De vele voordelen van het drinken van water

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 mei 2024 by Barbara

water drinken voordelen mamameteenblog.nl

Het is in elke keuken te vinden, het is in Nederland van hoge kwaliteit en erg lekker: drinkwater! Dat het gezond is om dagelijks genoeg te drinken, is inmiddels wel bekend. Maar er zijn veel meer voordelen aan het drinken van water uit de kraan. Ik heb een paar van de grootste voordelen op een rijtje gezet voor je.

Water drinken voorkomt uitdroging

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Daarom heeft het, net als een plantje, water nodig om gezond te blijven werken en groeien. Het menselijk lichaam houdt het maar een paar dagen uit zonder te drinken. En dorst werkt als een soort alarmsignaal. Eigenlijk heb je dan al te lang niet genoeg gedronken. Een gehydrateerd lichaam blijft op de juiste lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen en laat je spijsverteringssysteem goed functioneren. Drink dus genoeg water en het liefst al voordat je dorst krijgt.

Water helpt je om bij afslanken

Doordat water drinken helpt bij een gezonde stofwisseling, draagt het bij aan het voorkomen van overgewicht. Het is ook een goed alternatief voor allerlei calorierijke drankjes. Uit verschillende onderzoeken blijkt duidelijk dat het een belangrijk onderdeel is van een gezond dieet. Het bevat ook geen calorieën en daarmee vermindert het je hongergevoel. Het ondersteunt je gezonde leefstijl. 

Meer energie

Onze hersenen hebben veel vocht nodig. Een tekort aan vocht zorgt voor concentratieproblemen. Vaak hebben we dan de gewoonte om een kop koffie te drinken, maar het effect van cafeïne is maar tijdelijk. 

Voel je je vaak moe en lusteloos? Dan heb je misschien gewoon meer water nodig.  Uitdroging kan namelijk leiden tot vermoeidheid en het eerder genoemde gebrek aan concentratie. Versla je middagdip dus met drinkwater, in plaats van de suikerhoudende energiedrankjes

Het is (financieel) gezond

Water is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid. Maar je kunt er ook veel geld mee besparen. Omdat het drinkwater in Nederland van goede kwaliteit is, is het niet nodig om duur water in plastic flessen te kopen. Water in plastic flessen is soms zelfs honderden keren duurder dan het water uit de kraan. Volgens het voedingscentrum kun je voor € 1 een heel jaar H₂O drinken (wanneer je uitgaat van 1,5 liter per dag).

Natuurlijk wil je het op een handige manier meenemen. Overweeg dan het gebruik van een herbruikbare bidon of drinkfles. En je kunt bidons bedrukken om het ook een beetje persoonlijker te maken. 

Water is ook lekker

Meestal vinden we koud water lekker wanneer we dorst hebben en drinken we graag iets warms tijdens koude dagen. Omdat we dorst graag voorkomen, is de tip om gedurende de hele dag regelmatig te drinken. Dan kan het soms een uitdaging zijn om de geadviseerde anderhalve liter water per dag te drinken. Maar een beetje afwisseling is de oplossing.

Voeg eens een paar blaadjes munt en een schijfje citroen toe aan je drinkfles. Op die manier zijn er veel verschillende frisse dorstlessers te maken.

Ben je meer een liefhebber van warme dranken? Een paar schijfjes verse gember en een kaneelstokje in je thermosfles toveren heet water om tot een gezonde thee. Bij Promofit is er ruime keuze uit drinkbekers en thermosflessen.  

Fanatieke sporter?

Tijdens het sporten verbruikt je lichaam veel vocht. Door te zweten, scheidt je lichaam afvalstoffen af. Maar je spieren hebben ook vocht nodig om goed te presteren. Omdat spieren ongeveer voor driekwart uit vocht bestaan, is het belangrijk om ook tijdens het sporten genoeg te drinken. Op die manier voorkom je dat je spieren verzuren en je last krijgt van kramp. Tijdens een intensieve work-out is het verstandig om ieder kwartier een glas water te drinken. 

Er zijn nog meer goede redenen om dagelijks genoeg water te drinken, maar met dit rijtje ben je al een heel eind op weg.

Ben je op zoek naar meer gezonde inspiratie? Lees dit artikel: Hoe gezond zijn aubergines?


Voordelen van het drinken van water mamameteenblog.nl

Plaats een reactie