Tong tong fair malieveld mamameteenblog

Back to my roots op de Tong Tong Fair in Den Haag

Elk jaar vind ik het weer een feestje, ons bezoekje aan de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Dit jaar liep het allemaal wat anders dan anders en zijn we niet met zijn allen geweest, maar ben ik alleen geweest met Liam. Wat op zich ook geen straf was. Uiteindelijk kom ik ook al vanaf dat ik een klein meisje was op de Pasar Malam, zoals het voorheen heette. Samen met de hele familie of met opa en oma struinen over de basar en dan lekker eten in de Eetwijk met alle eetkraampjes. Ik heb er warme herinneringen aan. Het is ook een beetje traditie die ik wil voortzetten met mijn kinderen.

Tong tong fair malieveld mamameteenblog

Een stukje van mijn roots

Vandaar dat wij aan het einde van de ochtend richting de Tong Tong Fair rijden, op weg naar een stukje van mijn roots. En zo voel ik het ook echt. Toen we binnen kwamen in de grote hal kwamen de luchtjes ons al tegemoet, ik rook de Durian, de wierookstokjes, al de verschillende etensluchtjes, maar ook de zoetweeige lucht van de Melati, een jasmijnsoort die hier verkocht wordt. En meteen krijg ik een gemendg gevoel van heimwee en blijheid dat ik er ben.

De Indische Tuin en het Koloniale Huis

tong tong fair exotus mamameteenblog

Automatisch loop ik eerst richting de indische tuin, op de 1 of andere manier zoek ik hier altijd wat. Ik weet nog steeds niet wat, maar ik loop hier naar binnen, wrijf over de bladeren en ruik aan de bloemen. Mijn kleine mannetje doet precies hetzelfde, we moeten er beiden om lachen. Daarna lopen we richting het koloniale huis. Ook hier stonden we elk jaar met zijn allen foto’s te maken op de veranda. En zo doen wij ook deze keer. Naast mij staat een lief ouder stel. Zij heeft zich ter plekke verkleed in haar kabaya en haar sarong. Ze ziet er prachtig uit en haar man, ik denk tenminste dat het haar man is, kijkt vreselijk trots en vol liefde naar haar. Ik heb de eer om ze op de foto te zetten. Het is een prachtstel. Ik kom ze daarna nog een paar keer tegen.

tong tong fair koloniale huis mamameteenblog

De Cultuur Paviljoen

Na Liam te hebben weggesleept bij het koloniale huis, hij wil hier steeds de deur openmaken om naar binnen te gaan, lopen we richting de Cultuur Paviljoen. Hier wordt in het kort wat van de geschiedenis tentoongesteld over de kolonie in Indonesie en ook de geschiedenis van Nederland-Indië komt aan bod.

Ligt het aan mij, is er inderdaad steeds meer geschiedenis wat bekend wordt. Ik vind het interessant en wil ook steeds meer weten over ‘mijn opa en oma’. Misschien dat ik later nog een boek kan vinden wat mij hier meer over verteld. In elk geval kan Liam geen genoeg krijgen van al de mooie dingen die hier staan uitgestald in de vitrines.

De Grand Pasar

tong tong fair grand pasar mamameteenblog

In de Grand Basar komen we bij alle kraampjes. Van fruit tot sarongs en van waaiers tot mooie stenen. Er is voor ieder wat wils. Rustig slenteren we langs al het moois en maken hier een daar een kleine stop. Zo heb ik al een paar mooie tassen gezien en ook de kroepoek stand is mij niet ontgaan. Op het Podium staat een prachtige dame te zingen, Liam begint meteen te dansen en ook een aantal andere bezoekers gooien de beentjes los. Onder andere het prachtige stel wat we aan het begin hebben ontmoet. De sfeer is echt fantastisch.

De Indische Eetwijk

tong tong fair liam en bar mamameteenblog

Ondertussen met best wat trek zijn we de Eetwijk in gelopen. Een echte must voor Foodies. Nog steeds volg ik de route die ik al van kinds af aan loop. Zelfs uit de vele eettentjes herken ik er weer een aantal. Omdat we zo vroeg zijn wil ik geen grote maaltijd eten, maar het is niet makkelijk. Ik word aan alle kanten verleid door heerlijk eten en vriendelijke mensen die ons hun restaurantje in willen lokken. Bij 1 ging ik serieus twijfelen, Warung Redjeki uit Delft, de menukaart is gewoon te gek. Ik maak een foto en beloof hem op mijn blog te zetten, hij heeft mij zelfs nog wat foto’s gestuurd. Mmmm…misschien vanavond toch maar weer terug met man en kinderen voor een lekkere maaltijd hier.

tong tong fair food mamameteenblog

Met enorme wilskracht zet ik ons voort richting de Saté Bar voor een traditionele Sate kambing. Dit is ook wat ik Liam graag wil laten proeven. Ik vind het echt verrukkelijk en Liam ook, samen met een Chendol hebben we zo een lekkere snack.

tong tong fair sate bar mamameteenblog

Met een gevulde maar nog lang niet volle buik, lopen we de tweede hal, Het Indische Paviljoen in. Dit is een wat kleinere hal, met verschillende standjes, met allemaal prachtige spullen. Je kunt mij er uren laten dwalen, maar mijn kleine man wordt het zat.

een indo in een hokje mamameteenblog.nl

Lees ook: Een indo in een hokje

Indische Roots

Het is tijd om ons richting de uitgang te begeven. Onderweg nog snel wat kroepoek gekocht, Emping enz. En we staan alweer in de grote Entree Hal. Ik wil even gaan zitten op een bankje, even wat indrukken verwerken. Samen met Liam bekijk ik de foto’s en vraag voorzichtig of hij ook nog even naar de muziek wil luisteren. Maar het is klaar, hij wil niet meer. Ik leg mij erbij neer.

