5 tips om schimmel in de badkamer te bestrijden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Schimmel in de badkamer. Je kunt het niet voorkomen in de vochtige ruimtes in huis. Het ziet er viezig uit en het kan erg slecht zijn voor de gezondheid, zeker voor mensen met longklachten. Met een goed ventilatiesysteem kun je al een hoop schimmel voorkomen. Maar je bent het nooit helemaal voor. Dus zie je schimmelplekken ontstaan, weet dan door deze tips hoe het komt en hoe je het kunt bestrijden.

5 tips om schimmel in de badkamer te bestrijden mamameteenblog.nl
Schimmel bestrijden in de badkamer

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer

Schimmel ontwikkelt zich graag in vochtige ruimtes met weinig ventilatie. Het komt vaak voor in de badkamer en keuken, maar je ziet het ook in de kelder of schuur makkelijk ontstaan. Schimmels kunnen zich makkelijk ontwikkelen door condensatievocht. Condensatievocht ontstaat na afkoeling van warme lucht en in combinatie met te weinig ventilatie. Met onderstaande middelen, waarvan de meeste mensen deze waarschijnlijk wel in huis hebben, kun je op een makkelijke manier schimmel verwijderen. Het is ook handig om een goede schoonmaakborstel bij de hand te hebben, schone doek en een spuitfles.

Lees hier hoe je witte aanslag van je badkamertegels kunt verwijderen.

Schimmelplekken in de badkamer verwijderen met azijn

Ook met witte azijn is een effectieve manier om schimmel in de badkamer te bestrijden. Het zuur in de azijn maakt dat het minder aantrekkelijk wordt voor een schimmel om zich te nestelen. Je giet een scheut witte azijn in een spuitfles en je sprayt het onverdund en direct op de schimmelplekken. Je laat het ongeveer een uur intrekken op de plekken en neemt het vervolgens af met een schone doek met warm water. Droog het daarna goed af.

Schimmel verwijderen met baking soda

Baking soda, het beste middel voor zo’n beetje alles in huis, dus ook voor schimmel. En om schimmel in de badkamer te bestrijden kun je baking soda gebruiken met water en azijn. Je lost een deel zuiveringszout op in een deel water en een deel azijn. Daarna giet je de oplossing in een spuitfles (bijvoorbeeld een plantenspuit) en je spuit het mengsel op de schimmelplekken. Vervolgens kun je met een harde borstel de schimmel van het oppervlak borstelen. Zodra je het hebt wegpoetst neem je het oppervlakte met een schone licht vochtige doek af. Je zult zien dat de schimmel grotendeels of helemaal is verdwenen. Je kunt deze behandeling nogmaals toepassen met een iets langere inwerkingstijd voor een beter effect.

Plekken in de badkamer verwijderen met ammonia

Je kunt de plekken ook met Ammonia behandelen. Dit is een effectief middel om schimmelvlekken in de badkamer te bestrijden. Je mag het alleen nooit vermengen met chloor om giftige dampen te voorkomen.

Voor de behandeling giet je een scheut onverdunde ammonia onverdund in een spuitfles en je sprayt het op de schimmelplekken. Vervolgens gebruik je een harde borstel en schrob je over de schimmelplekken. Na een uur inwerktijd neem je de plekken af met een vochtige schone doek.

Goede ventilatie is bij deze behandeling heel belangrijk, daar de dampen luchtwegklachten kunnen veroorzaken. Zorg dat je de ruimte goed lucht, aangezien de geur van ammonia sterk en onaangenaam is.

Schimmel bestrijden met bleekwateroplossing

Ook met een bleekwateroplossing kun je schimmel in de badkamer verwijderen. Door een oplossing te maken met water, waarvan je 25 ml bleekwater op 1 liter water verdund, kun je de schimmel bestrijden. Je spuit de oplossing op de plekken en laat het zo lang mogelijk intrekken, bijvoorbeeld een nacht. Je zult zien dat de plekken weg zullen trekken. Let wel op de chloordampen, deze kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Zorg dus voor een goede ventilatie.

Tea tree-olie tegen schimmel

Tea tree-olie is echt een prachtig middel van moeder natuur om schimmel te bestrijden. Dus ook voor in de badkamer. Ook hier maak je een oplossing van door 2 theelepels olie te menen met twee kopjes water (de verhouding is net zo nauw). Je spuit dit op de schimmelplekken en laat dit minimaal een uur intrekken. Met een schoonmaakborstel borstel je de plekken weer helemaal schoon. Na afloop wel weer even de aangedane plek afnemen met een schone vochtige doek.

Een schone vochtige doek en een harde borstel

Bij alle beschreven manieren worden deze twee aangehaald om te gebruiken. Let wel op dat schimmels zich makkelijk verspreiden door de lucht en via een gastheer. Gebruik dus altijd een schone borstel en een schone doek. Leg ze daarna even te weken in water met wat azijn en droog ze buiten aan de lucht. Op deze manier voorkom je dat de schimmel zich in je huis verspreid.

Met onderstaand schoonmaakmiddel kun je ook goede resultaten boeken, gezien de positieve reacties bij Bol.com.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.