Risotto met Zeebanket à la Jamie, en een klein beetje van mama!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Zo lag al er een tijdje een zakje risotto rijst in mijn voorraadkast. Helemaal alleen. Ik had er wel eens eerder met een schuin oog naar gekeken, maar eerlijk gezegd ben ik niet zo een risotto fan. Ik weet niet of er zoiets bestaat als een risotto fan, maar negen van de tien keer vind ik de risotto er een beetje kleurloos uitzien. En veel te plakkerig. Kortom gewoon niet aantrekkelijk genoeg om eens te bestellen bij de Italiaan of te bereiden voor een gezellig avondje.

Recept risotto mamameteenblog.nl

Elke week een nieuw recept

Maar dit keer viel mijn oog op de houdbaarheidsdatum. En die riep om aandacht, tja, dan moet het toch op, niet dan?
Dus in het kader van mijn plan om elke week eens iets nieuws te proberen, heb ik, maar wat kookboeken uit de kast gepakt.
En zo stuitte ik op het recept van Jamie Olivier in Jamie`s Italie. En ik moet zeggen, het was echt heel leuk om een risotto te maken. Je moet er wel bij blijven. Maar het koken van een Risotto op zich vond ik al een feestje.

Ik heb er zelf wat kurkuma aan toegevoegd, dan ziet de risotto er niet zo grauw uit. En ik heb hem niet zo extreem nat gemaakt, maar dat was meer toeval dan expres.
Iedereen vond het verrassend lekker. Ik ga het zeker nog een keer maken.

Recept Risotto Zeebanket

Ingrediënten:

1 liter bouillon ( ik heb kippenbouillon gebruikt, maar je kunt ook visbouillon gebruiken als je er vis bij wilt maken.
2 eetlepels olijfolie
klontje roomboter
70 gram boter
1 fijngesneden middelgrote ui
2 tenen knoflook, fijngehakt
risottorijst, ongeveer 400 gram
2 wijnglazen, ik heb rosé gebruikt, een droge, maar die kun je naar wens aanpassen.
zout en peper
Flink stuk geraspte Parmezaanse kaas.
1,5 kilogram zeebanket (bv. diepvries van de AH)
1 theelepel venkelzaad( ik heb fijngemalen venkelzaad gebruikt)
snufje gedroogde chilipepers
half theelepeltje kurkuma
olie
sap van 1 citroen
verse peterselie naar wens.

Bereiding

1/ De bouillon opwarmen in een apart pannetje.
De boter en olie verhitten in een grote pan en hier de knoflook, ui en chilipepertjes toevoegen, tot de uien glazig zijn.
Voeg hier de rijst bij en blijf roeren tot al het vet is opgenomen en de korrels rijst glazig worden. Nu komt het leukste moment. Je voegt telkens een flinke scheut wijn erbij, telkens tot het verdampt is voeg je weer een flinke scheut toe. Blijf rustig doorroeren.

2/ Voeg nu ook de venkelzaad toe en de kurkuma.Het vuur zet je nu een stuk lager en voeg je steeds een flinke soeplepel bouillon toe tot die verdampt is en voeg dan weer een lepel toe, net zo lang tot de bouillon op is en de verdampt bij de rijst. Als het goed is is de rijst nu ook bijna gaar. Het gaat nu ook zo lekker ruiken. In het Jamie boek staat dit ook beschreven, maar het is ook echt zo. Wat een heerlijke lucht komt er uit de pan. Voeg ook nu wat zout toe.

3/ Het is nu tijd voor de laatste ingrediënten. Eerst moet de risotto nog even rusten met een flinke klont boter. In het Jamie boek staat 70 gram , maar ik heb denk ik 40 a 50 gram gebruikt en dat ging ook prima. Boter erbij en deksel op de pan,  ik denk dat zo`n 2 minuten genoeg is, maar ik heb de tijd gebruikt om de zeevruchten wat lichtjes op te bakken en dat kan iets langer zijn geweest.

4/ Voeg nu als laatste de zeevruchten en de peterselie toe en een klein scheutje olijfolie.
Garneer met een schijfje citroen en een topje venkel of dille als je dit hebt.

Bij mooi weer is dit een heerlijk gerecht voor buiten met een lekkere salade erbij met pijnboompitten.
Geniet ervan!

Note: Ja, het lijkt nu wel een beetje op een Paella! Maar toch is de smaak anders!

All the credits naar Jamie!

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.