Ooit gehoord van Night Terrors?

 Toen mijn oudste dochter ongeveer 2,5 jaar oud was kreeg ze last van nachtelijke huilbuien.
Elke avond rond een uurtje of elf, half twaalf was het raak. Ze werd wakker en huilde en huilde. Je kon haar even troosten en geruststellen. Daarna stopten we haar weer lekker onder de wol en viel ze weer in slaap. Tot een uurtje of half een. Dan begon het weer, huilen en huilen. Soms ook echt paniek. Het was erg lastig en verdrietig. Uiteindelijk heb ik ontdekt wat het was. Night Terrors. Heb jij er wel eens van gehoord?
night-terror-mamameteenblog

Het begin

In het begin vraag je of ze misschien een nachtmerrie heeft gehad. Of moet ze plassen? Heeft ze misschien honger of dorst? Is ze bang? Maar helemaal niks. Alles was nee. En weer stopten we haar lekker onder de wol. En was de rust wedergekeerd. Tot een uurtje of drie. Daar begon ze weer. Huilen en huilen, maar nu ook echt met paniek.
Wat heeft ze toch? Heeft ze slecht gedroomd? Honger, dorst, plassen? Allemaal nee?
Grrr, nou niet meer huilen, dan jongedame.

Ik kan je vertellen dat je dit na een paar nachten flink gaat opbreken.
En op het moment dat het nachtelijke huilen begon, was ik hoogzwanger. Nee, dat haalt niet het beste in mij naar boven.

Elke volgende ochtend wist mijn dochter van niks meer. Ze had prinsheerlijk geslapen.
Heerlijk, zat ik dan in de ochtend aan de ontbijttafel, uitgeblust en op. Natuurlijk wisselde manlief en ik elkaar af in de nacht. En we hebben ook echt alles geprobeerd. Van boos worden en straffen tot begripvol zijn en belonen. Echt niks hielp.

HELP!

Het consultatiebureau was niet echt behulpzaam. Daar keken ze mij ook met van die grote ogen, duidelijk nog nooit van gehoord. In wanhoop tuurde ik op het internet alle fora af, op elk mogelijke zoekterm die ik maar kon bedenken. Maar geen oplossing.

Ondertussen was mijn tweede dochter ook geboren. We hadden het in de nacht vaak drukker dan overdag. En op een gegeven moment stond ik zelfs de meest hulpvaardige bibliothecaresse in de bibliotheek af te snauwen. Ook autorijden was niet echt handig meer, met al dit slaapgebrek. Ik merkte dat mijn eindpunt was bereikt.
Dit MOEST stoppen. Een afspraak bij de huisarts en een verwijzing naar een psycholoog of kinderarts zal dan wel de oplossing brengen, dacht ik of hoopte ik.

Pavor Nocturnus of Night Terrors

Tot ik op de volgende website kwam: http://www.nightterrors.org/
Hoe ik er kwam, weet ik niet meer, maar wat een herkenning. Het is een Engelse site en geeft heel veel informatie.
Zo blijkt er ook een medische term te zijn, namelijk: pavor nocturnus. Op de Nederlandse site
http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/slaap/pavornocturnus.php kwam ik achter nog veel meer informatie.

Zo blijkt dat het vaak in families voorkomt, daar waar ook slaapproblemen voorkomen als slaapwandelen. Het begint ook vaak rond de drie jaar bij kinderen. En er bestaat niet echt een specifieke behandeling.
Ja, er bestaan medicijnen voor, maar deze zijn best wel heftig. Zeker voor kinderen.

De supertip die ook op de Nederlandse site staat vermeld is het wakker maken van je kind een kwartiertje voordat de night terror begint. Het idee is dat ze hierdoor op de juiste manier weer in slaap vallen en geen last hebben van een night terror.

 

Rust

We lieten onze dochter nu elke avond rond half elf plassen en brachten haar weer naar bed.
En het heeft geholpen! Echt,  de nachtmerrie was voorbij.
We zijn nu bijna drie en een half jaar verder. En elke avond hebben we haar braaf wakker gemaakt. Het gaat echt heel goed.
Ook hebben we gemerkt dat de laatste tijd ze aangeeft dat ze niet meer wil plassen en gewoon lekker wil blijven liggen. En ook dat gaat goed. Het lijkt erop dat deze jongedame eroverheen aan het groeien is. Dat is een geluk en geen vaststaand gegeven heb ik gelezen.

Het heeft bijna een jaar geduurd, voordat we wisten wat onze lieve meid had.
Ik hoop voor alle lieve ouders die met deze uitdaging te maken hebben, snel een oplossing vinden. Ook hoop ik dat er meer bekendheid komt, hieromtrent. Ik vermoed dat dit een hoop ellende kan voorkomen binnen een gezin. Misschien dat dit stukje helpt.

Het lijkt erop dat wij deze uitdaging hebben gehad en de rust terug is.
Voor nu dan.. 🙂

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

2 gedachten over “Ooit gehoord van Night Terrors?”

  1. Yup, hier ook zo eentje 🙂 Ben er ook pas recent achter wat het is. Een hele geruststelling. Hij heeft het niet elke nacht. Maar lijkt er nog steeds niet helemaal overheen gegroeid met zijn 9,5 jaar…. Hij slaapwandelt ook heel af en toe. Gelukkig huilt ie ons dan wakker. Het is lastig, maar niks ernstigs, gelukkig. Hij herinnert het zich zelden. Kijkt ons met grote ogen aan als we de volgende dag iets erover zeggen…Goed dat je het onder aandacht brengt voor anderen!

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
messy hair mamameteenblog.nl
The little princesses and their messy hair.

  O Rapunzel! Ga je haar eens kammen! Met het haar van Rapunzel zal haar gemene-niet-moeder-die-haar -ontvoert heeft, regelmatig met...

Sluiten