Tips voor een langere levensduur van je droger en een frisse was

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Als mama van drie jonge kinderen is mijn wasdroger een groot goed voor al het wasgoed! Hoe belangrijk het is, kwam ik achter nadat de droger er mee ophield. Ik vond de was al een tijdje wat klammer, maar ik dacht dat misschien kwam door de hoeveelheid was die ik in de machine had gedaan. Helaas was het een voorteken van een serieus mankement. Bij het uitzoeken van het probleem was de conclusie dat de machine niet meer te redden was. Gelukkig mochten we van de verkopende partij tegen een kleine bijbetaling een nieuw exemplaar uitzoeken op een website met wasdroger aanbiedingen. Ideale site btw met een helder overzicht en veel keuzes.

levensduur-droger-mamameteenblog.nl_c

Vanuit bespaar oogpunt en voor het milieu probeer ik elke week een was uit te hangen, zoals mijn handdoeken. Deze kan dan rustig even drogen zonder dat de volgende was alweer staat te trappelen. Maar alle wassen op het droogrek met een baby en twee jonge kinderen is best een hele uitdaging kan ik je vertellen. Ik heb respect voor de ouders die de was altijd (moeten) uithangen met alle uitdagingen van dien. En ben heel blij met mijn droger.

Van de installateur heb ik wel tips gekregen om je wasdroger beter te onderhouden zodat deze veel langer mee kan gaan!

Dus voor alle mama’s en wasdroger liefhebbers deel ik hier een paar tips die goed zijn voor je was, je droger en je portemonnee!

Pluizenfilter schoonhouden van de droger

onderhoud-droger-pluizenfilterlevensduur-mamameteenblog.nl_

Het lievelingsklusje van mijn dochters is de pluizenfilter schoonmaken. Dit is een belangrijk klusje die je na elke droogbeurt moet doen. Wanneer je pluizenfilter vol zit kan je de pluis makkelijk wegvegen en daarna eventueel het filter voorzichtig met de stofzuiger schoonmaken. Ook kan je de filter eventueel schoonspoelen onder de kraan en daarna eerst goed laten drogen voordat je hem weer terugzet.

Wanneer je de pluizenfilter niet regelmatig schoonmaakt kost het langer voordat een was droog is en dat kost je weer meer energie. Ook kan de pluis losraken en in je machine terecht komen waar het vaak veel schade kan veroorzaken, zeker wanneer de pluis heet wordt en vlam kan vatten. Daar moet je niet aan denken, toch?

Wat trouwens ook echt een goede tip is, let op wat je in de droger doet. Sommige kleding ma in de droger, maar verliezen toch veel pluis en vezels. Denk bijvoorbeeld aan een zachte plaid of zachte flanellen doek. Probeer te voorkomen dat ze in de droger belanden. De hoeveelheid pluis kan echt schade aanbrengen aan de machine. Dat zie je niet meteen, maar na verloop van tijd merk je dat je machine toch minder goed droogt. Grote kans dat je bepaalde stoffen de oorzaak zijn!

Condensbak

Bij condens- en warmtepompdrogers wordt het water uit de kleding opgevangen in de condensbak. Wanneer je geen waterafvoerslang hebt, dan moet je de bak na elke droogbeurt legen. Er zijn drogers die dat aangeven, mijn droger geeft dat niet aan en stopt met drogen wanneer de bak vol zit. Ik leeg de bak dus bij elke droogbeurt.

Condensor

Ook de condensor moet je regelmatig schoonmaken. Deze zit vaak onderin. Ook hier geldt dat wanneer er pluizen in komen te zitten en losraken het binnenwerk beschadigd kan worden. Ook het energieverbruik neemt hierdoor toe. Je voorkomt dit door de condensor er met bijbehorende onderdelen uit te halen en het af te spoelen met water. Bij een warmtepompdroger moet je het filter goed schoonmaken van de condensor. Het pluis zuig je weg met de stofzuiger.

Maak bij condensdrogers (waaronder warmtepompdrogers) de condensor regelmatig schoon. Sommige wasdrogers geven door een lampje aan wanneer dit moet gebeuren en sommige zijn zelfreinigend.

Ik heb een zelfreinigende condensdroger, die ik echt ideaal vind. Hieronder heb ik een filmpje van mijn model droger geplaatst, het was het enige filmpje die ik kon vinden die duidelijk is en Nederlands. Maar ik moet zeggen dat ik het een nogal irritant filmpje vind. De informatie klopt echter wel helemaal. Maar sla hem gerust over…

De machine zelf schoonmaken

Zelf maak ik de wasmachine vaak schoon met een microvezel doekje met water. Maar eerst gebruik ik de stofzuiger om hem stofvrij te maken. Zowel aan de achterkant ( ja, daar kan ik redelijk makkelijk bij) als aan de voorkant bij de opening en bij de lader. Hier vind ik vaak veel stof tussen de randjes. Daarna loop ik alles nog eens langs met de microvezel doek. Sta soms verbaasd wat ik er dan nog allemaal afhaal.

Ondertussen heb ik mijn nieuwe droger alweer enige tijd in gebruik en ik moet zeggen dat ik er heel tevreden over ben. Hij is zuinig (A++), maakt nog minder geluid dan het vorige exemplaar en hij droogt de was lekker en fris. Het onderhoud valt me echt alles mee en is echt zo gedaan na elke droogbeurt. En beter voorkomen dan genezen, nietwaar?

Heb jij een droger en hoe onderhoud jij deze?

Plaats een reactie