Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Een nieuw huis, met een nieuwe badkamer, maar met een witte aanslag of waas op mijn donkere badkamertegels op de vloer. Hoe kon dit gebeuren? Alweer ruim vier jaar wonen wij in ons ‘nieuwe’ huis. Het is een prachtig jaren dertig huis. Met een warme sfeer en uitstraling, al is dit natuurlijk mijn mening. Het is ook een heel comfortabel huis. Maar daar hebben we wel heel veel voor moeten doen.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Toen het huis te koop stond, vertrok de eigenaar, een man van in de tachtig, naar een verzorgingstehuis. Een vriendelijke man, die wij ontmoetten bij het tekenen van het koopcontract en in het huis had gewoond met vrouw en 7 kinderen. Zeven! Nu ging hij in zijn eentje naar een verzorgingstehuis. Maar hij zag er blij uit. En ondanks dat hij zijn vrouw niet zo lang daarvoor verloren had, maakte hij veel grapjes. Het was een fijn huis zei hij, waar hij altijd met veel plezier had gewoond.

Verbouwen dus

badkamertegels reinigen mamameteenblog.nl

In dit huis was dus geleefd! Echt geleefd. Wanneer je binnenkwam in het huis merkte je dit dan ook.
Je zag de tekeningen op het behang, je rook nog een vleugje oude meubels en hoorde bijna nog de kinderstemmen.

Dat heb je niet met een nieuwbouwhuis, dan ruik je de geur van nieuw, wat ook lekker kan zijn. Maar in dit geval kozen wij voor een klushuis.
Wij trokken erin met 1 kind en 1-in-de-maak. Nou niet meteen hoor. De officiële overdracht was in januari en in juni datzelfde jaar trokken wij erin.

Nieuwe keuken, nieuwe badkamer

In die maanden is er gesloopt, geboord, gehamerd, geschuurd, geverfd en nog veel meer. Zoveel te doen. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en de zolder kregen een flinke renovatie.

Dat betekende dat er van alles uitgezocht moest worden. Een douche en/of een bad, een wastafel voor 2 of 1 persoon, wat zou handig zijn? Een badkamer meubel, een douchekop, de tegels op de wand, de tegels op de vloer. En dat was alleen nog maar de badkamer.

Bouwmarktcampagne 2019Klaar met verbouwen?

Na vier jaar zijn we aardig op de rit.
Het einde van de verbouwing is echt in zicht. Maar ondertussen is er alweer wat opknap werk te doen naar aanleiding van de verbouwing.

Witte aanslag op de badkamertegels

Sommige keuzes die we gemaakt hebben zijn  heel erg mooi, maar niet altijd even praktisch.
Zoals bijvoorbeeld de badkamertegels op de vloer.
Wij hebben gekozen voor glazen douchewanden direct op een  matte donkere tegelvloer.
Dat vergt wat extra werk bij het plaatsen van de wanden, want je wilt natuurlijk niet dat de vloer gaat lekken.

Extra onderhoud vloertegels, badkamertegels schoonmaken

Maar het heeft ook wat verder onderhoud nodig, in die zin dat er behoorlijk wat aanslag is te zien op je donkere tegels. 
Dit is in het begin nog niet zo zichtbaar, maar na een jaartje wordt het wat hinderlijk. En moet je aan de gaan met het schoonmaken van de donkere badkamertegels.
In het begin kun je het ook nog redelijk wegpoetsen met groene zeep, maar na een tijdje wordt dat op de één of andere manier ook steeds lastiger.

LEESTIP: Lees hier hoe je schimmel verwijdert uit de badkamer!

badkamervloer reinigen mamameteenblog.nl

Ik heb ook heel wat afgestruind op internet op zoek naar tips. Maar geen van allen werkten op mijn antracietkleurige gebakken vloertegel. Ook na wat professionelere schoonmaaktips en de zwarte  badkamer tegels schoonmaken, was de aanslag na 1 douchebeurt weer helemaal terug.

Maar het bleef malen in mijn hoofd.
Ten eerste was het me nog niet helemaal duidelijk wat voor witte vlekken het nu waren.
Waren het zeepresten of een chemische reactie van de zeep op mijn vloer? Of was het gewoon kalkaanslag? Of beiden?

Oplossing witte aanslag

Na verschillende zepen en shampoos te hebben getest op de tegels, was mijn conclusie dat het zeer waarschijnlijk daar dus niet aan lag. De aanslag bleef of kwam met sneltreinvaart weer terug.
Dan er maar van uitgaan dat het kalkaanslag is, dat kun je weghalen met azijn, toch?
Tenminste zo reinig ik mijn waterkoker.

Ik bedacht mijn plan van aanpak.

Benodigdheden schoonmaak vloertegels

donkere vloertegels reinigen badkamer mamamereenblog.nl
 • Groene zeep
 • Koop bij bol.com
 • Schoonmaakazijn
 • Koop bij bol.com
 • Schuursponsjes
 • Koop bij bol.com
 • Magic Eraser
 • Koop bij bol.com
 • Babyolie
 • Koop bij bol.com
 • Microvezel doekjes
 • Koop bij bol.com

Werkwijze

 1. Eerst met groene zeep en een schuursponsje al het losse vuil schoonmaken.
 2. Daarna met een spuitflacon gevuld met schoonmaakazijn de vloer flink in spuiten.
 3. Dit even in laten trekken, ongeveer 10 a 15 minuten. Ik hoorde het de eerste keer gewoon bruisen.
 4. Daarna met een magic eraser de donkere vloertegels goed afnemen.
 5. Droogwrijven met een microvezel doekje.
 6. Even laten drogen en daarna eventueel stap 2 t/m 5 herhalen, net zo vaak totdat de vlekken echt weg zijn.

note: zorg ervoor dat de azijn niet op een eventuele kitrand terechtkomt. Want dit kan een chemische reactie veroorzaken, waardoor de kit loslaat.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen mamameteenblog.nl

De ultieme tip is om na stap 6 de vloer lichtjes in te smeren met een baby-olie. Nee, de vloer wordt niet glad, maar de kalk absorbeert de olie en wordt zo minder zichtbaar. En bij hardnekkige plekken is dat wel zo prettig voor het oog.

Nu denk je, waarom begin ik niet met eerst met het smeren van de olie. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je dan slecht kunt zien waar de olie zit bij het verwijderen; en de olie zorgt er niet voor dat de witte aanslag echt verdwijnt, dus worden de plekken blijven zitten met alles wat er aan vast blijft hangen. Zelf vind ik het niet erg fris, maar mocht je een ander idee hebben; voel je helemaal vrij.

Maar het komt terug. De kalk in het water blijft een witte waas achterlaten op de badkamertegels. Ik denk nu tenminste dat het kalk is, waar de zeepresten in blijven hangen. Maar het is niet meer na elke douchebeurt.
Hoogstens 1 keer per 1 à 2 maanden.

Dat scheelt weer een hoop frustratie!
Wij blij en het huis blij!

Extra tip tegen witte aanslag

Note, deze aanvulling kwam van een lieve lezeres (bedankt, Anneke): 

Na het schoonmaken de tegels inwrijven met witte boenwas, dan blijft het nog langer schoon. Te veel schoonmaak azijn gebruiken met een spuitflacon zorgt er voor dat de cement van de voegen gaan doorlaten, met lekkage tot gevolg.

Kennen jullie dit probleem? En hebben jullie er ook een oplossing voor de witte aanslag gevonden?

Note: Mocht je het eng vinden om met azijn op je tegelvloer te werken, dan kun je eventueel ook kiezen voor een natuurlijk middel zoals edelzeep. Van alle (schoonmaak-)middelen die ik heb geprobeerd voor ik met de azijn en wondersponsjes aan de gang ging, had ik het meeste effect met de edelzeep. Niet alles was weg, maar wel veel. Misschien werkt het voor jou wel naar tevredenheid.

Nog een tip van lezeres Ria: Ik wil een reactie toevoegen op uitslag op donkere badkamertegels. Ik had kalkaanslag verwijderaar gebruikt waarbij donkere tegels wit waren uitgeslagen en ik dacht wat heb ik nu toch gedaan. Ik kreeg het niet weg, ben aan het googelen gegaan, zag allerlei bevindingen en eentje was heel simpel en werkte perfect. Gewoon warm water met een scheutje spoelglansmiddel en al de witte uitslag was verdwenen

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Laat je me weten welke tip voor jou goed geholpen heeft?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

39 gedachten over “Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen”

 1. Gewoon met een middel TANDPASTA !!

  Even nat maken tandpasta op je spons even boenen en klaar ben je.

  Geen chemicaliën en geen gevaar dat je kitranden aantast.

  Beantwoorden
 2. Hallo daar, goede tip hoor, maar wellicht is dit een overweging waard. Ook wij wonen in een mooi jaren dertig huis, snap alle verbouwingen helemaal. Wij hebben meteen een ontkalker laten plaatsen in onze kelder, vlak na het punt waar het water het huis in komt. Wat zijn we daar blij mee! Het scheelt niet alleen heel veel poetswerk maar ook zeep e.d. Kalk hecht zich eerst aan de zeep, shampoo, wasmiddel o.i.d. Daarna kan de rest pas het werk gaan doen. Wij hebben nog maar de helft van een afwastablet, shampoo en wasmiddel nodig! En wat dacht je van al je apparaten in huis waar water doorheen gaat?! De beste investering die we gedaan hebben, meer dan waard. Groet Angelique
  PS je huid/haar en je planten zijn er ook erg blij mee! ?

  Beantwoorden
 3. Geweldige aanbevelingen. Had niet gedacht dat het er weer zo prachtig uit zou zien.
  Mijn ervaring is liever HG gebruiken dan azijn wat minder goed en snel werkt, dus :
  Groene zeep — HG kalkverwijderaar — goed schrobben en daarna babyolie.
  Dankjewel !!!

  Beantwoorden
 4. Nou, na alles keer op keer weer geschrobd te hebben met gewone allesreiniger, een badkamerreiniger, een superontvetter, Dasty, huishoudazijn en anti-kal, was ik er een beetje zat van. Ik heb één vloer zonder afscheiding voor een douche namelijk. Toen ik iets schoonmaakte met zo’n powerspons kwam ik op ’t idee dat ook voor de tegels te proberen. Dat werkt inderdaad, maar mijn tegels zijn kleine antracietgrijze antisliptegels. Deze tegels voeren water dus niet af, maar verdelen het tussen puntjes (zoals asfalt met grindlaag). Water droogt dus egaal op op de tegel. Gevolg is dat je langzaam van donker antraciet naar steeds lichter grijs gaat door dat kalk. Je hebt na verloop van tijd niet eens in de gaten dat de tegels niet schoon zijn!… Schuren van die kleine tegeltjes met een powerspons is een heel karwei, omdat die antisliptegels veel weerstand bieden… Maar goed, het wérkt in ieder geval! ik heb nu ook die originele donkere kleur weer terug.

  De babyolietip is een goeie, die ga ik zeker uitproberen als ik alles schoon heb. Bedankt!

  Beantwoorden
 5. Voor mij was het toch de tandpasta die het wonder verrichtte. Het blijft grondig poetsen. Het moest zelfs een tweede keer omdat ik de eerste keer niet alles goed weg kreeg.
  Een tip voor diegene die alles bovenstaande gaat proberen. Gebruik de producten op 1 tegel en kijk welke werkt voordat je de hele badkamer gaat poetsen 🙂 Succes

  Beantwoorden
 6. Tip van de lokale drogist: natuursteentegels met zwarte tegelwas insmeren en voor de wanden en glas alleen ontkalkmiddel zonder zuur gebruiken (van HG speciaal voor natuursteen)

  Beantwoorden
 7. Ik wis na iedere douchebeurt mn glazen wand (v plafond tot vloer) en de antraciet antislip (dus geen olie) plavuizen vloer wis ik met n vloerwisser droog, ook dat scheelt een heel stuk, badkamer is nu 2 jaar en ik heb nog geen last van aanslag

  Beantwoorden
 8. Wat een geweldige tips zeg. Heel erg bedankt! Ik krijg binnenkort ook nieuwe tegels in de badkamer. Ik heb ook voor een ivoorzwarte tegels gekozen (huurwoning) wanneer die vloer is gelegd, is er dan iets wat ik er meteen op kan smeren om de ergste kalk al meteen te voorkomen?

