DIY Haargel

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 19 mei 2022 by Barbara

Afgelopen week heb ik weer eens lopen knutselen voor een leuke DIY, namelijk een DIY-haargel. Ik had al een tijdje in gedachten om eens keer een haargel te maken. Liam is geboren met best een bos met haartjes. Het was even afwachten of de haartjes niet allemaal weer zouden uitvallen.

Maar nu dat niet is gebeurd (joepie!), moeten de haartjes af en toe een beetje gestyled worden. Ik heb genoeg gewone gel in huis, maar ik dacht: dit kan ook anders, gezonder (geen chemische troep) en goedkoper? Dus ik ben een beetje gaan zoeken op het internet.

diy haargel maken mamameteenblog.nl

En ja hoor, er staan heel wat homemade haargels op het internet. Superleuk om te lezen.
Ik kwam een paar leuke tegen die mij wel aanspraken! Bijvoorbeeld deze van Kari op haar blog GI 365.
Een DIY die ik wel wilde proberen, hier had ik alles voor in huis.
Dat was wel 1 van mijn voorwaarden, dat ik niet eerst voor 10 euro ingrediënten moet kopen, voor een probeerseltje.

Maar goed, here we go!

Recept DIY Haargel

Tijdsduur: 20 minuten!

Houdbaarheid: 2 maanden(volgens zeggen, maar ga dit nog uittesten)

Update: Ik vond het eerlijk gezegd na een week al best stinken, dus ik heb er meer citroensap in gedaan. Dit heeft als bijwerking dat het haar wat opbleekt. Voor Liam is dat niet zo erg, want hij is al behoorlijk blond. Maar wel fijn om van tevoren te weten.

Ingrediënten DIY Haargel

Ingredienten zelf haargel maken mamameteenblog.nl

 • Etherische olie (10 druppels), bijv. lavendelolie of een rozenolie.
 • Kokosolie (1 eetlepel)
 • Aloë Vera (1 eetlepel)

Bereiding DIY Haargel

bereiding zelf haargel maken mamameteenblog.nl

Ik had nog wat zakjes gelatine in huis van Dr Oetker, ooit gekocht bij de Albert Heijn. Ik geloof dat ze nu nog geen euro kosten.
En toen ben ik het gaan proberen. En nog keer proberen.
Bij het eerste probeerseltje heb ik veel te veel gelatine bij het bijna kokende water gevoegd.
Ik dacht namelijk dat de substantie direct een soort gel moest vormen, maar niets is minder waar! Het stijft nog enorm op in de koelkast.

Dus, eerst wat water zetten in een pannetje, het water tegen het koken aan brengen. Vervolgens van de warmtebron halen en de gelatine toevoegen. Ik heb bij mijn laatste poging 2 gelatine blaadjes gebruikt, maar volgens mij is anderhalf ook prima. Je blijft het roeren tot het langzaam afkoelt. Je zult dan zien dat het een klein beetje opstijft. Hieronder zie je dat ik echt veel te veel blaadjes hebt gebruikt en bij het opstijven in de koelkast werd een rubberachtige substantie! Goed gelukt, maar ging het doel een beetje voorbij! Als laatste stap kun je het citroensap toevoegen, dit werkt als een conserveermiddel, waardoor de gel wat langer houdbaar is. Maar let op: als je te veel citroensap gebruikt zal het naar alle waarschijnlijkheid je haar een beetje kunnen opbleken in de zon.

Eventueel extra toevoegingen

Optioneel is het toevoegen van kokosolie(verzorgend), aloë vera (ook verzorgend) of een lekker geurende etherische olie.
Laat het geheel in een potje of meerdere kleine potjes opstijven in de koelkast.
Het is ook voor de houdbaarheid beter wanneer je het in de koelkast bewaard!Tot nu toe werkt het als een tierelier, het blijft echt de hele dag goed zitten bij Liam, het wordt niet te vet en is er ook weer makkelijk uit te spoelen zonder shampoo!

Hebben jullie wel eens zelf haargel geprobeerd te maken?

Note: De gel moet echt in de koelkast bewaard worden, ik had 1 potje in de badkamer gezet en deze had na 4 dagen schimmel. Nu ga ik binnenkort toch ook weer een ander receptje proberen voor de haargel!

3 gedachten over “DIY Haargel”

 1. ik heb deze vandaag gemaakt en ietsje te dik. Had in eerste instantie 2 blaadjes gelatine maar met het roeren werd het helemaal niet dikker. Denk doe er nog 2 blaadjes bij en toen inderdaad nadat het een beetje afgekoeld was werd het wat smeuïger. In de koelkast gezet en na 20 min eens gaan kijken. haha ik kwam er niet doorheen zo stijf. maar met een vork losgemaakt wat warm water erdoor roeren en dan wordt het weer wat dunner. Nog wat Aloe vera erbij en wat druppels sinaasappel olie erbij dus het ruikt heerlijk en we gaan zien wat het gaat doen. Ik houd zelf wel van een wat steviger gel.

  Beantwoorden
  • Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt! Ik heb hier nu ook meer gelatine toegevoegd voor een stevigere gel (geen 4 blaadjes totaal ;)), werkt hier nog steeds prima! En het haar blijft zo mooi glanzen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie