zelf vloeibaar wasmiddel maken mamameteenblog

Zelf vloeibaar wasmiddel maken voor de donkere en de lichte was

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ik denk dat ik het eindelijk eens durfde in 2015. Maar de bewustwording was al veel eerder. Ik denk toen onze jongste dochter werd geboren in 2010, ik al een beetje zoekende was naar een manier om producten in huis te vervangen die milieuvriendelijker waren en beter voor mensen. Niet in de laatste plaats doordat onze dochter last kreeg van eczeem. Het soort eczeem die haar ‘s-nachts wakker hield ( en ons dus ook). Misschien sommige ouders wel bekend. Tijd voor maatregelen en voor het zelf maken van vloeibaar wasmiddel.

Zelf wasmiddel maken mamameenblog.nl (1)

Noodzaak voor maatregelen.

Wist je bijvoorbeeld dat een vrouw per dag aan meer dan 160 chemicaliën wordt blootgesteld?

Shocking nietwaar? Zo ging ik mij verdiepen in alle stoffen die een allergische reactie of eczeem kunnen uitlokken.

Daarnaast las ik op elk gebruikt product de lijst met stoffen die erin zaten. (de tik van een voormalig apothekersassistente en doktersassistente). Alle informatie zoog ik in mij op. En ik leerde en paste het toe. Langzaam aan ging ik middelen vervangen die van invloed konden zijn op onze gezondheid. Zo maakte ik zelf zeep, deodorant en allesreiniger. Producten die wij als gezin nog steeds gebruiken.

Wasmiddel maken was me op de 1 of andere manier nog een brug te ver. Maar uiteindelijk op een middag toen dochter 1 lekker naar school was en dochter 2 haar lange middagslaap deed, ben ik toch begonnen met het zelf maken van wasmiddel.

Bij het zoeken op het internet naar een goed recept kwam ik langs verschillende mogelijkheden. En zo lui als ik ben (kuch) heb ik een recept uitgezocht wat makkelijk was en een beetje aangepast met wat ik allemaal al in huis had.

En wat blijkt?

Het is zo makkelijk!

Het resultaat? Een superfijn wasmiddel voor mijn was, die ook nog eens heerlijk ruikt. De eczeem?

En het eczeem?

Dat is een heel stuk minder! Nu in 2018 is het zo goed als weg. Dit kan zijn door alle aanpassingen van de huis-tuin-keuken-middelen en drogisterij-artikelen. Het kan ook de voeding zijn, waar we een aantal aanpassingen in hebben gedaan. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze er langzaam overheen groeit. Ik kan niet zeggen wat de truc uiteindelijk is geweest. Wel dat ze vanaf het moment dat ik er mijn zinnen op had gezet het eczeem langzaam minder werd. Met af en toe nog een uitbraak bij hoge stress op school of anderszins.

We hebben geaccepteerd dat dat erbij hoort. Niet dat ik ben gestopt met zoeken naar oplossingen hoor ;). Dat is ondertussen een lichte verslaving geworden.

Ok, dan nu het recept.

Recept voor 5 liter vloeibaar wasmiddel voor een lichte en donkere was

Benodigdheden

  • 2 liter pan
  • mixer of houten lepel
  • maatbeker weegschaal
  • schone emmer of bak geschikt voor 2,5 liter schoonmaakmiddel
  • rasp
  • 2 lege en schone flessen afwasmiddel van 2,5 liter of 2 afsluitbare bakken geshikt voor vloeibaar wasmiddel.

Ingrediënten

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
HOE KRIJG JE JE OVERHEMD STRALEND WIT MAMAMETENBLOG.NL
Hoe krijg je een wit overhemd weer stralend wit?

De afgelopen periode merk ik dat ik bij het kopen van nieuwe kleding eerder kies voor kwaliteit dan voor kwantiteit....

Sluiten