Tip: De opruimmethode van Marie Kondo, de opruimgoeroe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Je moet echt wel onder een steen hebben geleefd als je nog niet hebt gehoord van  de opruimmethode van Marie Kondo, de opruimgoeroe met de Konmari-methode. Toevallig heb ik nog nooit van haar gehoord en is het leven onder een steen bij vlagen erg prettig. Maar via-via kwam ik haar naam tegen en na een beetje googelen kwam ik erachter, ze is niet zomaar een opruimer, maar dé opruimgoeroe. Dat wekt meteen mijn interesse. Ik ben namelijk gek op opruimen, wegstoppen in opbergboxen en weggooien. #grapje.  

Tip_ De opruimmethode van Marie Kondo, de opruimgoeroe mamameteenblog.nl

Nee, ze trok welzeker mijn interesse om de volgende redenen:

Ten eerste ze komt uit Japan, dit land staat echt al heel lang op mijn lijstje om nog eens te bezoeken. Het fascineert mij enorm, zowel de mensen, de cultuur, het eten, maar ook de prachtige natuur.

En ten tweede heeft elke tip over opruimen mijn aandacht. Dat hoeft, denk ik geen nader uitleg, als je mij al een tijdje volgt. Doe je dat niet, lees dan vooral Over mij, dan begrijp je bijvoorbeeld mijn zoektocht naar de perfecte opbergbox denk ik wel.

Terug naar Marie. Heb je gezellig met mij onder een steen gezeten, Marie heeft enkele boeken geschreven en een website, waar ze al haar tips en trucs deelt over de kunst van het opruimen. Nu kan ik niet zo snel achterhalen of ze kinderen heeft, maar ik kan geen richtlijnen vinden specifiek voor een huis bezaait met kinderspullen. Spullen die allemaal de Spark of Joy of a Loud Boy hebben. Maar na het zoveelste scherpe blokje onder mijn voet bij het survivallen door mijn huis van de zuidpool naar de noordpool, doet mij besluiten om mij te verdiepen in de ideeën van Marie.

Dus kom op Marie, wat zijn de regels?

De 8 regels

Ruim alles in 1 keer op (per categorie)

Dat klinkt zo gek nog niet. Dus in een week alle kleding van iedereen uitzoeken. Alle jassen nalopen, allen sokken uit alle hoekjes en gaatjes halen etc. Klinkt hoopgevend. Ik begin in de kast van mijn middelste dochter. Zij is heel resoluut en weet heel snel of ze iets wil houden of weggooien. Ze snapt de Spark (zie punt zes). En nu kan ik meteen zomer- en winterkleding scheiden en elk in een aparte opbergbox wegzetten. Dit is eerlijk gezegd niet echt Konmari, maar wel handig wanneer je kinderen hebt. Oké, morgen de kast van mijn oudste dochter en zo werk ik mij door alle kledingkasten heen, hoop ik. Heb ik eigenlijk wel genoeg opbergboxen?

Gooi zoveel mogelijk weg en doe het direct en meteen

Hier ben ik erg goed in moet ik zeggen.  Dus dit zal geen problemen opleveren. Weggooien vind ik ook echt fijn. Dus. Twijfel je nog, richt dan een tijdelijke plek zoals een opbergbox in waar je even je spullen tijdelijk in parkeert. Wel moet je dan met jezelf afspreken dat je over maximaal enkele dagen een definitief besluit neemt of je het weggooit.

Bewaar alleen dat waar je blij van wordt, desnoods in opbergboxen

OK. Dit is een nieuw inzicht. En lastig uitvoerbaar met kinderen, vermoed ik. De gedachte hierachter snap ik wel. Het is een kwestie van proberen in dit geval, ik heb nog wel ergens een box. Ben benieuwd hoe het uitpakt.

Note: Afgelopen week heb ik een speelgoedkist van mijn zoon op deze manier geprobeerd uit te ruimen. Ik heb terwijl hij om mij heen drentelde (zo niet het 5de punt), rustig de kist doorgelopen en al het speelgoed voor zijn neus gehouden. Wat stuk was heb ik meteen achterover gedrukt en weggegooid. Waar hij meteen mee wilde speelde, is terug in de kist gegaan en de rest heb ik tijdelijk opgeborgen in een opbergbox. Zo handig, kan ik nog eens omwisselen en lijkt het net of hij weer wat nieuw speelgoed heeft. Win-win.

Sorteer per categorie (daarvoor zijn opbergboxen ideaal)

Dit is een aandachtspunt bij ons. Zeker met meerdere verdiepingen in huis zijn de categorieën nogal verspreid, om zo te zeggen. Dit is naar mijn inzicht ook bijna niet bij te houden op dagelijkse basis. Dus bij deze regel ben ik ruim tevreden bij een slagingspercentage van 50% of 1 x in de maand alles terug naar zijn eigen etage. Voor tijdelijke opslag is zo’n opbergbox ook al ideaal, daarna kan dan alles in 1 x terug naar de etage en hoef je maar 1 keer te lopen.

Blijf gefocust en doe het in je eentje

Ah, deze regel snap ik na wat pogingen helemaal. Hoeft, denk ik geen verdere toelichting (zie punt drie). Het is echt zo. Je gaat sneller en grondiger te werk bij het opruimen in je eentje, met de hulp van een paar opbergboxen dan.

Berg je mooie spullen op die voor jou “de spark of joy ‘geven en je leven laten stralen

Dit lijkt mij vanzelfsprekend. De spullen waar ik blij van word of spullen, zoals paspoort of andere officiële papieren waar ik niet per se blij van word, maar wel nodig zijn, opbergen in een doorzichtige opbergbox op een plek in een kast waar ik gelukkig van word of eventueel in een paar mooie opbergboxen. Deze boxen zet ik dan weer ergens hoog in een dichte kast of op zolder achter de panelen. Handig.

Verwijder alle overbodige spullen voor het oog.

Dit is grappig, want afgelopen jaren word ik erg onrustig wanneer mijn huis veel “gezellige”prulletjes heeft staan. Dit valt bij mij onder onnodig en deze verwijder ik dan ook met alle plezier voor het oog. Eerst gaan ze de gangkast in en dan na een jaar of wat de prullenbak. Oeps, sorry.

Zorg dat alles een vaste plek heeft en dat er ook plek voor is.

Hier kan nog wel wat aan gewerkt worden. Wanneer ik bijvoorbeeld alleen maar denk aan huissleutels is het al een puntje van aandacht. De logica is mij ook geheel duidelijk, maar om het voor 5 mensen ook duidelijk te maken is andere koek. Deze regel is handig als je een gezin hebt va 1 of 2, groter wordt echt lastig. Die vaste plekken zijn dan ook vaak lades, of kastjes of een fruitschaal. Niet altijd ideaal! Zeker als de 1 tevreden is met een fruitschaal en de ander alles in de laatjes stopt (of propt).

Conclusie:

De opruimkriebels dit voorjaar hebben zeker baadt bij de richtlijnen van Marie Kondo, en ook al vind ik de regels niet allemaal even logisch voor een huis met 3 jonge kinderen, het geeft me zeker wat houvast om in elk geval ergens naar toe te werken. En alleen dat geeft mij al wat rust. In elk geval heb ik nu genoeg dichte kasten en een hele rammel opbergboxen. Je kunt trouwens hier een handige Marie-Kondo Checklist vinden!


Marsha van Vloggloss heeft haar methode ook getest en gevlogd. Leuk om te zien, en eerlijk is eerlijk, wat een superresultaat! Mocht je het filmpje willen bekijken vanaf ongeveer 8 minuten begint de Konmari methode-kast opruimen.

Heb jij eigen regels of tips voor het opruimen? 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

2 gedachten over “Tip: De opruimmethode van Marie Kondo, de opruimgoeroe”

  1. Ja fan van! Ik heb echt behoefte aan orde al ben ik niet zo goed in het toepassen wordt ik wel heel rustig van een opgeruimd huis. Toevallig net bezig met een opruim sessie!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.