tips goede nachtrust mamameteenblog.nl

Tips voor een betere nachtrust

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Iedereen heeft wel eens periode dat hij of zij een nachtje wat minder slaapt dan gewenst. En dat is vaak niet erg en ook prima op te vangen. Het wordt al wat zwaarder als het een paar nachtjes achter elkaar zijn dat je een goede nachtrust mist. Lastig maar nog geen structureel probleem. Toch is het goed om dan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn dat je minder goed slaapt. Dit om te voorkomen dat het het een patroon gaat worden en die je kwaliteit en kwantiteit van je slaap beïnvloed.

tips-nachtrust-mamameteenblog.nl_

Sinds ik kinderen heb ben ik een goede nachtrust extra gaan waarderen. Ik heb daar al eerder een keer een SlaapTag over geschreven, niet echt interessant om te lezen, maar wel geinig. In dit artikel vind je tips waar ik zelf veel aan heb gehad voor een betere nachtrust die makkelijk zijn toe te passen.

Slaapkamertemperatuur

Het is belangrijk dat het niet te warm is (tussen 16-18 graden) in de slaapkamer en dat deze goed geventileerd wordt. Met een warme temperatuur val je minder snel in slaap en komen je hersenen ook niet snel in de slaapstand. Het resultaat is minder uren slaap en moe wakker worden.

Mocht je kamer te warm zijn, kun je eventueel een koele kruik gebruiken en andersom bij een te koude kamer juiste een warmte kruik. Zo kun je de temperatuur zelf makkelijk regelen.

Voor ik kinderen kreeg had ik het altijd koud en gebruikte ik vaak een kruik, maar tegenwoordig kan ook zonder en ben ik blij met een koele slaapkamer.

Donkere slaapkamer voor een betere nachtrust

Zorg voor een comfortabele slaapkamer die donker en stil is. Gebruik hiervoor eventueel een oordoppen. Voor sommige kan zelfs het lampje van de wekker de slaapcyclus verstoren, met een slaapmasker zorg dat je slaap niet nadelig beïnvloed wordt door licht.

Wij hebben in de slaapkamer goed verduisterende gordijnen. Die werken echt heel goed en maken en behoorlijk donker.

Dek jezelf toe

Het is bewezen dat je lichaam en zintuigen actiever blijven als je prikkels blijft ontvangen. Je hersenen moeten deze prikkels ook weer verwerken. Dat kost energie wat ten kosten gaat van je rust. Met een koel laken in de zomer en een donzen dekbed in de winter zorg je dat je lichaam minder prikkels ontvangt en moet verwerken. Dit bevordert weer een betere nachtrust.

Een kussen voor elke slaper

Het is belangrijk om je kussen aan te passen aan je favoriete slaaphouding. Het voorkomt dat je op die manier klachten krijgt aan je gewrichten en ‘s-morgens wakker wordt met pijn.

Bedenk in welke houding je het liefste slaapt en zoek hier het juiste kussen bij. Let hier vooral op de dikte van het kussen en de afstand van je nek tot je schouder. Dit moet gelijk zijn om klachten te voorkomen.

Ik ben toevallig ook weer toe aan een nieuw kussen. Als een echte zijslaper afgelopen jaren merk ik dat mijn kussen net iets te dun aan het worden is. Herken je dat ook?

Een goed matras

Een matras kan slijten, sneller dan je vaak denk. Dit komt doordat het matras vocht absorbeert en daardoor onhygiënisch wordt en doordat het zijn veerkracht verliest na verloop van tijd. De gemiddelde levensduur van een matras is 5-10 jaar. Je kunt de levensduur iets verlengen door goed onderhoud met een matrasbeschermer, regelmatig stofzuigen en elke dag goed laten luchten.

Toch is het niet ondenkbaar dat de kwaliteit van je slaap minder wordt wanneer het matras versleten is. Belangrijk is het dus om deze tijdig te vervangen.

Behalve tips voor een goede nachtrust met de juiste bedmaterialen is het ook belangrijk om de hersenen op tijd de gelegenheid te geven om het slaaphormoon aan te maken. Voorkom spannende films voor het slapen gaan en veel fysieke inspanning. Ook tablets en smartphones naast je bed kunnen verstorend werken voor je nachtrust. Een warme douch kan ook helpen om die overgang te maken en werkt bij mij altijd goed.

Op tijd naar bed

Je hebt het waarschijnlijker al vaker gehoord, maar zorgen voor een gezond slaappatroon door elke avond dezelfde tijd te gaan slapen met minimaal 7-9 uren slaap bevordert ook het beter in slaap komen en een betere nachtrust.

Welke tips werken bij jou om beter te slapen?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
zweten en zweetgeur mamameteenblog.nl

Zweten is goed | Maar wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?

Afgelopen dagen zat ik zit thuis met een fikse keelontsteking. Voor wie dat nog nooit heeft gehad, dat betekent: dikke keel, pijn bij het slikken, opgezette klieren, lamlendig gevoel en koorts. En vooral de koorts brak me op. Het continue wisselen tussen warm en koud en het uitbreken van zweet vond ik lastiger dan die

Lees verder »
waarom educatief speelgoed mamameteenblog.nl

Educatief speelgoed: Waarom de keuze zo belangrijk is!

Speelgoed, je kunt er deze tijd van het jaar niet omheen! Wordt je er al een beetje gek van? De brievenbus zit vol met speelgoedfolders, de televisie draait overuren met hun speelgoedreclames en je kinderen jengelen vragen om speelgoed. Yep, het is weer die tijd van het jaar. Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat

Lees verder »
Invlechten haar tutorials mamameteenblog.nl

Invlechten haar | De beste tutorials op Youtube

Mijn dochters en hun haren. Dat is hier best wel een dingetje in huis. Vanaf het allereerste begin mocht ik er nooit zoveel aanzitten. Haartjes kammen, schattig staartje in of invlechten haar, vergeet het maar. Een enkel keertje mocht ik eraan zitten, maar dan was een eventueel staartje er ook binnen 10 minuten weer uit.

Lees verder »
reden vloerkleed mamameteenblog.nl

Waarom zou je kiezen voor een vloerkleed in je woonkamer?

Het is geen grapje, maar ik denk dat manlief 5 jaar heeft moeten wennen aan het idee van een vloerkleed in ons huis. DE reden: geen idee, oud bollige uitstraling misschien of geen idee wat de voordelen konden zijn voor een vloerkleed? Het was voor mij echt geduld oefenen, maar ook goed voor mij om

Lees verder »
alternatieven marktplaats mamameteenblog.nl

De 7 beste websites om je spullen te verkopen!

We zijn alweer ruim een jaar terug uit Suriname, wat zeg ik, alweer anderhalf jaar. En we zijn druk met de voorbereidingen om terug te gaan naar Suriname. Dit keer voor 2 jaar. We willen ons huis verhuren voor die tijd en proberen nu in hoog tempo ons huis verhuur klaar te krijgen. Daarnaast is

Lees verder »

1 gedachte over “Tips voor een betere nachtrust”

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
oorzaken PCO mamameteenblog.nl
Last van Acne, haaruitval, overbeharing of kom je snel aan? PCOS kan hiervan de oorzaak zijn

Acne na je pubertijd, haaruitval of last van extra haargroei in je gezicht het zijn hele vervelende klachten waar best...

Sluiten