Mijn moestuin in de stad winterklaar maken

Last Updated on 1 november 2022 by Barbara

Moestuin in de stad winterklaar mamameteenblog.nl

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn moestuin is nog niet helemaal winterklaar. En het is al eind oktober! Maar afgelopen weken was het weer zo ontzettend mooi, dat de moestuin nog volop aan het geven was. Maar vanaf deze week wordt het weer kouder. Dus de klussen liggen weer klaar om mijn (moes-)tuintje in de stad klaar te maken voor de winter.

Welke klussen staan er op mijn lijstje?

  • Het gras maaien
  • Bladeren vegen en gebruiken als deken voor de wortels voor sommige planten en struiken wanneer het straks kouder wordt.
  • Mulchlaag
  • Snoeien

Het gras maaien en de bladeren vegen

Het gras stopt pas met groeien onder de zes graden. De laatste keren dat je het gras maait is het handig om de grasmaaimachine op een hogere stand te zetten. Dit voorkomt dat je gras te kort wordt en er mosgroei in je gras ontstaat en daarnaast is je gras beter bestand tegen vorst. Zo nodig kalk strooi ik kalk waar nodig is.

Ook de afgevallen bladeren veeg ik bij regelmatig bij elkaar. Ik leg stapeltjes van de oude bladeren onder mijn struiken en vaste planten. Dit helpt om de aarde vochtig te houden en beschermt daarnaast ook meteen tegen de kou.

De insecten kunnen er ook de winter in overleven. Win-win voor iedereen!

Wat ik nog overhoudt, het overgebleven gemaaide gras en de afgevallen bladeren bewaar ik om te mulchen. Zie hier beneden.

moestuin in de stad mamameteenblog.nl

Mulchlaag aanbrengen in mijn moestuin

Ondanks dat ik nog heel wat tomaten heb hangen zullen deze niet meer rijpen vermoed ik. Ook mijn aubergine is nog druk bezig met bloeien. Toch is het tijd om alles te rooien. De overgebleven groene tomaten haal ik eraf. Hier ga ik denk ik een chutney van maken. Heb ik nog nooit gedaan, maar ik ga het gewoon een keertje proberen.

Mijn moestuin is niet zo heel groot. Ik denk dat het ongeveer 2 vierkante meter is. De plantenresten knip ik, met een snoeischaar van Gardena tuin, in kleine stukjes en verspreid ik over de moestuin grond. Vervolgens ga ik een zak potgrond kopen en een zak compost. Van beiden zakken verdeel ik de inhoud gelijkmatig over de moestuin. Zo ontstaat er een dikke laag grond over de oude heen.

Om te voorkomen dat er katten er hun kattenbak van maken, leg ik er karton overheen met een laag hooi of oude, afgevallen bladeren van de tuin. Hierop leggen ik wat grote stenen, die ik in de loop van de winter af en toe een beetje verplaats.

In het vroege voorjaar zul je zien dat het karton, de bladeren// hooi en de plantenresten helemaal verteert zijn en is mij grond meteen goed bemest en klaar voor een nieuw moestuin seizoen!

De regenwormen zijn hier dan ook mijn grootste vrienden in dit proces. De grondig dan meteen ook luchtig en en van zuurstof voorzien.

Dit proces heet mulchen en is een oude manier van het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal. Met als prettige bijkomstigheid dat moestuingrond direct bemest wordt.

Snoeien

Als laatste snoei ik mijn struiken en bomen. Grote takken maak ik kaal en bewaar ik als stokken voor volgend jaar in mijn moestuin. De bladeren en restanten knip ik dan weer fijn en strooi ik uit onder mijn struiken.

Bijna klaar

Gelukkig is het vandaag nog prachtig weer en kan ik samen met mijn zoon, die een roostervrije dag heeft, even flink aan de slag in de tuin. Dat scheelt ook weer een hoop werk straks om de tuin klaar te maken voor de zomer.

Daarna ga ik mijn plannetje klaarmaken voor een nieuw seizoen in mijn moestuin. Nu al zin in!

Hoe ver zijn jullie in je moestuin?

Mijn moestuin in de stad winterklaar maken mamameteenblog.nl
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie