DIY Allesreiniger/ All purpose spray

Zo af en toe word ik mij weer eens bewust van al die schoonmaakmiddelen die
we dagelijks gebruiken in ons gezin. Dan begint het weer te kriebelen en mag ik van mijzelf weer wat testen om te kijken of we 1 van deze producten kunnen vervangen voor iets wat beter is voor het milieu, vriendelijker voor de portemonnee en vooral beter voor je gezondheid. Dus vandaag een DIY Allesreiniger/ All purpose spray.
TIP zelf allesreiniger maken mamameteenblog.nl

Zelf allesreiniger maken

En zo was ik al een paar keer langs verschillende blogs gekomen die een zelfgemaakte allesreiniger beschreven. Met al die vieze, kliederige, maar o zo schattige plakkerige kindervingertjes, gaat er hier nogal wat van die allesreiniger doorheen in Huize B.

De Glassex-jes en Musclemannetjes staan gezellig met zijn allen te koffie leuten in mijn keukenkastje. Een waar koffiekransje. Goed, dat was even gezegd en geschreven om aan te tonen dat het hier om serieuze hoeveelheden gaat.

Dit verdient een Green Make-Over in huize B, nietwaar.
Dus aan de slag. Verzamel al die blogjes en selecteren maar.
Voor mijzelf heb ik voor deze projectjes altijd een paar voorwaarden.

  1. Bij elkaar genomen mogen de ingrediënten van mijn projectje niet duurder zijn dan het te vervangen product.
  2. Het liefst moet ik ook alle ingrediënten al in huis hebben.
  3. En `last but, not least`, het moet een quick-fix zijn. Geen uren werk, gewoon omdat ik daar de tijd en het geduld niet voor heb.

Na de selectie viel mijn oog op deze blog, Awkward Duckling van Tessa. Deze producten had ik in huis. Ze waren tezamen zeker niet duurder dan het produkt zelf. Alleen die citroenschillen een dagje laten weken trok mij niet zo.
Ik heb als alternatief maar de Citroen Olie gebruikt van Young Living Oils. Verkrijgbaar oa in een Everyday Oils Kit van Young Living Oils.

Afijn, Ik had nog een lege spuitflacon staan, ik kon beginnen.

Benodigdheden:

Lemon Oil Young Living Mamameteenblog.nl

0,5 liter Azijn
0,5 liter Water
15 druppels Olie, essentiele olie, bv Lemon van Young Living Originals, mijn favoriet.
1 Spuitflacon

 


De Olie is bedoeld voor het neutraliseren van de azijn geur en geeft er meteen een frisse geur aan. Zelf vind ik de Lemon erg lekker, maar Lavendel is ook erg lekker! De 15 druppels zijn een richtlijn, je kunt er naar wens altijd meer of minder van maken.

 

 

De Etherische olie( Lemon) is van Young Living Oils. Deze kun je online bestellen. Dit zijn hele pure oliën en zeer krachtig. Ik ben zelf groot fan van deze oliën, maar ik heb eerder ook oliën gebruikt van de drogist. Let wel op of deze puur zijn en of ze je op de huid mag gebruiken. Wil je meer over weten over Etherische oliën, dan kun je hier meer lezen op mijn blog.

Op mijn Blog heb ik meer artikelen geschreven over het gebruik van deze oliën, zoals:


Bereiding:


Meet het water en azijn af in een maatbeker en vul hier de spuitflacon mee.
Voeg de druppels olie toe. Schudden en klaar!

Nog een goede tip: Zelf zeep maken! Goed voor je portemonnee en je gezondheid!

Testfase week 1: Wow, dit werkt als een tierelier! 

Azijn is een wondermiddel voor veel. Ik gebruikte het al als een ontkalker voor mijn waterkoker, maar het werkt heel goed als schoonmaakmiddel. Het is antibacterieel en door de citroendruppels totaal geen azijngeur.
Op hout en glas werkt het tot nu toe perfect!

Op stenen ondergrond moet je echt oppassen, het zuur kan de mineralen in steen oplossen waardoor je vlekken kunt krijgen. Wil je dit wel gebruiken op steen, dan kun je beter na het schoonmaken het oppervlakte nogmaals afnemen met een vochtig doekje met water.

Testfase week 2: Iets krachtiger

Ondanks de tevredenheid vroeg ik mij af of ik het nog iets sterker kan maken, ik voegde een klein scheutje wasmiddel toe.
En ja, zelfs de ramen zijn schoon (niet perfect, maar dat zijn ze bij mij nooit), schoner dan met een Glassex of Muscleman!

allesreiniger mamameteenblog.nl

Conclusie:

Dit werkt goed!
Het is duidelijk schoner voor het milieu, fijner voor mijn portemonnee en ook beter voor de gezondheid van mijn gezin.
Dit wordt een blijvertje!

Hoe is jullie ervaring met allesreinigers?

Ook leuk om te lezen:

8 gedachten over “DIY Allesreiniger/ All purpose spray”

  1. Pingback: Zelf zeep maken
  2. Hoi Barbara! Wat leuk dat je mijn blogpost over het schoonmaken met azijn hebt gevonden :). Werkt goed he? Een leuke toevoeging dat je citroenolie hebt gebruikt, daar moet ik ook maar eens naar kijken. Ik ben momenteel ook nog steeds bezig met het vervangen van zoveel mogelijk producten door natuurlijkere opties en indien mogelijk zelfgemaakt, leuk om te zien dat jij daar ook druk mee bezig bent.

Een reactie plaatsen