Zelf vloeibaar wasmiddel maken voor de donkere en de lichte was

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Ik denk dat ik het eindelijk eens durfde in 2015. Maar de bewustwording was al veel eerder. Ik denk toen onze jongste dochter werd geboren in 2010, ik al een beetje zoekende was naar een manier om producten in huis te vervangen die milieuvriendelijker waren en beter voor mensen. Niet in de laatste plaats doordat onze dochter last kreeg van eczeem. Het soort eczeem die haar ’s nachts wakker hield (en ons dus ook). Misschien sommige ouders wel bekend. Tijd voor maatregelen en voor het zelf maken van vloeibaar wasmiddel.

Zelf wasmiddel maken mamameenblog.nl (1)

Noodzaak voor maatregelen.

Wist je bijvoorbeeld dat een vrouw per dag aan meer dan 160 chemicaliën wordt blootgesteld?

Shocking nietwaar? Zo ging ik mij verdiepen in alle stoffen die een allergische reactie of eczeem kunnen uitlokken.

Daarnaast las ik op elk gebruikt product de lijst met stoffen die erin zaten. (de tic van een voormalig apothekersassistente en doktersassistente). Alle informatie zoog ik in mij op. En ik leerde en paste het toe. Langzaam aan ging ik middelen vervangen die van invloed konden zijn op onze gezondheid. Zo maakte ik zelf zeep, deodorant en allesreiniger. Producten die wij als gezin nog steeds gebruiken.

Wasmiddel maken was me op de een of andere manier nog een brug te ver. Maar uiteindelijk op een middag, toen dochter een lekker naar school was en dochter twee haar lange middagslaap deed, ben ik toch begonnen met het zelf maken van wasmiddel.

Bij het zoeken op het internet naar een goed recept kwam ik langs verschillende mogelijkheden. En zo lui als ik ben (kuch) heb ik een recept uitgezocht wat makkelijk was en een beetje aangepast met wat ik allemaal al in huis had.

En wat blijkt?

Het is zo makkelijk!

Het resultaat? Een superfijn wasmiddel voor mijn was, die ook nog eens heerlijk ruikt. De eczeem?

En het eczeem?

Dat is een heel stuk minder! Nu in 2018 is het zo goed als weg. Dit kan zijn door alle aanpassingen van de huis-tuin-keuken-middelen en drogisterij-artikelen. Het kan ook de voeding zijn, waar we enkele aanpassingen in hebben gedaan. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze er langzaam overheen groeit. Ik kan niet zeggen wat de truc uiteindelijk is geweest. Wel dat ze vanaf het moment dat ik er mijn zinnen op had gezet het eczeem langzaam minder werd. Met af en toe nog een uitbraak bij hoge stress op school of anders.

We hebben geaccepteerd dat dat erbij hoort. Niet dat ik ben gestopt met zoeken naar oplossingen hoor ;). Dat is ondertussen een lichte verslaving geworden.

Ok, dan nu het recept.

Recept voor 5 liter vloeibaar wasmiddel voor een lichte en donkere was

Benodigdheden

 • 2 liter pan
 • mixer of houten lepel
 • maatbeker weegschaal
 • een schone emmer of bak geschikt voor 2,5 liter schoonmaakmiddel
 • rasp
 • 2 lege en schone flessen afwasmiddel van 2,5 liter of 2 afsluitbare bakken geschikt voor vloeibaar wasmiddel.

Ingrediënten

Note: Wij maken al een tijdje zelf zeep en gebruiken deze voor o.a. wasmiddel, maar je kunt het ook gebruiken voor bijvoorbeeld allesreiniger.

Bereiding

 • Zet de pan water op het vuur met 1 liter water en breng dit aan de kook.
 • Rasp 80 gram zeep
 • Voeg het zeepschaafsel toe aan de pan met kokend water en roer met de houten lepel het schaafsel erdoorheen tot het helemaal is opgelost.
 • Verdeel het mengsel in 2 porties en giet deze elk in een schone emmer/ bak.
 • Voeg aan elke emmer/ bak 2,5 liter ( warm )water toe en roer het goed door.
 • Bij de bak voor de lichte was voeg je de soda toe en roer dit goed door. (soda heeft een licht blekend effect wat heel fijn kan zijn voor de witte was.
 • Laat het een nacht afkoelen en roer het nogmaals goed door met de staafmixer. Het wasmiddel zal nu meer een geleiachtige substantie hebben.
 • Voeg hierna 30 druppels de etherische olie toe aan elke bak/ emmer ( mijn favorieten zijn lavendelolie en citroenolie)en roer het nogmaals goed door.
 • Nu kun je het wasmiddel overgieten in de uiteindelijke fles of bak. Vergeet niet een etiket te plakken voor de donkere of lichte was.

Gebruik van zelfgemaakt wasmiddel

Voor elke was (elke temperatuur) gebruik je een vol wasbolletje (+/- 100 ml). Je kunt per fles/ bak van 2,5 liter ongeveer 25 wassen draaien.

Het resultaat is bij ons niet alleen een schone en frisse was, maar ook een zachte was.

Mocht je zelf een nog zachtere was willen, kun je eventueel een scheutje azijn toevoegen aan je was voordat je hem draait. Azijn werkt ontsmettend. De geur van azijn is niet te herleiden na de was, mits je niet te veel azijn gebruikt. Meer info over wasverzachter vind je hier. (de reden dat ik dit artikel schrijf, zie de comments)

Een leuke bijkomstig van dit wasmiddel is dat het fijn is voor je portemonnee en dat het ook fijn is voor het milieu! Niet onbelangrijk 🙂

Welk wasmiddel gebruik jij?

Zelf vloeibaar wasmiddel maken voor de donkere en de lichte was mamameteenblog.nl

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com/


Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 gedachten over “Zelf vloeibaar wasmiddel maken voor de donkere en de lichte was”

Plaats een reactie