Beter slapen | Gezondere nachtrust met een Slaap-ID

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 20 juni 2023 by Barbara

Voorzichtig sla ik het dekbed terug en sta ik zachtjes op uit bed, proberend om manlief niet wakker te maken. Na tig keer draaien kan ik de slaap niet vatten, ik lig niet lekker, ik heb het koud en gekke gedachten beginnen het over te nemen. Tijd voor een kopje thee. In de keuken zet ik de waterkoker aan. Met een warm kopje thee sta ik leunend tegen het aanrecht. Zuchtend bedenk ik een reden waarom ik niet kan slapen, maar eigenlijk weet ik het niet zo goed. Slapen zou geen probleem moeten zijn, de afgelopen dagen waren druk genoeg. Het lijkt wel alsof ik niet zo lekker meer lig in mijn bed. Ken je dat? Is het bed aan vervanging toe, of misschien mijn kussen?

Beter slapen_ Gezondere nachtrust met een slaap-id-test mamameteenblog.nl

Het komt wel vaker voor dat ik niet goed slaap, zoals toen mijn dochter steeds wakker werd. Maar nu is het wat anders en de laatste tijd is het wel vaak. Ik baal altijd zo wanneer ik niet goed kan slapen, niets ergers dan wakker worden met het gevoel van uitgeput te zijn, een stijf gevoel in al je spieren en een humeur van hier tot Tokio. En het idee dat ik dan nog de hele dag door moet met 3 kinderen. Alsof je een 5 uur durende autorit moet maken naar Parijs, maar dan op een halve tank benzine.

Hoe kan ik beter slapen?

Ik blijf het idee houden dat mijn behoefte aan ander beddengoed, een ander matras of kussen de oorzaak kan zijn voor het minder goed slapen. De beddenwinkel, Bonnet slapen in de Vlierboomstraat 437 in Den Haag biedt al een tijdje een slaap-ID aan. Een soort van test waarbij je je slaapgedrag kunt laten analyseren waardoor je informatie krijgt aangereikt voor het maken van betere keuzes om beter te slapen. Het lijkt me wel wat deze test.

Tijdens een van tevoren geplande afspraak krijg ik een heldere uitleg over de 2 meetsystemen die door de Beddenspecialist worden aangeboden. Ik ben onder de indruk. Hier zal ik ongetwijfeld antwoorden vinden op mijn vraag of mijn bed nog voldoet. En anders kan ik goed advies vragen bij de fysiotherapeut die ze in dienst hebben.

Ik merk dat ik ook wat vragen heb over het materiaal wat gebruikt wordt voor een matras. Wat maakt het verschil tussen een ‘gewoon’ matras en een matras van de Beddenspecialist?

Met wat proefmonsters kon ik dit zien. Het is best een verschil waar je matras van gemaakt is (synthetisch of natuurlijk schuim) en van welke kwaliteit dit is.

Mijn Slaap-ID test

Het meetsysteem met de naam Slaap ID-slaaptest komt uit het ziekenhuis, van de afdeling waar mensen met slaapklachten onderzocht worden. Het apparaatje dat daar gebruikt wordt is op de TU Delft aangepast voor de Beddenspecialist. Het meet onder andere de slaaphoudingen en legt een verband het bed en diverse pijnklachten.

Gedurende de intake word er een vragenlijst ingevulde wordt me uitgelegd hoe ik met de Slaap-ID moet gebruiken. Drie nachten heb ik met een band om mijn middel geslapen waarin een klein apparaatje mijn slaapgewoontes registreerde. Drie nachten waarin ik niet het beste heb geslapen. Ik was echt benieuwd wat hier naar voren kwam.

Mijn Slaap-DNA

Het andere meetsysteem heet Slaap DNA en komt van de Universiteit Leuven. Het lichaam van de slaper wordt door de computer gemeten en stelt het bed zo in dat de wervelkolom zo recht mogelijk ligt.

Door plaats te nemen in een soort van cabine met daarin een twee-persoonsbed wordt mijn slaap-DNA gemeten. Boven mijn hoofd wordt een kort filmpje afgespeeld waarin zowel uitleg als informatie wordt verstrekt. Zo mocht ik een keer draaien op mijn zij en weer terug naar mijn rug. Grappig om te weten dat zowel op je zij als rug je hetzelfde silhouet hebt, belangrijk om te weten dat dit dus niet uitmaakt voor de instellingen van het bed.

Prettig om te ervaren hoe je in een bed ligt waar je wervelkolom helemaal gestrekt wordt. Het ligt heerlijk en ik denk als het filmpje niet was afgelopen en ik de noodzaak voelde om weer rechtop te gaan staan, ik zachtjes was weg gesoesd.

Het ligt niet alleen heel lekker, het is ook beter voor je gezondheid. Bij het nazoeken van informatie op het internet kun je slaaphouding namelijk ook van belang zijn bij je ademhaling en zelfs de temperatuurgevoeligheid kan beïnvloed worden door een juiste houding, omdat je bloedsomloop niet belemmerd wordt.

De uitslag van beiden testen

De uitslag van de slaap-DNA-test verrast me niet zo zeer. Het is bijzonder om op een scherm te zien dat de drukpunten van je lichaam voor zowel zij- als rugligging overeenkomen. Bij de slaap-DNA-meting voelde ik mijn rug ontspannen doordat het bed op mij werd ingesteld.

De uitslag van de slaap-ID-test is veel verrassender voor mij. Zo komt naar voren dat ik meer dan honderd(!) keer draai in mijn slaap. Ook krijg ik inzicht in wat mijn voorkeurshouding is, waar ik het liefst in slaap (buikslaper!).

De twee meetsystemen geven me een goed inzicht in mijn slaapgewoonten en ook begreep ik waar mijn onderrug pijn vandaan lijkt te komen.

Een ergonomisch bed lijkt wel echt een verschil te geven in je slaapgewoonten. En rugklachten voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je brengt tenslotte een groot aantal uren in je leven door in je bed. Meer uren dan een fysiotherapeut je kan behandelen voor een betere nachtrust en beter slapen.

Beter slapen met een ander kussen?

Ook maak ik meteen gebruik van de gelegenheid om te vragen of een ander hoofdkussen kan helpen bij een betere nachtrust. En zo ja, welke moet ik kiezen?

Er bestaan nu zoveel verschillende kussens, maar het kussen met verschillende, uitneembare lagen lijkt voor mij het meest geschikt. Het geeft vooral in mijn zij- en rugligging de juiste steun. Liggingen die het beste zijn voor je lichaam, maar waar ik niet zo graag in lig? Of komt dat wellicht door het kussen?

Ik mag er een paar proberen en ook verschillende hoogtes worden uitgeprobeerd. Ik was er wat sceptisch over, maar het maakt inderdaad wel degelijk verschil, zowel de hoogtes als de vorm en het prettig materiaal wat gebruikt wordt.

Interessant om te ervaren wat je matras en kussen kunnen doen voor je ligcomfort. Het heeft me zoveel meer bewust gemaakt van de invloed van slaap op mijn gezondheid en wat een ergonomisch bed hierin voor je kan doen. De eerste stap naar een ander bed is voor mij nu gezet.

Slaap je ook wel eens slecht en heb je weleens gedacht aan een ander bed?

Loop eens binnen bij Bonnet slapen in Den Haag.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie