5 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

De Marie Kondo’s onder ons staan te popelen, want: het is weer tijd voor de grote lenteschoonmaak! Zit jij juist met de handen in het haar omdat je niet weet waar te beginnen? Of wil je gewoon zeker weten dat je geen plek over het hoofd ziet? Lees dan snel welke vijf dingen je niet mag missen bij je grondige voorjaarsschoonmaak, waaronder de dakgoot schoonmaken.

5 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak mamameteenblog.nl

Tip 1: Ga het dak op tijdens de grote voorjaarsschoonmaak

Je huis is dan misschien wel spic en span, maar hoe schoon is je dak? We snappen het: de ladder op en de dakgoot schoonmaken is niet het meest gezellig klusje. Toch is het broodnodig om minstens één keer per jaar je goten eens goed onder handen te nemen. Door oude bladeren, takjes, modder, mos en andere resten op tijd te verwijderen, zorg je dat je dakgoot niet verstopt raakt. En daarmee voorkom je weer lekkages, vochtplekken en andere nare nattigheid in huis.

Tip 2: Aandacht voor je schoorsteen

Je geliefde open haard of houtkachel heeft je de hele winter warm gehouden. Niks fijner dan een knetterend vuurtje als het buiten vriest. Des te meer reden om je schoorsteen te vegen, nu hij zijn taak heeft volbracht. De schoorsteen vegen is zeker geen overbodige luxe: jaarlijks rukt de brandweer wel 2000 keer uit om een schoorsteenbrand te blussen. Maar door jaarlijks de schoorsteen te (laten) reinigen hou je rook en brand lekker buiten de deur.

Tip 3: Vergeet de vriezer niet

Als je niet meer weet wanneer je de vriezer voor het laatst hebt ontdooid, dan is dit het ideale klusje voor deze voorjaarsschoonmaak. Een frisse vriezer is niet alleen een fijn idee: het bespaart je ook geld. Als je vriezer ijsvrij is, is hij namelijk krachtiger én koeler. Daarmee is je vrieskast zuiniger en gaat hij langer mee.

Tip 4: Duik de oven in

Nu je toch in de keuken staat, werp dan ook meteen een blik op je aanrecht en in de lades. Van blikopeners tot broodroosters: vaak ligt of staat er van alles. En al die spullen verzamelen een hoop stof en bacteriën. Niet bepaald een frisse omgeving om je eten in te bereiden. Dus reinig deze voorwerpen met een mild sopje, leeg de lade van je broodrooster, en laat de vettige binnen- en buitenkant van je oven weer goed glimmen. Vergeet de fornuisknoppen niet!

Tip 5: Hup, de prullenbak in

Tijdens deze grote schoonmaak heb je vast al de nodige wandelingen naar de prullenbak gemaakt. En laat dat nou net zijn wat het vaakst vergeten wordt: het schoonmaken van de vuilnisbak zelf. Gelukkig is de bak reinigen zo gepiept. Zet ‘m buiten neer en reinig de binnen- en buitenzijde met een antibacteriële reiniger. Spoel de prullenbak daarna goed af, maak ‘m droog en neem hem weer mee naar binnen. Hoppa, weer zo goed als nieuw.

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “5 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak”

Plaats een reactie