Zelf vloeibaar wasmiddel maken voor de donkere en de lichte was

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ik denk dat ik het eindelijk eens durfde in 2015. Maar de bewustwording was al veel eerder. Ik denk toen onze jongste dochter werd geboren in 2010, ik al een beetje zoekende was naar een manier om producten in huis te vervangen die milieuvriendelijker waren en beter voor mensen. Niet in de laatste plaats doordat onze dochter last kreeg van eczeem. Het soort eczeem die haar ‘s-nachts wakker hield ( en ons dus ook). Misschien sommige ouders wel bekend. Tijd voor maatregelen en voor het zelf maken van vloeibaar wasmiddel.

Zelf wasmiddel maken mamameenblog.nl (1)

Noodzaak voor maatregelen.

Wist je bijvoorbeeld dat een vrouw per dag aan meer dan 160 chemicaliën wordt blootgesteld?

Shocking nietwaar? Zo ging ik mij verdiepen in alle stoffen die een allergische reactie of eczeem kunnen uitlokken.

Daarnaast las ik op elk gebruikt product de lijst met stoffen die erin zaten. (de tik van een voormalig apothekersassistente en doktersassistente). Alle informatie zoog ik in mij op. En ik leerde en paste het toe. Langzaam aan ging ik middelen vervangen die van invloed konden zijn op onze gezondheid. Zo maakte ik zelf zeep, deodorant en allesreiniger. Producten die wij als gezin nog steeds gebruiken.

Wasmiddel maken was me op de 1 of andere manier nog een brug te ver. Maar uiteindelijk op een middag toen dochter 1 lekker naar school was en dochter 2 haar lange middagslaap deed, ben ik toch begonnen met het zelf maken van wasmiddel.

Bij het zoeken op het internet naar een goed recept kwam ik langs verschillende mogelijkheden. En zo lui als ik ben (kuch) heb ik een recept uitgezocht wat makkelijk was en een beetje aangepast met wat ik allemaal al in huis had.

En wat blijkt?

Het is zo makkelijk!

Het resultaat? Een superfijn wasmiddel voor mijn was, die ook nog eens heerlijk ruikt. De eczeem?

En het eczeem?

Dat is een heel stuk minder! Nu in 2018 is het zo goed als weg. Dit kan zijn door alle aanpassingen van de huis-tuin-keuken-middelen en drogisterij-artikelen. Het kan ook de voeding zijn, waar we een aantal aanpassingen in hebben gedaan. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze er langzaam overheen groeit. Ik kan niet zeggen wat de truc uiteindelijk is geweest. Wel dat ze vanaf het moment dat ik er mijn zinnen op had gezet het eczeem langzaam minder werd. Met af en toe nog een uitbraak bij hoge stress op school of anderszins.

We hebben geaccepteerd dat dat erbij hoort. Niet dat ik ben gestopt met zoeken naar oplossingen hoor ;). Dat is ondertussen een lichte verslaving geworden.

Ok, dan nu het recept.

Recept voor 5 liter vloeibaar wasmiddel voor een lichte en donkere was

Benodigdheden

  • 2 liter pan
  • mixer of houten lepel
  • maatbeker weegschaal
  • schone emmer of bak geschikt voor 2,5 liter schoonmaakmiddel
  • rasp
  • 2 lege en schone flessen afwasmiddel van 2,5 liter of 2 afsluitbare bakken geshikt voor vloeibaar wasmiddel.

Ingrediënten

Wil je mij volgen? Je kunt mij hier vinden:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
HOE KRIJG JE JE OVERHEMD STRALEND WIT MAMAMETENBLOG.NL
Hoe krijg je een wit overhemd weer stralend wit?

De afgelopen periode merk ik dat ik bij het kopen van nieuwe kleding eerder kies voor kwaliteit dan voor kwantiteit....

Sluiten