De voordelen van azijn in het huishouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende schoonmaakartikelen. Maar eigenlijk heb je ze niet allemaal nodig, want met azijn in huis heb je een multi-inzetbaar product in handen. Natuurazijn behoort bij mij thuis tot mijn basis-schoonmaakmiddelen en ik gebruik het voor verschillende schoonmaakklussen in huis. Ik houd van azijn omdat ik het prettig vind dat het een niet-synthetisch schoonmaakmiddel is. En het werkt minstens net zo goed als al die schoonmaakmiddelen uit de fabriek.

De voordelen van azijn in het huishouden mamameteenblog.nl

Wat is azijn?

Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren met alcohol door de juiste bacteriën te gebruiken (Wikipedia). Je kunt hier bijvoorbeeld appelcider voor gebruiken of een natuurwijn. Natuurazijn wordt traditioneel bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter en deze zit van nature in hout.

Behalve dat azijn culinair in de keuken kan worden gebruikt, heeft azijn ook de toepassing als conserveermiddel en als schoonmaakmiddel in het huishouden.

De vele toepassingen van azijn

Azijn is een zuur en vanwege deze eigenschap is het multi-inzetbaar. Zo kunnen ze vlekken verwijderen, zoals kalksteen en zeepresten. Maar je kunt het ook gebruiken voor het verwijderen van roest of het schoonmaken van koper en brons.

Waar ik azijn voor gebruik:

Let op: je kunt azijn niet gebruiken op natuursteen. Dit lost de mineralen op uit het steen en hierdoor kun je lelijke vlekken krijgen. Wees dus voorzichtig met je natuurstenen aanrechtblad.

Medische toepassing van azijn

Natuurazijn heeft een goede werking tegen schimmels. Zo kun je verdunde natuurazijn deppen op een schimmelplek op je huid. Ook zijn er veel verhalen van mensen die zeggen dat het helpt tegen de jeuk van een muggenbult (maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd).

Ook zijn er veel positieve verhalen bekend bij mensen die roos hebben in het haar. Ze spoelen hun haar dan regelmatig met een verdunde (1:1) oplossing van appelazijn en zeggen dat ze hierdoor geen of minder last hebben. Misschien een handige tip, mocht je hier last van hebben.

Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Natuurazijn wordt gemaakt van natuurproducten, zoals een alcohol met de acetobacter bacterie. Maar schoonmaakazijn is een synthetisch product en wordt gemaakt van chemische producten. Een groot verschil is dat je schoonmaakazijn niet kunt gebruiken als levensmiddel in de keuken en ook niet als conserveermiddel voor levensmiddelen. Op de gifwijzer wordt hier ook een duidelijke waarschuwing voor gegeven.

Je kunt natuurazijn wel als schoonmaakmiddel gebruiken, maar je kunt schoonmaakazijn dus niet als levensmiddel gebruiken!

De voordelen

  • Goedkoop
  • Milieuvriendelijk
  • Niet-synthetisch
  • Verstoort niet de bacteriële en hormonale balans van het menselijk lichaam bij gebruik van huishoudelijke taken.

Gebruik jij weleens azijn in huis?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.