  Verder ga ik hem dus net zo schoonmaken als wat je hebt geschreven in je stappenplan. Heel erg bedankt!

  Beantwoorden
 9. Wij kregen ook een nieuwe badkamer zwarte tegels en glazen wanden en keramische kranen. Na een paar weken op de ramen al kalk. Daarom gelijk een ontkalker (aquacel) tussen de leiding gezet. Nu nergens meer last van en geen extra schoonmaak middelen en oliën. Ook de andere apparaten geen kalk meer. Dat scheelt zoveel ellende. En het drinkwater is ook veel zachter dus lekkerder.

  Beantwoorden
 10. Bij mijn schoonmaakwerkzaamheden gebruik ik altijd groene zeep. Dat is al een soort vettig en maakt de voegen dicht en houd de vloer en tegels glanzend. Het is het goedkoopste. Ruikt lekker en je kunt het tijdens je douchebeurt even doen. Geen extra tijdsverlies of inspanning.

  Beantwoorden
  • Ja, groene zeep is echt een alles kunner en ook beter voor het milieu en je portemonnee. Maar mocht je ook vervelende kalkaanslag krijgen op je tegels, dan werkt wat schoonmaakazijn ivm een magic eraser ook heel goed.

   Beantwoorden
 11. Ik ken het probleem. Maar ik heb nog een tip: ik gebruik altijd na het douchen, op mijn natte huid babyolie. Dit droog ik daarna af met een handdoek. Bijkomend voordeel, na elke douchebeurt een paar druppels olie op de grond; bij het opdweilen wrijf je meteen de restandjes vd olie in de tegels. Volgens mij voorkom je dan ook dat de kalk hecht aan de tegels. Veel beter dan alle agressieve schoonmaakmiddelen: we hebben al meerdere lekken gehad doordat bijvoorbeeld HG en azijn de kitlaag en de voegen had aangetast.

  Beantwoorden
 12. Het komt hoogstwaarschijnlijk doordat je vloerverwarming eronder heb liggen, als je na elke douchebeurt de vloertegels droogt heb je er veel minder last van! De vloerverwarming zorgt ervoor dat het water wat achter blijft snel opdroogt met het gevolg dat de kalk achterblijft.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de Tip! Ik denk dat dit ook zeker een oorzaak zou kunnen zijn, maar wijzelf hebben geen vloerverwarming in de badkamer. Maar direkt de vloer drogen helpt zeker mee om de aanslag te verminderen.

   Beantwoorden
 13. Wat ook goed werkt :

  Na het schrobben vd vloer een dweil nat maken met warm water . daarop wat baby olie sprenkelen en daarmee na dweilen … Witte waas verdwijnt als sneeuw voor de zon ! En vloer is ook niet heel glad ofzo ! Valt reuze mee ! Gewoon maar heel weinig baby olie gebruiken !

  Beantwoorden
 14. Goede tips, zeg! Ik heb zelf tegels van kunststof op mijn balkon. Weliswaar dus andere tegels en andere locatie (niet de badkamer), maar ik ga denk ik toch eens mijn tegels volgens jouw stappenplan proberen schoon te maken, dat zal er vast een stuk leuker uitzien!

  Beantwoorden
 15. Super tips! helaas waren deze niet te gebruiken voor mijn badkamertegels :(. Vorige week nieuwe tegels laten zetten. Ik ga deze tips zeker opvolgen. ik wil dat mijn tegels er voorlopig splinternieuw uit blijven zien!

  Beantwoorden
 16. Hi Barbara,
  Wat een supertips! Al meer dan jaar kijk ik tegen de witte vlekken op een soortgelijke vloer aan. Net je stappenplan gevolgd en mijn vloer is weer bijna net zo mooi als een jaar geleden. Helaas geen voor en nafoto's gemaakt 🙂

  Beantwoorden
 17. @MissMillaatHome, Ik denk dat het zeker kan helpen, ik zou alleen niet met het magic- eraser-sponsje aan de gang gaan op glas. Dat kan misschien wat krasjes opleveren. Maar je kunt het natuurlijk ook eerst op een hoekje proberen of meteen met een microvezeldoekje aan de gang gaan.
  Ik hoor graag van je of het geholpen heeft.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.