Huishouden | Tips die je kleding langer mooi houden

Bol AlgemeenBol Algemeen

Sinds ik mijn kledingkast probeer te verduurzamen, koop ook steeds bewuster mijn kleding. En ik probeer mijn kleding goed te onderhouden.
Behalve dat goed verzorgde kleding onderdeel is van je voorkomen, houd je het ook veel langer mooi. Dat is geen nieuwe info, maar om je kleding ook goed te onderhouden vanuit een duurzame gedachte is bij veel wel een eyeopener.
Maar hoe hard je ook je best doet, het ene kledingstuk lijkt soms sneller te verkleuren of te slijten dan de ander. Hoe voorkom je dit? Hoe zorg je dat je mooie blouse van Co’couture mooi blijft en je nieuwe broek minder snel slijt? Lees hier handige tips en trucs die jouw (merk-)kleding mooi houdt.

tips kleding langer mooi mamameteenblog.nl

Hoe houd je je kleding langer mooi?

Het wassen, strijken en drogen in een droger zijn manieren waarop je kleding sneller kan slijten. Denk maar aan al die pluis die je na een droogbeurt uit de droger haalt. Dat is echt een slijtageslag voor je kleding. Probeer daarom te voorkomen om je kleding te vaak te wassen en alleen zo nodig in de droger te drogen.

Hang je kleding na het dragen altijd uit om te luchten, dit voorkomt dat nare luchtje in je kleding blijft hangen en ruikt je kleding weer lekker fris.

Bescherm je kleding wanneer dat nodig is. Draag een schort bij het koken en laat je kind niet in de speeltuin spelen in zijn of haar nette broek of schoenen. (uit ervaring ondervonden *grijns*).

Parfum en deodorant kunnen je kleding verkleuren, wees hier dus niet te scheutig mee. Beter om parfum rechtstreeks op de huid aan te brengen. Of gebruik een deodorant en/of parfum zonder alcohol.

Koop duurzame (merk-)kleding van goede kwaliteit. De investering haal je er ruim uit. Bijvoorbeeld een Poloshirt van de Primark gaat toch iets minder lang mee dan een merk kledingstuk van hogere kwaliteit.

Ik ben al snel begonnen om mijn kinderen met respect met hun kleding te leren omgaan; het helpt ook hun kleding langer mooi te houden. Zo leer ik ze dat kleding nooit op de grond hoort te liggen of te slingeren. Dat je kleding altijd na het dragen moet uithangen in plaats van opstapelen op een stoel. En dat wanneer kleding vies is, dat het echt in de was mag. Dat is altijd beter dan ergens in een hoekje laten liggen tot ze zelf naar de wasmachine lopen. Langzaam boeken we resultaat :).

Weetje: Katoenen kleding verkleurd ook sneller door de invloed van de zon. Laat het dus niet in de zon drogen.

Is het toch noodzakelijk om je kleding te wassen?

Leg je mooie gekleurde kleding, die nog niet eerder is gewassen, eerst een nachtje te week in een emmer met water en azijn. Zo behoud je de kleur langer mooi en intens. Dit geldt vooral voor donkere kleding, denk hierbij aan jeans en poloshirts.

Onderhoud ook je wasmachine en droger goed. Gebruik niet te veel wasmiddel, niet goed voor je kleding, je huid en ook niet voor je machine. Had ik ook je portemonnee al genoemd?

Was je kleding binnenste buiten. Dit beschermd de vezels aan de buitenkant en blijft je kleding langer mooi.

Sluit het klittenband, de risten en de knopen, zo bescherm je de andere was voor beschadigingen. Je kunt ook een waszak (-je)gebruiken voor kwetsbare kleding, zoals beha’s en vesten met een rits.

Gebruik het juiste wasmiddel bij de juiste kleding. Gebruik voor de donkere of bonte was een wasmiddel, poeder of vloeibaar, die daarvoor geschikt is.

Probeer eventuele vlekken er eerst uit  te krijgen met een handwasje. Ik probeer dit nu steeds vaker en echt ik ben verbaasd wat je allemaal met de hand eruit kunt wassen. Scheelt weer een hele wasbeurt. Bijvoorbeeld bij de kraag van een overhemd. Zie de tip hieronder.

Tip: Hoe krijg je een kraag goed schoon van een overhemd?

Zet de wasmachine op een lagere temperatuur. Hoe warmer je wast, hoe sneller je kleding slijt.

Hang je kleding te drogen in plaats van het in de droger te stoppen. (zie hoeveel pluis of vezels er uit je kleding komt bij een droogbeurt, zonde toch?) Daarnaast kan je kleding zo 5 % krimpen in de droger. Dat verklaart je te korte T-shirts en poloshirts 😉.

Of hang je kleding meteen uit na een sessie in de droger. Wanneer je kleding nog warm is kunnen de kreukels er makkelijk uitgehangen worden. En hoef je misschien niet meer te strijken of op een lagere temperatuur. Daarnaast kun je kleding zo 5 % krimpen in de droger. Dat verklaart je te korte T-shirts en poloshirts 😉.

Hoe strijk je je kleding?

Is het toch nodig om je kledingstuk te strijken?

Strijk niet op een te warme temperatuur, kijk hiervoor in het label van het kledingstuk op welke maximale temperatuur je het mag strijken.

Met een vochtige doek strijken helpt om de hardnekkige kreukels er makkelijker en sneller uit te krijgen op een minder hoge temperatuur.

Strijk het liefst je kleding binnenste buiten. Hierdoor beschadigen de vezels aan de buitenkant niet en blijven deze het mooist en dus ook je kleding.

Ook altijd willen weten hoe je een overhemd moet strijken? (kuch)

Vind jij het ook belangrijk om je kleding mooi te houden? Welke tips en trucs gebruik jij?

kleding langer mooi houden Mamameteenblog.nl

Ook interessant om te lezen:

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie