3 makkelijke voorbeelden van hoe je je peuter betrekt bij het huishouden

Last Updated on 24 oktober 2022 by Barbara

Je kent het wel. Je peuter is bij je en je hebt nog tientallen huishoudelijke taken te doen. Er ligt een stapel was die gedaan moet worden. Je wilt met een doekje door de woonkamer. De afwas moet nog in de vaatwasser. Je hebt nog een berg spullen die opgeruimd moeten worden. En eigenlijk wil je ook nog op tijd eten. Wat ga je met je peuter doen? Kan die zelf spelen of wil die eigenlijk alleen maar aandacht van jou? Hieronder vind je drie makkelijke voorbeelden van hoe je je peuter betrekt bij het huishouden.

peuters-betrekken-bij-het-huishouden-mamameteenblog.nl_

Drie makkelijke voorbeelden van hoe je je peuter betrekt bij het huishouden: de was

Onze peuter wil twee dingen heel graag. Het eerste is laten zien dat hij alles zelf kan. Het tweede is meedoen met zijn mama’s en ons helpen. Hij liep altijd achter ons aan als we bezig waren in het huis, dus besloten we om hem mee te laten doen. De was is zo’n makkelijk voorbeeld.

Het begint al bij de was sorteren. Je geeft een kledingstuk aan je peuter en wijst aan bij welke stapel was die hoort. Je peuter is in de weer met lopen en tillen en jij kunt rustig verdergaan met sorteren. Als je een stapel was hebt gekozen, dan kan je peuter die was tillen richting de wasmachine. Heeft de was gedraaid, dan kan je peuter natte was uit de mand naar jou toe brengen, terwijl je alles op een rekje hangt. We laten onze zoon ook wel eens proberen zelf was op te hangen op de onderste rekjes, maar ach, wees niet verbaasd als je eens wat op de grond vindt.

Onze zoon vindt het heerlijk om ons te helpen. Wees ruim met je complimenten. Je zult je peuter zien groeien en wat een vervelend klusje kan zijn, wordt nu speel- en samenzijntijd.

Een doekje geven bij het poetsen in het huishouden

Soms is het gewoon tijd en moet je met een doekje door je huis. Op de een of andere manier vindt onze zoon dit heel leuk. Hij vroeg telkens om ook een doekje, dus dat hebben we hem gegeven. We begonnen met een droog doekje, maar toen kwam hij erachter dat wij natte doekjes hadden, dus toen moest meneer dat ook. Verwacht niet dat alles schoon wordt, maar jij kunt tenminste even goed doorpoetsen en je peuter vermaakt zich. Ook hier vind je peuter complimenten voor het harde werk prettig en is het een samen-zijn-moment.

Meekoken in eigen keuken

Meestal kan onze zoon zich prima vermaken als we (lees: vooral ik) in de keuken staan. Mocht het een keer niet lukken, dan vraag ik of hij met me meekookt in zijn eigen keukentje. Voorwaarde voor deze tip is dat je een speelkeukentje hebt staan of dat je een extra pan en lepel voor je peuter hebt. Tijdens het koken krijg ik regelmatig de lekkerste gerechten voorgeschoteld. Aardbeientaart, chocoladesoep, gebakken poep. En ik mag het niet gelijk eten. Nee, ik moet eerst even blazen en wachten tot we allemaal wat hebben ?

Tips van een meemoeder

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn voorbeelden. Ik ben Greetje den Holder, blogger en vlogger van Meemoeder.com en  YouTubekanaal. (te volgen op Instagram, Twitter en Facebook)

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie