Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Last Updated on 17 januari 2024 by Barbara

Een nieuw huis met een nieuwe badkamer, maar met een witte aanslag op de donkere badkamertegels op de vloer. Je weet wel, zo’n witte waas. Hoe kon dit gebeuren?
Alweer ruim vier jaar wonen wij in ons ‘nieuwe’ huis. Het is een prachtige jaren dertig huis met een warme sfeer en uitstraling. Het is ook een heel comfortabel huis. Maar daar hebben we wel heel veel voor moeten doen. Heel veel…

Tip Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen mamameteenblog.nl

Toen het huis te koop stond, vertrok de eigenaar naar een verzorgingstehuis. Een vriendelijke man van in de tachtig, die wij ontmoetten bij het tekenen van het koopcontract. Hij had in het huis had gewoond met zijn vrouw en zeven kinderen. Zeven! Nu ging hij in zijn eentje naar een verzorgingstehuis. Maar hij zag er blij uit. En ook al had hij zijn vrouw niet zo lang daarvoor verloren, hij maakte veel grapjes. Het was een fijn huis zei hij, waar hij altijd met veel plezier had gewoond.

Verbouwen dus

badkamertegels reinigen mamameteenblog.nl

In dit huis was dus geleefd! Echt geleefd. Wanneer je binnenkwam in het huis merkte je dit dan ook.
Je zag de tekeningen op het behang, je rook nog een vleugje oude meubels en hoorde bijna nog de kinderstemmen.

Dat heb je niet met een nieuwbouwhuis; dan ruik je de geur van nieuw, wat ook lekker kan zijn. Maar we kozen voor een klushuis.
We trokken erin met een kind en 1-in-de-maak. Nu ja, niet meteen, hoor. De officiële overdracht was in januari en in juni trokken wij erin. Gelukkig wel in de juni van datzelfde jaar…

Nieuwe keuken, nieuwe badkamer

In die maanden hebben we gesloopt, geboord, gehamerd, geschuurd, geverfd en nog veel meer. Zoveel te doen. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken. Flinke renovaties dus, net als de zolder.

Dat betekende dat er van alles uitgezocht moest worden. Een douche en/of een bad, een wastafel voor twee personen of voor eentje, wat zou handig zijn? En wat voor een badkamermeubel wordt het, wat voor douchekop, wat voor de tegels op de wand en op de vloer. En dat was alleen nog maar de badkamer.

Bouwmarktcampagne 2019Klaar met verbouwen?

Na vier jaar zijn we aardig op de rit.
Het einde van de verbouwing is echt in zicht. Maar ondertussen is er alweer wat opknap werk te doen door de verbouwing.

Witte aanslag op de badkamertegels

Sommige keuzes die we gemaakt hebben, hebben heel mooi uitgepakt, maar niet alles is even praktisch.
Zoals bijvoorbeeld de badkamertegels op de vloer.
Wij hebben gekozen voor glazen douchewanden direct op een matte, donkere tegelvloer gemonteerd.
Dat vergt wat extra werk bij het plaatsen van de wanden, want je wilt natuurlijk niet dat de vloer gaat lekken. Dat betekent ladingen kit.

Extra onderhoud van de vloertegels, badkamertegels schoonmaken

De badkamervloer heeft ook wat verder onderhoud nodig, in die zin dat er behoorlijk wat witte aanslag op de zwarte tegels is te zien. 

Logisch, want ook al druk ik de kinderen op het hart om na het douchen de vloer even droog te maken…dat doen ze nog niet. Dag in dag uit kleine waterplasjes op de vloer zorgen voor kalkaanslag, net als bij een waterkoker.
Dit is in het begin nog niet zo zichtbaar, maar na een jaartje wordt het wat hinderlijk. En moet je aan de gang met het schoonmaken van de donkere badkamertegels.
In het begin kun je die aanslag nog redelijk wegpoetsen met groene zeep, maar na een tijdje wordt dat op de één of andere manier ook steeds lastiger.

Het was mijn idee dat de witte waas kalkaanslag is, maar is dat het ook echt?

Maar het bleef malen in mijn hoofd. Hoe haal ik de witte aanslag van de badkamertegels?
Ten eerste was het me nog niet helemaal duidelijk wat voor witte vlekken het nu waren.
Waren het zeepresten of een chemische reactie van de zeep op mijn vloer? Of was het gewoon kalkaanslag? Of beide?

LEESTIP: Lees hier hoe je schimmel verwijdert uit de badkamer!

badkamervloer reinigen mamameteenblog.nl

Ik heb heel wat afgestruind op internet op zoek naar tips. Maar geen van alle werkten die op mijn antracietkleurige gebakken vloertegels. Ook na wat professionelere schoonmaaktips en de zwarte badkamer tegels schoonmaken met agressieve en dure middeltjes, was de aanslag na een douchebeurt weer helemaal terug.

Oplossing witte aanslag

Na verschillende zepen en shampoos te hebben getest op de tegels, was mijn conclusie dat het niet lag aan de ingrediënten van de shampoos en de zepen. De aanslag bleef of kwam met een sneltreinvaart weer terug, welke zeep ik ook gebruikte.

Kalkaanslag verwijderen op zwarte tegels

Dus ik besloot ervan uit te gaan dat het kalkaanslag is. En dat kun je weghalen met azijn, toch?
Tenminste zo reinig ik mijn waterkoker.

Ik bedacht mijn plan van aanpak en ik begon uit te zoeken wat er op mijn tegels gebruikt mag worden (want gebakken, maar met beschermlaag) en te experimenteren op de vloer. En ook al zijn bijna alle benodigdheden hetzelfde gebleven, ik heb meer dan 4 jaar de tijd gehad om de stappen te verfijnen om de zwarte tegels in de badkamer schoon te maken.

Benodigdheden schoonmaak vloertegels

donkere vloertegels reinigen badkamer mamamereenblog.nl

Werkwijze

  1. Eerst met groene zeep en een schuursponsje al het losse vuil verwijderen.
  2. Daarna met een spuitflacon gevuld met schoonmaakazijn de vloer flink in spuiten.
  3. Dit ongeveer 10 a 15 minuten. Ik hoorde het de eerste keer gewoon bruisen.
  4. Daarna met een magic eraser de donkere vloertegels goed afnemen.
  5. Droogwrijven met een microvezel doekje.
  6. Even laten drogen en daarna eventueel stap 2 t/m 5 herhalen, net zo vaak totdat de vlekken echt weg zijn.

Lees vooral verder want de echte magie zit ‘m in de laatste stap!

Tip van een ervaringsdeskundige: zorg ervoor dat de azijn niet op een eventuele kitrand terechtkomt. Want dit kan een chemische reactie veroorzaken, waardoor de kit loslaat.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen mamameteenblog.nl

Dan de ultieme tip en bovendien de laatste stap: smeer na stap 6 de vloer lichtjes in met een baby-olie. Don’t worry, de vloer wordt niet glad, maar de kalk absorbeert de olie en wordt zo minder zichtbaar. En bij hardnekkige plekken is dat wel zo prettig voor het oog.

Nu denk je, waarom begin ik niet met eerst met het smeren van de olie? Uit ervaring kan ik je zeggen dat je dan slecht kunt zien waar de witte vlekken zitten.  Bovendien zorgt de olie niet dat de witte aanslag echt verdwijnt, dus de plekken blijven zitten met alles wat eraan vast blijft hangen.

Het slechte nieuws: kalkaanslag komt terug. Want dat is echt mijn conclusie, dat het doodgewone kalkaanslag is. De kalk in het water blijft een witte waas achterlaten op de badkamertegels waar de zeepresten in blijven hangen. Maar de witte vlekken verschijnen niet meer na elke douchebeurt. Het gaat geleidelijk en een keer per 1 à 2 maanden zak ik door de knieën met een schuurspons en begin ik bij stap 1 😊

Maar het scheelt een hoop frustratie nu ik weet hoe ik de badkamervloer weer schoon krijg!
Wij blij en het huis blij!

Mocht je het trouwens eng vinden om met azijn op je tegelvloer te werken, dan kun je eventueel ook kiezen voor een natuurlijk middel zoals edelzeep. Van alle (schoonmaak)middelen die ik heb geprobeerd voordat ik met de azijn en wondersponsjes aan de gang ging, had ik het meeste effect met de edelzeep. Niet alles was weg, maar wel veel. Misschien werkt het voor jou wel naar tevredenheid.

Ook voor een lichte badkamervloer

Elk nadeel heeft z’n voordeel.  Ik snap dat op een lichte badkamervloer exact hetzelfde gebeurt. Kalkaanslag discrimineert niet 😊  En in die aanslag blijven zeepresten achter en … brr, eigenlijk ben ik blij dat ik de aanslag nu gewoon zie. In het oude huis heb ik nooit op deze manier de badkamervloer schoongemaakt. En als ik eraan denk wat daar aan onzichtbare dierentuin (sorry, ik heb een levendige fantasie) moet zijn geweest …

Extra tip tegen witte aanslag op de zwarte badkamertegels

Note, deze aanvulling kwam van een lieve lezeres (bedankt, Anneke): 

Na het schoonmaken kun je de tegels inwrijven met witte boenwas in plaats van babyolie, dan blijft het nog langer schoon. Let er ook op dat je niet te veel schoonmaakazijn gebruikt in de spuitflacon, want dat tast de cement van de voegen aan, met lekkage tot gevolg.

