Waarom je een overhemd niet in de droger mag doen!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 2 mei 2022 by Barbara

Overhemden strijken. Het blijft een van de klusjes waar ik echt niet van houd. Meestal wacht ik tot mijn man al zijn overhemden heeft gebruikt en begint te roepen dat het nu wel heel nodig is dat er een strijkijzer over de overhemden gaat, voordat ik met een strijkbout de hemden te lijf ga. Gelukkig heeft hij veel overhemden en draagt hij veel overhemden. Daarnaast draagt hij ook overhemden van goede kwaliteit en die vaak ook al een gedeeltelijk strijkvrij zijn. Dat scheelt ook al veel bij het mooi houden van een hemd. 

een overhemd mooi houden mamameteenblog.nl

In de loop van de tijd heb ik wel wat trucjes ontdekt hoe je een overhemd zo mooi mogelijk houdt. En hoe je een overhemd zo kreukvrij mogelijk uit de wasmachine haalt. Deze trucjes schelen echt een hoop tijd.

Het overhemd eerst in een koud badje leggen

Zodra er een nieuw overhemd is gekocht, zorg dat je deze vanaf het begin juist behandelt. Zo leg je een nieuw te wassen overhemd eerst een tijdje (min 30 min)  te week in koud water en als het een overhemd is met een mooie kleur, dan voeg je een scheutje azijn erbij. Op deze manier houd je de kleur mooi van het overhemd.

Was een overhemd altijd binnenstebuiten of in een waszak.

Zo schuurt de mooie kant van het overhemd niet tegen de trommel aan en krijg je minder of geen schuurplekken. Zelf heb ik geen waszakken, maar het omkeren op zich werkt al heel goed!

Gebruik het overhemden programma!

Ja, doe dat echt. Spaar wat overhemden op en stop ze tegelijk in de wasmachine. Waarom? Dit programma heeft een lager toerental dan een hoofdwasprogramma en een lagere temperatuur.

Dus minder slijtplekken en de kleur blijft langer mooi!

Stop een overhemd nooit in de droger!

De hoge temperatuur van de droger zorgt dat het overhemd zijn stevigheid verliest, ook beschadigt de hoge temperatuur de katoenvezels en de kleur wordt vaal van de hoge temperatuur. Dus gewoon liever niet doen.

Gebruik goede kledinghangers

Hang de overhemden zo snel mogelijk uit, het liefst zodra het wasprogramma is afgelopen. Zo zijn de overhemden nog een beetje vochtig en hangen de kreukels en vouwen er al een beetje uit.

Leestip: Hoe krijg je een schone kraag?

Met deze tips kom je al een heel eind nietwaar? Maar nu komt het aan op het strijken.

Hoe strijk je het beste een overhemd?

Probeer een beetje te plannen met strijken, dus draai een wasje met overhemden voordat je favoriete programma begint en strijk dan direct als de was klaar is, de nog vochtige overhemden weg.

Waarom?

Een vochtig overhemd kun je beter persen met een strijkijzer die niet op de hoogste temperatuur staat. Daarnaast kun je ook beter zien welke stukken je al gestreken hebt doordat deze droger aanvoelen. Op die manier bescherm je de stof door het niet te lang bloot tet stellen aan de hoge temperaturen van de strijkbout.

Zorg ook dat je weet wat voor soort stof je strijkt en pas het programma van je strijkbout op aan. Zo voorkom je beschadigingen of glimmende plekken op je overhemden.

And last but not least: hang meteen het gestreken nog dampende overhemd aan een goede kleerhanger!

Voor de liefhebbers heb ik hier een filmpje. Het is mij trouwens nog nooit gelukt om in 2 minuten een overhemd te strijken… Maar wie weet lukt het jou wel met deze tips uit het filmpje!

Zo blijft het overhemd mooi!

Nu weetje waarom je nooit een overhemd in de droger moet stoppen. Maar stel dat je een keer haast hebt en deze is al wel gewassen, maar nog niet gestreken wat kun je dan doen?

Dan kun je best een uitzondering maken, vind ik. Dan stop je het hemd in de droger met een natte washand gevuld met een handjevol ijsblokjes! En dan laat je de droger voor 15 minuten draaien op een standaard programma. Zo creëer je stoom in de droger en die zorgt dat de kreukels eruit trekken. Gegarandeerd een bijna net zo mooi overhemd als een gestreken overhemd!

Sommige stijkers zeggen dat je ook een blouse in de badkamer kunt hangen tijdens het douchen. Maar mijn ervaring s dat dit toch niet zo goed helpt als de droger en ijsklontjes truc.  

Nogmaals een goed hemd, bv een Olymp Overhemd, is al een slim begin en zorgt dat je al minder strijkwerk hebt!

Succes en ik hoor graag welke tips jij gebruikt bij het strijken van een overhemd!

Ook interessant om te lezen: 

1 gedachte over “Waarom je een overhemd niet in de droger mag doen!”

Plaats een reactie