Hoe krijg je een wit overhemd weer stralend wit?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

De afgelopen periode merk ik dat ik bij het kopen van nieuwe kleding eerder kies voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Mijn smaak lijkt niet zoveel meer te veranderen als het om kleding gaat. Zo kies ik mijn kleding kast dus ook steeds meer voor een paar mooie basis kledingstukken. En hoewel die voor iedereen natuurlijk anders zijn, is een mooie wit overhemd echt een all-time favoriet voor mij. Ik draag hem vaak, hij zit lekker en is zo makkelijk te combineren. Maar mooie kleding heeft aandacht nodig. Zo ook een overhemd. Witte kleding vergrijst ongewild. Dus hoe krijg je een wit overhemd stralend wit?

STRALEND WIT OVERHEMD MAMAMETEENBLOG.NL

Verschillende middelen voor een wit overhemd

Er zijn verschillende middelen die je kleding weer mooi wit kan krijgen. De hieronder genoemde middelen heb ik zelf gebruikt en een goed resultaat mee behaald.

  • azijn
  • soda
  • bakpoeder/ natriumbicarbonaat
  • citroenzuur

Azijn

Azijn is een fijn middel, wat ik eigenlijk altijd in huis heb. Mijn methode is om het overhemd eerst een nachtje te laten weken in witte azijn; eventueel verdund met water. Daarna laat ik het overhemd gewoon meedraaien in de wasmachine met de gewone witte was. Een goedkope manier, een zeer goed resultaat en niet giftig. Nadeel is dat ik de schone was een beetje zurig vind ruiken. Niet heel erg en de lucht is bij het drogen weer weg.

Soda

Bij de witte (grauwe was) voeg ik een flinke schep soda toe. De was laat ik op normale temperatuur draaien. Het resultaat is er, niet heel verblindend wit, maar zeker een verbetering.

Wat ik nu vaak doe, is als een soort onderhoud, standaard een schep soda laat meedraaien met mijn witte was. Het zorgt dat mijn was niet verkleurt en zelfs een tintje oplicht.

Maar voor een sterk vergeeld of vergrijst shirt of bloesje vind ik dit niet de meest effectieve methode.

De geur is trouwens neutraal.

Baksoda/ Natriumbicarbonaat

Met deze methode behaal ik het beste resultaat. Ik haal heel veel vlekken uit kleding door een papje te maken en dit op de vlek aan te brengen en in te laten trekken. Ook voor je kraag schoonmaak is het een fijn middel. En om je damesblouse of heren overhemd weer helder wit te krijgen is deze methode de beste voor mij. Ik voeg een schepje toe aan mijn witte was en laat de wasmachine op een standaard programma draaien. Resultaat is echt mooi!

Een aanrader!

Ps. Je mag een overhemd echt nooit in de droger doen!

Citroenzuur/ Sap

Deze methode vind ik niet zo fijn, ik heb het wel geprobeerd en de was is er ook prima uitgekomen. Het resultaat was niet heel bijzonder. Misschien leek het wat witter, maar ik wist het niet zeker. Misschien hebben jullie een betere ervaring.

Tip: Steradent tablet

In het verlengde hiervan ligt de tip van een vriendin van mij. Die had via haar opa een tabletje Steradent ( jeweetwel, onderhoudstabetten voor een kunstgebit) mee gekregen voor de was. Haar opa gaf aan dat het echt het beste resultaat geeft. (yep, zeer grappige opa)

Mijn vriendin heeft het geprobeerde en is helemaal om. Het werkt ook echt heel goed.

Misschien dat ik het nog een keer wil proberen, maar ik heb de tabletten nooit in huis en om nu een hele verpakking te kopen en misschien maar 1 tablet te gebruiken is voor mij niet heel aantrekkelijk. Maar misschien hebben jullie het in huis en is het de ideale tip voor jou!

De Verdwaalde sok

Behalve dat witte kleding door het wassen snel kan vergelen; is er ook nog die verdwaalde gekleurde sok die je was een fijne waas geeft. Het is het meest effectief om zo snel mogelijk dezelfde was nogmaals te laten draaien op een iets hogere temperatuur met een middel die kleding weer ontkleurt. Tenzij je de kleur erg mooi vindt.

Zoals mijn witte was door een rode sok een zacht rose kleur kreeg en mijn dochters dit supermooi vonden. Ander verhaal.

De middelen die je kunt gebruiken zijn hetzelfde als hierboven, maar je kunt ook kiezen voor een middel met iets meer bleekmiddel. Wees wel voorzichtig, want behalve dat bleekmiddel ontkleurt kan het je kleding ook beschadigen.

Waarschuwing:

Ben jij net als ik heel blij met je kleding en je mooie overhemd van bv. Casa moda? Wees dan verstandig en gebruik dan de minimaal aanbevolen hoeveelheid en probeer het eerst uit op een minder favoriet wit kledingstuk. Elke wasmachine is anders en niet elk merk van een middel is even sterk. Controleer daarbij of er geen bleekmiddelen vermeld staan op de verpakking, vaak geeft dit meer problemen dan een goed resultaat! En gebruik nooit een droger voor je overhemden!

Laat je me weten of het bij jou ook is gelukt? Of heb je een goede tip voor mij?

Plaats een reactie