Hoogblond en Indisch

Terwijl ik opsta om mijn spullen te pakken valt mij iets op. Al die gezichten. Ik zie best veel jonge mensen en dat verbaast mij toch een beetje. Maar blijkbaar blijft dit event alle generaties trekken. Ik zie mensen met blond haar en lichte ogen, maar overduidelijk de trekken van Indische mensen. Ik kijk naar mijn kleine man. Hoogblond en lichte ogen, ik zie niet veel Indisch in hem, dit in tegenstelling tot mijn oudste dochter, zij is echt heel donker met een gouden huid.

Maar ondanks dat ik het niet aan hem zie in zijn uiterlijk, merk ik het wel aan zijn doen en laten. Het altijd maar lachen, vaak ook weglachen is ook bij hem aanwezig. Het doet mij wel iets beseffen. Dat ondanks dat ik echt niet zo veel weet van mij Indische achtergrond, ik toch wat heb overgedragen aan mijn kinderen. Het is toch best bijzonder om te zien op een Event als dit, dat onze opa’s en oma’s die zo sterk hebben moeten ontwortelen, toch iets heben achtergelaten.

tong tong fair opa oma mamameteenblog

                                                                                  Deze foto is van mijn opa en oma, samen met hun eerste kindje

Ik word er wel nieuwsgierig van, dit stukje back to my roots doet naar meer verlangen.

To be continued.

Samen met Rory van 40envoorheteerstmoeder en Romy van Dochterlief mochten wij de Tong Tong Fair bezoeken. Als doel om onze roots te onderzoeken en herontdekken; en onze kinderen te laten kennismaken met dit stukje culturele achtergrond. Hun artikelen kun je hier en hier lezen.

Mocht je ook een dagje naar de Tong Tong Fair willen gaan, dan kun je op de site de tijden en toegangsprijzen vinden. Dit jaarlijkse Event vindt meestal plaats rond eind mei en is dit jaar van 20 mei t/m 5 juni 2017.

Kom je ook naar de Tong Tong Fair?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »
juiste lingerie of ondergoed voor de juiste outfit mamameteenblog

De juiste lingerie met de juiste outfit matchen

Met een beetje sippe lip kijk ik in de spiegel. Gelukkig is het te fixen. Met alle informatie die je van het internet haalt en tips leest van elke styliste, dan weet je, tenminste ik weet dat, dat je ondergoed een belangrijk deel kan zijn van je outfit. Laat dat nu net het probleem van

Lees verder »

10 gedachten over “Back to my roots op de Tong Tong Fair in Den Haag”

  1. Ben net geweest, Bar, was erg gezellig. Hebben lekker saté mixed gegeten met lumper. Mmm!!! En natuurlijk spekkoek, bananenkoekjes en roti coucous
    gekocht. Samen met vrienden geweest. De vrouw komt uit Soerabaja. De stralende lach, het genieten en zien genieten van het heerlijke eten en de muziek
    gaf een warm gevoel. Het verhaal over onze roots bij de ingang van de tong tong fair maakt je nieuwsgierig. Hoewel we wel al iets wisten. Ga op zoek naar boeken van deze geschiedenis. Ben uiteindelijk ook een Indo. Leuk dat je voor deze foto gekozen hebt. Liefs mams xx

  2. wauw zus wat leuk weer! ik zit al heel de tijd te staren naar het reclame bord van de tong tong fair en heb het gesprek vorige wk gehad met manlief en kids om weer te gaan! volgen we toch nog een traditie 😉 prachtige foto van opa en oma, liefs je zusje

  3. Naar de Pasar Malam ben ik al heel lang nit meer geweest. Toch eens uitzoeken of dat hier in de buurt nog is. Vroeger was hier een heel grote Indische gemeenschap in de buurt en dan ging ik met vriendinnetjes mee om bij hun Indische omaatjes te eten. Tegenwoordig kook ik het Indisch zelf met recepten van mijn tante.

  4. Ah, mooi wat je zegt over de verschillende generaties en het Indische wat je altijd wel ziet bij iemand. Althans, dat is een kwaliteit die ik mijzelf toedicht. Ik voel ook in je hele artikel de liefde voor lekker eten, gezelligheid en de sfeer van vroeger terug. Zo herkenbaar. Ik zit serieus te overwegen om nog een keer te gaan (alleen wanneer dan. Voor mij is het net iets verder weg). Mooie en dierbare foto van je Oma en Opa…

  5. Heel mooi, die foto van je opa en oma! En heel beeldend omschreven. Ik baal nu dat ik de Indische tuin gemist heb. Ach ja…volgend jaar maar weer! 😉

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
tiengemeten mamameteenblog
Een dagje uit in de wildernis op het eiland Tiengemeten van Natuurmonumenten

Stel dat je een dagje mag doorbrengen op een 'bijna' onbewoond eiland. Een eiland waar de flora en fauna nog grotendeels...

Sluiten