Donkere badkamer tegels met witte aanslag reinigen Mamameteenblog.nl

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Een nieuw huis, met een nieuwe badkamer, maar met een witte aanslag of waas op mijn badkamervloer. Hoe kon dit gebeuren? Alweer ruim vier jaar wonen wij in ons ‘nieuwe’ huis. Het is een prachtig jaren dertig huis. Met een warme sfeer en uitstraling, al is dit natuurlijk mijn mening. Het is ook een heel comfortabel huis. Maar daar hebben we wel heel veel voor moeten doen.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Toen het huis te koop stond, vertrok de eigenaar, een man van in de tachtig, naar een verzorgingstehuis. Een vriendelijke man, die wij ontmoetten bij het tekenen van het koopcontract en in het huis had gewoond met vrouw en 7 kinderen. Zeven! Nu ging hij in zijn eentje naar een verzorgingstehuis. Maar hij zag er blij uit. En ondanks dat hij zijn vrouw niet zo lang daarvoor verloren had, maakte hij veel grapjes. Het was een fijn huis zei hij, waar hij altijd met veel plezier had gewoond.

badkamertegels reinigen mamameteenblog.nl

Verbouwen dus

In dit huis was dus geleefd! Echt geleefd. Wanneer je binnenkwam in het huis merkte je dit dan ook.
Je zag de tekeningen op het behang, je rook nog een vleugje oude meubels en hoorde bijna nog de kinderstemmen.

Dat heb je niet met een nieuwbouwhuis, dan ruik je de geur van nieuw, wat ook lekker kan zijn. Maar in dit geval kozen wij voor een klushuis.
Wij trokken erin met 1 kind en 1-in-de-maak. Nou niet meteen hoor. De officiële overdracht was in januari en in juni datzelfde jaar trokken wij erin.

Nieuwe keuken, Nieuwe badkamer

In die maanden is er gesloopt, geboord, gehamerd, geschuurd, geverfd en nog veel meer. Zoveel te doen. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en de zolder kregen een flinke renovatie.

Dat betekende dat er van alles uitgezocht moest worden. Een douche en/ of een bad, een wastafel voor 2 of 1 persoon, pfft wat zou handig zijn? Een badkamer meubel, een douchekop, de tegels op de wand, de tegels op de vloer. En dat was alleen nog maar de badkamer.

Bouwmarktcampagne 2019


Klaar?

Na vier ja zijn we aardig op de rit.
Het einde van de verbouwing is echt in zicht. Maar ondertussen is er al weer wat opknap werk te doen na aanleiding van de verbouwing.

Witte aanslag op de badkamertegels

Sommige keuzes die we gemaakt hebben zijn  heel erg mooi, maar misschien niet altijd even praktisch.
Zoals bijvoorbeeld de badkamertegels op de vloer.
Wij hebben gekozen voor glazen douchewanden direct op een tegelvloer.
Dat vergt wat extra werk bij het plaatsen van de wanden, want je wilt natuurlijk niet dat de vloer gaat lekken.

Extra onderhoud vloertegels

Maar het heeft ook wat verder onderhoud nodig, in die zin dat er behoorlijk wat aanslag is te zien op je donkere tegels.
Dit is in het begin nog niet zo zichtbaar, maar na een jaartje wordt het wat hinderlijk.
In het begin kan je het ook nog redelijk wegpoetsen met groene zeep, maar na een tijdje wordt dat op de 1 of andere manier ook steeds lastiger.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Ik heb ook heel wat afgestruind op internet op zoek naar tips. Maar geen van allen werkten op mijn antracietkleurige gebakken vloertegel. Ook na wat professionelere schoonmaaktips, was de aanslag na 1 douchebeurt weer helemaal terug.

Balen!

Maar het bleef maar malen in mijn hoofd.
Ten eerste was het mij nog niet helemaal duidelijk wat voor witte vlekken het nu waren.
Waren het zeepvlekken of een chemische reactie van de zeep op mijn vloer? Of was het gewoon kalkaanslag? Of beiden?

