Het makkelijke recept voor brood met 5 tips

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Voor wie al een tijdje volgt weet dat ik van koken en bakken houd. Afgelopen maanden heb ik de liefde voor het broodbakken weer gevonden. Een versgebakken knapperig broodje uit de oven is voor mij echt een geluksmomentje. Mocht je mijn Instagramaccount volgen, dan heb je behoorlijk wat versgebakken broden voorbij zien komen in mijn stories. Ik heb mezelf nu gedwongen om 1 × per week een brood te bakken en dan het liefst op zaterdag. Dan heb ik de meeste tijd en rust om ongestoord te bakken. Ik kreeg via stories dan ook de vraag of ik het recept wil delen. Dus bij deze mijn favoriete recept voor wit brood.

lekkerste recept voor wit brood en de beste tips mamameteenblog
Recept voor wit brood

Broodbakmachine of met de hand kneden

Ik heb afgelopen maanden een zoektocht gehouden naar een broodbak machine. Toch trok ik elke keer de conclusie om nog maar even te wachten. Er is zoveel verschil in machines en ik kreeg sterk de indruk dat het schoonmaken ook best een klus kan zijn. Zeker als je het elke dag wilt gebruiken. Het zelf kneden van het deeg vind ik ook geen straf. Het is een mooi proces om het deeg te zien veranderen van een paar losse ingrediënten tot een mooi kneedbare bal.

Dus tot ik de perfecte machine voorbij zie komen en ik er een plekje voor heb bedacht, kneed ik het deeg gewoon met de hand en bak ik het brood lekker in de oven.

Welk recept gebruik je voor wit brood

Ik heb de afgelopen maanden echt veel verschillende recepten voor brood geprobeerd en heb op veel verschillende sites gestruind. Ook het verschil van smaak in brood is me nu meer opgevallen. Een wit brood kan veel verschillende smaken hebben afhankelijk van de ingrediënten. Ze hebben hier thuis ook al echt zo hun voorkeuren. Door het vaak te bakken heb ik ook geleerd om met de ingrediënten te spelen.

Het liefst hebben de kinderen een wit brood met de makkelijkste bereiding en de minste ingrediënten. Ik moet ook zeggen dat dit brood altijd lukt en heel makkelijk is om te maken. Voor de liefhebbers heb ik hieronder het recept uitgeschreven. Samen met een aantal tips die het brood bakken een stuk makkelijker maakt.

Het recept voor wit brood

Ingrediënten

 • 550 gram bloem
 • 10 gram droge gist
 • 1 eetlepel suiker
 • 400 ml lauwwarm water
 • 2 theelepels zout
 • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie

Benodigdheden

Bereiding van het deeg

Voeg alle ingrediënten toe in de beslagkom BEHALVE het water. Meng rustig met de hand de ingrediënten door elkaar. Voeg daarna het eerste deel van het water toe en meng het deeg rustig tot het een mengsel goed gemengd is. Voeg hierna pas het laatste gedeelte van het water toe en meng dit door het deeg.

Nu kun je het deeg uit de kom halen en op een houten plank verder kneden tot een bal. Je kunt eventueel eerst wat bloem op de plank strooien om te voorkomen dat het deeg te veel plakt. Kneed rustig een minuut of 5 tot 10 tot het deeg een mooie deegbal is geworden.

Het kneden is belangrijk om ervoor te zorgen dat de textuur overal gelijk is, dat er genoeg lucht in het deeg komt en dat de gist goed verdeeld is om straks het rijzingsproces in te zetten.

Je weet dat het deeg klaar is als je er een vliesje van kan trekken. Dat kun je doen door een klein beetje deeg los te maken en dit uit te trekken als een klein lapje deeg, zo ontstaat er een bijna doorzicht vliesje in midden. Als je dit ziet, is de textuur van het deeg klaar en kun je het deeg terug doen in de kom als een bal en met een doek erover laten rijzen op een warme plek voor een uur.

Je kunt na uur controleren of het deeg genoeg is gerezen door er met je vinger in te duwen en als het deeg terugveert is het klaar voor een tweede ronde om te kneden.

Maak je handen een beetje vochtig met wat olie of een beetje bloem. Het deeg haal je nu uit de kom en leg je op een met bloem bestrooide plank. Je kneedt het deeg zodat je alle lucht er uit haalt. Dit kun je goed doen door een vouwtechniek toe te passen. Dit is vrij makkelijk door het deeg plat te slaan en dan aan twee kanten naar binnen te vouwen. Doe dit een keer of 10 achter elkaar en je deeg is klaar om nog een keer te rijzen.

Leg het deeg nu als een bol op de bakplaat met het bakpapier eronder en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen. Je kunt nu eventueel mooi insnijden voor een extra mooi brood. Leg er een schone keukendoek over en laat het voor 30 minuten rijzen.

Ondertussen kan de oven voorverwarmt worden op 200 graden.
In 45-50 minuten bak je het brood mooi af.
Voor een extra knapperig korstje kun je een bakje water in de over zetten bij het voorverwarmen.

Laat na het afbakken het brood even afkoelen. Maar het lekkerst een stukje vers warm brood met een dun laagje roomboter.

De onmisbare tips voor het bakken van brood

Hierbij herhaal ik nog even de beste tips voor het bakken van brood:

 • Voeg het water in 2 delen toe aan het deeg.
 • Weet hoe je een vliesje moet trekken van deeg (zie filmpje)
 • Druk na het rijzen het deeg in met een vinger, wanneer het makkelijk terugveert, is het klaar met rijzen.
 • Voor de tweede kneedbeurt zorg dat je handen een beetje hebt ingesmeerd met bijvoorbeeld wat zonnebloemolie. Zo zorg je dat het deeg veel minder aan je handen plakt.
 • Verwarm in de oven een klein schaaltje water mee, dan krijg je een heerlijk knapperig korstje op je brood.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om het ook eens te proberen om een brood te bakken. Je zult het verschil in brood zeker proeven. Laat je weten wat je ervan vindt?

Plaats een reactie