Nog een tip van lezeres Ria: Ik had kalkaanslagverwijdering gebruikt, maar toen sloegen de donkere tegels wit uit en ik dacht: wat heb ik nu toch gedaan? Ik kreeg het niet weg, ben aan het googelen gegaan, en vond uiteindelijk een deze simpele tip. Het  werkte perfect: gewoon warm water met een scheutje spoelglansmiddel (je weet wel, van de vaatwasser) en alle witte uitslag was verdwenen.

Kennen jullie het probleem van kalkaanslag op een donkere badkamervloer? En hebben jullie er ook een oplossing voor de witte aanslag gevonden? Laat het weten in de comments.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Laat je me weten welke tip voor jou goed geholpen heeft?

39 gedachten over “Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen”

  1. Gewoon met een middel TANDPASTA !!

    Even nat maken tandpasta op je spons even boenen en klaar ben je.

    Geen chemicaliën en geen gevaar dat je kitranden aantast.

    Beantwoorden
  2. Hallo daar, goede tip hoor, maar wellicht is dit een overweging waard. Ook wij wonen in een mooi jaren dertig huis, snap alle verbouwingen helemaal. Wij hebben meteen een ontkalker laten plaatsen in onze kelder, vlak na het punt waar het water het huis in komt. Wat zijn we daar blij mee! Het scheelt niet alleen heel veel poetswerk maar ook zeep e.d. Kalk hecht zich eerst aan de zeep, shampoo, wasmiddel o.i.d. Daarna kan de rest pas het werk gaan doen. Wij hebben nog maar de helft van een afwastablet, shampoo en wasmiddel nodig! En wat dacht je van al je apparaten in huis waar water doorheen gaat?! De beste investering die we gedaan hebben, meer dan waard. Groet Angelique
    PS je huid/haar en je planten zijn er ook erg blij mee!

    Beantwoorden
  3. Geweldige aanbevelingen. Had niet gedacht dat het er weer zo prachtig uit zou zien.
    Mijn ervaring is liever HG gebruiken dan azijn wat minder goed en snel werkt, dus :
    Groene zeep — HG kalkverwijderaar — goed schrobben en daarna babyolie.
    Dankjewel !!!

    Beantwoorden
  4. Nou, na alles keer op keer weer geschrobd te hebben met gewone allesreiniger, een badkamerreiniger, een superontvetter, Dasty, huishoudazijn en anti-kal, was ik er een beetje zat van. Ik heb één vloer zonder afscheiding voor een douche namelijk. Toen ik iets schoonmaakte met zo’n powerspons kwam ik op ’t idee dat ook voor de tegels te proberen. Dat werkt inderdaad, maar mijn tegels zijn kleine antracietgrijze antisliptegels. Deze tegels voeren water dus niet af, maar verdelen het tussen puntjes (zoals asfalt met grindlaag). Water droogt dus egaal op op de tegel. Gevolg is dat je langzaam van donker antraciet naar steeds lichter grijs gaat door dat kalk. Je hebt na verloop van tijd niet eens in de gaten dat de tegels niet schoon zijn!… Schuren van die kleine tegeltjes met een powerspons is een heel karwei, omdat die antisliptegels veel weerstand bieden… Maar goed, het wérkt in ieder geval! ik heb nu ook die originele donkere kleur weer terug.

    De babyolietip is een goeie, die ga ik zeker uitproberen als ik alles schoon heb. Bedankt!

    Beantwoorden
  5. Voor mij was het toch de tandpasta die het wonder verrichtte. Het blijft grondig poetsen. Het moest zelfs een tweede keer omdat ik de eerste keer niet alles goed weg kreeg.
    Een tip voor diegene die alles bovenstaande gaat proberen. Gebruik de producten op 1 tegel en kijk welke werkt voordat je de hele badkamer gaat poetsen 🙂 Succes

    Beantwoorden
  6. Tip van de lokale drogist: natuursteentegels met zwarte tegelwas insmeren en voor de wanden en glas alleen ontkalkmiddel zonder zuur gebruiken (van HG speciaal voor natuursteen)

    Beantwoorden
  7. Ik wis na iedere douchebeurt mn glazen wand (v plafond tot vloer) en de antraciet antislip (dus geen olie) plavuizen vloer wis ik met n vloerwisser droog, ook dat scheelt een heel stuk, badkamer is nu 2 jaar en ik heb nog geen last van aanslag

    Beantwoorden
  8. Wat een geweldige tips zeg. Heel erg bedankt! Ik krijg binnenkort ook nieuwe tegels in de badkamer. Ik heb ook voor een ivoorzwarte tegels gekozen (huurwoning) wanneer die vloer is gelegd, is er dan iets wat ik er meteen op kan smeren om de ergste kalk al meteen te voorkomen?

    Verder ga ik hem dus net zo schoonmaken als wat je hebt geschreven in je stappenplan. Heel erg bedankt!

    Beantwoorden
  9. Wij kregen ook een nieuwe badkamer zwarte tegels en glazen wanden en keramische kranen. Na een paar weken op de ramen al kalk. Daarom gelijk een ontkalker (aquacel) tussen de leiding gezet. Nu nergens meer last van en geen extra schoonmaak middelen en oliën. Ook de andere apparaten geen kalk meer. Dat scheelt zoveel ellende. En het drinkwater is ook veel zachter dus lekkerder.

    Beantwoorden
  10. Bij mijn schoonmaakwerkzaamheden gebruik ik altijd groene zeep. Dat is al een soort vettig en maakt de voegen dicht en houd de vloer en tegels glanzend. Het is het goedkoopste. Ruikt lekker en je kunt het tijdens je douchebeurt even doen. Geen extra tijdsverlies of inspanning.

    Beantwoorden
    • Ja, groene zeep is echt een alles kunner en ook beter voor het milieu en je portemonnee. Maar mocht je ook vervelende kalkaanslag krijgen op je tegels, dan werkt wat schoonmaakazijn ivm een magic eraser ook heel goed.

      Beantwoorden
  11. Ik ken het probleem. Maar ik heb nog een tip: ik gebruik altijd na het douchen, op mijn natte huid babyolie. Dit droog ik daarna af met een handdoek. Bijkomend voordeel, na elke douchebeurt een paar druppels olie op de grond; bij het opdweilen wrijf je meteen de restandjes vd olie in de tegels. Volgens mij voorkom je dan ook dat de kalk hecht aan de tegels. Veel beter dan alle agressieve schoonmaakmiddelen: we hebben al meerdere lekken gehad doordat bijvoorbeeld HG en azijn de kitlaag en de voegen had aangetast.

    Beantwoorden
  12. Het komt hoogstwaarschijnlijk doordat je vloerverwarming eronder heb liggen, als je na elke douchebeurt de vloertegels droogt heb je er veel minder last van! De vloerverwarming zorgt ervoor dat het water wat achter blijft snel opdroogt met het gevolg dat de kalk achterblijft.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor de Tip! Ik denk dat dit ook zeker een oorzaak zou kunnen zijn, maar wijzelf hebben geen vloerverwarming in de badkamer. Maar direkt de vloer drogen helpt zeker mee om de aanslag te verminderen.

      Beantwoorden
  13. Wat ook goed werkt :

    Na het schrobben vd vloer een dweil nat maken met warm water . daarop wat baby olie sprenkelen en daarmee na dweilen … Witte waas verdwijnt als sneeuw voor de zon ! En vloer is ook niet heel glad ofzo ! Valt reuze mee ! Gewoon maar heel weinig baby olie gebruiken !

    Beantwoorden
  14. Goede tips, zeg! Ik heb zelf tegels van kunststof op mijn balkon. Weliswaar dus andere tegels en andere locatie (niet de badkamer), maar ik ga denk ik toch eens mijn tegels volgens jouw stappenplan proberen schoon te maken, dat zal er vast een stuk leuker uitzien!

    Beantwoorden
  15. Super tips! Helaas waren deze niet te gebruiken voor mijn badkamertegels :(. Vorige week nieuwe laten zetten. Ik ga deze tips zeker opvolgen. Ik wil dat mijn tegels er voorlopig splinternieuw uit blijven zien!

    Beantwoorden
  16. Hi Barbara,
    Wat een supertips! Al meer dan jaar kijk ik tegen de witte vlekken op een soortgelijke vloer aan. Net je stappenplan gevolgd en mijn vloer is weer bijna net zo mooi als een jaar geleden. Helaas geen voor en nafoto's gemaakt 🙂

    Beantwoorden
  17. @MissMillaatHome, Ik denk dat het zeker kan helpen, ik zou alleen niet met het magic- eraser-sponsje aan de gang gaan op glas. Dat kan misschien wat krasjes opleveren. Maar je kunt het natuurlijk ook eerst op een hoekje proberen of meteen met een microvezeldoekje aan de gang gaan.
    Ik hoor graag van je of het geholpen heeft.

    Beantwoorden

Plaats een reactie