

Bereiding voor Roti Koekoes:

Zet de rijststomer op het vuur met een beetje water op de bodem. Zorg dat het zich al op warmt, tegen het koken aan. Hou  dit straks gedurende het hele bereiden goed in de gaten, het water mag niet opdrogen van het koken, dus het kan zijn dat er wat water moet worden toegevoegd.

Zet de rijststomer op het vuur met een beetje water op de bodem. Zorg dat het zich al op warmt, tegen het koken aan. Hou  dit straks gedurende het hele bereiden goed in de gaten, het water mag niet opdrogen van het koken, dus het kan zijn dat er wat water moet worden toegevoegd.

Leg de kaasdoek klaar en maak alvast de theedoek vochtig en vouw hem 2x dubbel.

Dan kan de bereiding beginnen.

Meng de suiker en de eieren met elkaar, roer dit goed door, het liefst met een staafmixer en anders met een garde. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk suiker is opgelost. Voeg daarna stapsgewijs de bloem erbij en roer dit goed door met een spatel. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te spatelen.

Aansluitend voeg je de vanillesuiker erdoor en daarna het bruiswater.

Zorg ervoor dat het geen dikke klont deeg wordt, maar dat het een dikte krijgt als bv. vanillevla.

En blijf er zoveel mogelijk lucht in kloppen. Dit houdt de cake luchtig en voorkomt een compacte ongerezen deegklont.(Welke overigens ook best lekker kan zijn).

Als laatste kun je er eventueel cacaopoeder toevoegen of kaneel. Op de foto hierboven heb ik er cacaopoeder doorheen gespateld, maar niet homogeen geroerd, meer alsof het deeg gemarmerd is, dat geeft een leuk effect straks als hij klaar is.

 

Let Op!

Recept: Roti Koekoes~Indisch gestoomd brood

Nu komt even een momentje van oplettendheid! Je het vuur uit onder de pan (veiligheid) en stopt de doek in de bovenste pan, zorg dat de punten er goed overheen hangen. Daarna vul je de doek met het deeg. Legt de deksel op de pan en vouw de punten van de doek over het deksel heen. Daarna leg je over de doek nog de gevouwen vochtige thee doek. Zet het vuur weer aan.

Tijdsduur stomen is ongeveer 45 minuten.

Houd het water al die tijd in de gaten en vul het eventueel aan met wat water.
Na ongeveer 40 minuten controleer je of de roti goed is gerezen en of hij mooi is opengescheurd.(een soort kratereffect, zie foto) 

Met een satéprikker kun je controleren of de roti koekoes gaar is en pas dan eventueel de stoomtijd aan.
Wanneer hij klaar is, haal je de roti met doek uit de stomer en zet hem op een plank of bord en laat hem dan even rusten. Niet te lang, want nu is hij het allerlekkerst. Met een beetje roomboter of gewoon zo, is hij echt superlekker, bij de thee of koffie, als toetje of gewoon als tussendoortje.

Ook een lekkere baktip: Ouderwets lekkere Indische Broodpudding! 

Koud is de Roti Koekoes ook heerlijk en afgelopen weekend nam ik hem mee naar een feestje en heb ik hem een beetje opgevrolijkt met wat bloemen uit de tuin. (zie hieronder). Maar ik kan mij zo voorstellen dat je met wat marsepein etc. er ook iets heel leuks van kunt maken.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

5 gedachten over “Recept: Roti Koekoes Indisch gestoomd brood”

 1. Zooo lekker! Moet altijd denken als ik vroeger bij mijn oma was, aten we dit altijd ..nog warm met een beetje boter mmmm
  Alternatief voor vanillesuiker = vanillepoeder verkrijgbaar bij de Tuinen .

  Beantwoorden
 2. Ga het toch ook weer een keertje maken. Leuk de variaties er op. Ik probeer de doek waar je het mengsel ingiet vast te maken aan de rand van de pan met 4 wasknijpers. Deksel erop en de knijpers kunnen er afgehaald worden. Lekker, lekker, jammie, jammie!!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie