Recept voor Focaccia waar mijn kinderen van smullen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Ondanks dat mijn kinderen wat ouder worden blijft het een uitdaging om lekkere recepten voor ze te vinden. Zodra ik er dan ook 1 gevonden heb, deel ik hem graag op mijn blog. Zo maak ik andere mama’s er blij mee en ik vind mijn favorieten recepten makkelijk terug. Dit keer mijn recept voor Focaccia. Een eenvoudig broodrecept waar ik op een vrij makkelijke manier ook groenten aan kan toevoegen die hier dan ook ongemerkt mee op gegeten worden. Ideaal. Zeker nu wij (de ouders) meer en meer plant-based eten vind ik het fijn om recepten met groenten te vinden die zowel wij, de ouders lekker vinden, als de kinderen. Hoera!

recept voor focaccia mamameteenblog.nl

Recept voor Focaccia

  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • wachttijd/ rijstijd: 2 × 30 minuten
  • Oventijd: 15-20

Benodigdheden

  • Eventueel een keukenmachine, maar bij voorkeur kneed ik met de hand.
  • Een grote beslagkom
  • Voorverwarmde oven op 220 graden
  • Een bakplaat met bakpapier
  • Keukendoek om deeg af te dekken tijdens het rijzen of een

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 1,5 zakje gist (ongeveer 10 gram)
  • 300 ml handwarm water
  • twee fijngesneden of geperste knoflook teentjes
  • 50 ml olijfolie

Optioneel:

  • een halve fijngesneden stukjes paprika
  • 10-15 zongedroogde in stukjes gesneden tomaat
  • 10 olijven in stukjes gesneden

Voor de garnering:

focaccia recept met asperges mamameteenblog.nl
  • Geschilde asperges naar wens
  • halve snoeptomaatjes naar wens
  • olijven in ringetjes gesneden naar wens

Bereiding van de Focaccia

Snij van tevoren de groentes die je in de focaccia wilt verwerken. Ik vind dit trouwens ook een geweldige manier om je leftovers uit de groentela te gebruiken. Ben je ook meteen duurzaam bezig. Mijn suggesties voor de toevoegingen zijn dan ook echt suggesties, dus als je zelf andere groentes wilt toevoegen is dat natuurlijk helemaal prima. Let alleen op bijvoorbeeld bij courgette, dit is een vochtige groenten die je deeg extra nat kan maken, deze sla ik daarom meestal over.

Overdaad schaadt, ook in dit geval, dus de hoeveelheid is bij ons afhankelijk in hoeverre de kinderen het eten zonder alles eruit te pulken. Prop de focaccia niet te vol, zeker niet als je het voor de eerste keer maakt.

En dan nu het echte werk. Voeg de bloem, het zout, de suiker en het gist in de beslagkom bij elkaar en meng het door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje het handwarme water toe. Neem hier rustig de tijd voor. Dan kun je het deeg zien transformeren van een plakkerige bal naar een compacte deegbal.

Nu kun je de deegbal overbrengen op de een houten (snij-)plank met wat bloem bestoven. Kneed de bal tien minuten goed met je handen en leg hem daarna licht ingevet met wat olijfolie terug i de beslagkom. Laat hem nu afgedekt met een keukendoek op een rustige plek op kamertemperatuur rijzen.

Nu kun je de olie gaan klaarmaken om straks over de focaccia te smeren. Je kunt hem kruiden met verse kruiden en knoflook, maar ook Italiaanse of Provençaalse kruiden zijn lekker. Al wat jullie lekker vinden. Laat de olie met kruiden even intrekken.

Na een half uur kneed je het deeg weer rustig op een plank en kun je de fijngesneden groenten en knoflook erdoorheen kneden. Je kunt er ook eventueel fijngesneden verse kruiden aan toevoegen; zoals rozemarijn en tijm.

Leg het deeg nu op de bakplaat met het bakpapier en rol het uit tot een vierkante of rechthoekige vorm (lukt mij nooit zo, tot hilariteit van de kids) van ongeveer 2 cm. Druk nu met je duim allemaal kuiltjes in het deeg.

Verspreid de kruidige olie over de focaccia en dek deze af met een doek voor 30 minuten.

Verwarm de oven op 220 graden. En leg de groentes klaar waarmee je de focaccia wilt garneren of versieren. In ons geval de snoeptomaatjes en de groene asperges.

Na 30 minuten haal je de doek van de focaccia en garneer deze naar wens. Schuif de bakplaat met de focaccia in de oven en bak deze in ongeveer 20 minuten tot je ziet dat de bovenkant mooi livhtbruin kleurt.

Wanneer de oven klaar is, laat je de focaccia afkoelen buiten de oven. Wizelf vinden hem het lekkerst als deze nog een beetje warm is.

Mocht je het ook zo heerlijk vinden om zelf brood te bakken, lees dan hier mijn makkelijk broodrecept.

Eet smakelijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.