Oplossing witte aanslag

Na verschillende zepen en shampoos te hebben getest op de tegels, was mijn conclusie dat het zeer waarschijnlijk daar dus niet aan lag. De aanslag bleef of kwam met sneltreinvaart weer terug.
Dan er maar van uitgaan dat het kalkaanslag is, dat kun je weghalen met azijn, toch?
Tenminste zo reinig ik mijn waterkoker.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen mamameteenblog.nl

Ik bedacht mijn plan van aanpak.

Benodigdheden

  • Groene zeep
  • Koop bij bol.com
  • Schoonmaakazijn
  • Koop bij bol.com
  • Schuursponsjes
  • Koop bij bol.com
  • Magic Eraser
  • Koop bij bol.com
  • Babyolie
  • Koop bij bol.com
  • Microvezel doekjes
  • Koop bij bol.com

Werkwijze

 1. Eerst met groene zeep en een schuursponsje al het losse vuil schoonmaken.
 2. Daarna met een spuitflacon gevuld met schoonmaakazijn de vloer flink in spuiten.
 3. Dit even in laten trekken, ongeveer 10 a 15 minuten. Ik hoorde het de eerste keer gewoon bruisen.
 4. Daarna met een magic eraser  de  donkere vloertegels goed afnemen.
 5. Droogwrijven met een microvezel doekje.
 6. Even laten drogen en daarna eventueel stap 2 t/m 5 herhalen, net zo vaak totdat de vlekken echt weg zijn.

note: zorg ervoor dat de azijn niet op een eventuele kitrand terechtkomt. Want dit kan een chemische reactie veroorzaken, waardoor de kit loslaat.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen mamameteenblog.nl

De Ultieme tip is om na stap 6 de vloer lichtjes in te smeren met een baby-olie. Nee, de vloer wordt niet glad, maar de kalk absorbeert de olie en wordt zo minder zichtbaar. En bij hardnekkige plekken is dat wel zo prettig voor het oog.

Nu denk je misschien, waarom begin ik niet met eerst met het smeren van de olie. Uit ervaring kan ik je zeggen dat je dan slecht kunt zien waar de olie zit bij het verwijderen; en de olie zorgt er niet voor dat de witte aanslag echt verdwijnt, dus worden de plekken blijven zitten met alles wat er aan vast blijft hangen. Zelf vind ik het niet erg fris, maar mocht je een ander idee hebben; Voel je helemaal vrij.

Het is niet zo dat het niet meer terugkomt. De kalk in het water blijft een witte waas achterlaten op de badkamertegels. Ik denk nu tenminste dat het kalk is, alwaar de zeepresten in blijven hangen. Maar het is niet meer na elke douchebeurt.
Hoogstens 1 keer per 1 à 2 maanden.

Dat scheelt weer een hoop frustatie!
Wij blij en het huis blij!

Extra tip tegen witte aanslag

Note, deze aanvulling kwam van een lieve lezeres (bedankt, Anneke): 

Na het schoonmaken de tegels inwrijven met witte boenwas, dan blijft het nog langer schoon.
Te veel schoonmaak azijn gebruiken met een spuitflacon zorgt er voor dat de cement van de voegen gaan doorlaten, met lekkage tot gevolg.

Kennen jullie dit probleem? En hebben jullie er ook een oplossing voor de witte aanslag gevonden?

Note: Mocht je het eng vinden om met azijn op je tegelvloer te werken, dan kun je eventueel ook kiezen voor een natuurlijk middel zoals Edelzeep. Van alle (schoonmaak-)middelen die ik heb geprobeerd voor ik met de azijn en wondersponsjes aan de gang ging, had ik het meeste effect met de edelzeep. Niet alles was weg, maar wel veel. Misschien werkt het voor jou wel naar tevredenheid.

Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen

Ook interessant om te lezen: 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

22 gedachten over “Tip: Donkere badkamertegels met witte aanslag reinigen”

 1. Ik wis na iedere douchebeurt mn glazen wand (v plafond tot vloer) en de antraciet antislip (dus geen olie) plavuizen vloer wis ik met n vloerwisser droog, ook dat scheelt een heel stuk, badkamer is nu 2 jaar en ik heb nog geen last van aanslag

 2. Wat een geweldige tips zeg. Heel erg bedankt! Ik krijg binnenkort ook nieuwe tegels in de badkamer. Ik heb ook voor een ivoorzwarte tegels gekozen (huurwoning) wanneer die vloer is gelegd, is er dan iets wat ik er meteen op kan smeren om de ergste kalk al meteen te voorkomen?

  Verder ga ik hem dus net zo schoonmaken als wat je hebt geschreven in je stappenplan. Heel erg bedankt!

 3. Wij kregen ook een nieuwe badkamer zwarte tegels en glazen wanden en keramische kranen. Na een paar weken op de ramen al kalk. Daarom gelijk een ontkalker (aquacel) tussen de leiding gezet. Nu nergens meer last van en geen extra schoonmaak middelen en oliën. Ook de andere apparaten geen kalk meer. Dat scheelt zoveel ellende. En het drinkwater is ook veel zachter dus lekkerder.

 4. Bij mijn schoonmaakwerkzaamheden gebruik ik altijd groene zeep. Dat is al een soort vettig en maakt de voegen dicht en houd de vloer en tegels glanzend. Het is het goedkoopste. Ruikt lekker en je kunt het tijdens je douchebeurt even doen. Geen extra tijdsverlies of inspanning.

  • Ja, groene zeep is echt een alles kunner en ook beter voor het milieu en je portemonnee. Maar mocht je ook vervelende kalkaanslag krijgen op je tegels, dan werkt wat schoonmaakazijn ivm een magic eraser ook heel goed.

 5. Ik ken het probleem. Maar ik heb nog een tip: ik gebruik altijd na het douchen, op mijn natte huid babyolie. Dit droog ik daarna af met een handdoek. Bijkomend voordeel, na elke douchebeurt een paar druppels olie op de grond; bij het opdweilen wrijf je meteen de restandjes vd olie in de tegels. Volgens mij voorkom je dan ook dat de kalk hecht aan de tegels. Veel beter dan alle agressieve schoonmaakmiddelen: we hebben al meerdere lekken gehad doordat bijvoorbeeld HG en azijn de kitlaag en de voegen had aangetast.

 6. Het komt hoogstwaarschijnlijk doordat je vloerverwarming eronder heb liggen, als je na elke douchebeurt de vloertegels droogt heb je er veel minder last van! De vloerverwarming zorgt ervoor dat het water wat achter blijft snel opdroogt met het gevolg dat de kalk achterblijft.

  • Bedankt voor de Tip! Ik denk dat dit ook zeker een oorzaak zou kunnen zijn, maar wijzelf hebben geen vloerverwarming in de badkamer. Maar direkt de vloer drogen helpt zeker mee om de aanslag te verminderen.

 7. Wat ook goed werkt :

  Na het schrobben vd vloer een dweil nat maken met warm water . daarop wat baby olie sprenkelen en daarmee na dweilen … Witte waas verdwijnt als sneeuw voor de zon ! En vloer is ook niet heel glad ofzo ! Valt reuze mee ! Gewoon maar heel weinig baby olie gebruiken !

 8. Goede tips, zeg! Ik heb zelf tegels van kunststof op mijn balkon. Weliswaar dus andere tegels en andere locatie (niet de badkamer), maar ik ga denk ik toch eens mijn tegels volgens jouw stappenplan proberen schoon te maken, dat zal er vast een stuk leuker uitzien!

 9. Super tips! helaas waren deze niet te gebruiken voor mijn badkamertegels :(. Vorige week nieuwe tegels laten zetten. Ik ga deze tips zeker opvolgen. ik wil dat mijn tegels er voorlopig splinternieuw uit blijven zien!

 10. Hi Barbara,
  Wat een supertips! Al meer dan jaar kijk ik tegen de witte vlekken op een soortgelijke vloer aan. Net je stappenplan gevolgd en mijn vloer is weer bijna net zo mooi als een jaar geleden. Helaas geen voor en nafoto's gemaakt 🙂

 11. @MissMillaatHome, Ik denk dat het zeker kan helpen, ik zou alleen niet met het magic- eraser-sponsje aan de gang gaan op glas. Dat kan misschien wat krasjes opleveren. Maar je kunt het natuurlijk ook eerst op een hoekje proberen of meteen met een microvezeldoekje aan de gang gaan.
  Ik hoor graag van je of het geholpen heeft.

Plaats een reactie