Tips om je handdoeken langer mooi en fluffy te houden

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

tip handdoeken mooi en fluffy mamameteenblog.nl

Het luxe gevoel van een grote en lekkere zachte handdoek die je ervaart wanneer je in een hotel verblijft. Dat wil je thuis natuurlijk ook. Maar goede handdoeken kosten geld. Je hebt al snel voor een paar honderd euro aan handdoeken in de kast liggen. Dus hoe houd je ze dan zo lang mogelijk mooi, zacht en fluf? Met de onderstaande tips kom je een heel eind.

Hoe vaak moet je ze wassen?

De wasmachine is geduldig. Tenminste de mijne is dat. En dat moet ook wel met wat pubers. De vuistregel voor het wassen van handdoeken is dat je ze maximaal drie × gebruikt en daarna wast. Uit hygiënisch oogpunt. Hoe vaker je ze wast, hoe sneller ze verkleuren en de vezels verzwakken. Ze gaan dan sneller rafelen of scheuren.

Probeer ze dus niet te vaak te wassen, maar ze na het gebruik ze goed te laten drogen op een handdoekenrek of handdoekenstang. Dit voorkomt dat ze gaan stinken en dat er bacteriën zich gaan ophopen in je handdoek.

Gebruik geen wasverzachters

Wasverzachters maken dat je handdoeken heerlijk ruiken en je was lekker zacht aanvoelt. Toch is het niet aan te raden om te gebruiken. Buiten dat het niet gezond is voor je huid en het ook slecht is voor de natuur, legt het een laagje over de vezels van je handdoeken. En daar worden ze, gek genoeg, weer ruw van.

Je kunt dan bijvoorbeeld beter wat natuurazijn bij je was toevoegen. Dit helpt de groei van bacteriën tegen te gaan, zorgt dat de was niet verkleurt en houdt je was lekker zacht. En de geur? Die ruik je helemaal niet. Goedkoper en beter voor het milieu met hetzelfde resultaat.

Gebruik minder wasmiddel

Het geheim van de Smit, zei de monteur tegen me, toen hij de wasmachine kwam repareren jaren geleden, het geheim is zo min mogelijk wasmiddel te gebruiken. Waarom? Te veel wasmiddel hoopt zich op in de vezels, wat je handdoek droog maakt.

Het is trouwens ook slecht voor je wasmachine om te veel wasmiddel te gebruiken. Je krijgt er zeepluis of vetluis van. Nog nooit van gehoord? Had ik ook niet, maar je kunt er hier wat over lezen op Wikipedia.

Hoe droog je je handdoeken

Ieder heeft zijn eigen manier. Het is een afweging tussen drogen in de lucht, waardoor je handdoeken wat ruwer zullen zijn of drogen in de droger. Waardoor je handdoeken sneller kunnen slijten.

Ik droog ze aan het rek in de lucht en stop ze voordat ik ze in de kast leg even in de droger met een droogbal. Tien minuten is vaak genoeg en dan zijn ze echt goed droog. En heb je heerlijke fluffy handdoeken in je kast.

Zie hier een filmpje hoe je ze echt mooi kunt opvouwen in je kast.

Duurzaam gebruik van handdoeken

Hopelijk heb je wat aan deze handige tips voor je handdoeken om ze langer mooi te houden.
Maar wanneer je ze wilt vervangen door slijtage, wat doe je dan met je oude handdoeken? Lees hier een paar fijn tips hoe je oude handdoeken duurzaam kunt hergebruiken voor een ander doel op de blog van mijn collega.

Je handdoeken langer fris en zacht mamameteenblog.nl
Hoe houd je je handdoeken lekker zacht?

Drogen aan de lucht en even een paar minuten in de droger met een droogbal geeft heerlijk zachte handdoeken.
langer mooi en fris handdoeken duurzaam mamameteenblog.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie