oorzaken PCO mamameteenblog.nl

Last van Acne, haaruitval, overbeharing of kom je snel aan? PCOS kan hiervan de oorzaak zijn

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Acne na je pubertijd, haaruitval of last van extra haargroei in je gezicht het zijn hele vervelende klachten waar best veel vrouwen mee te maken hebben. Klachten die van invloed kunnen zijn op hoe je je voelt en zelfs op je sociale contacten. Het kan je onzeker maken en voor depressieve gevoelens zorgen.  Maar wat kan de oorzaak zijn van deze klachten? Al eens aan PCOS gedacht?

PCO-oorzaken-mamameteenblog.nl_

Vaak kan een huisarts er ook niet zo heel veel mee kan. Je krijgt misschien het advies om weer aan de pil te gaan maar hiermee maskeer je enkel de klacht en kijk je niet naar de oorzaak. 

Maar wist je dat de achterliggende oorzaak PCOS zou kunnen zijn? 

Heb je naast een van bovengenoemde klachten ook een onregelmatige cyclus? Geen idee wanneer je ongesteld wordt of sla je wel eens ineens een maand over? Wordt je minder dan 7 keer per jaar ongesteld of duurt je cyclus gemiddeld langer dan 35 dagen? Lees dan verder… 

Wat is PCOS?

PCOS is een veel voorkomende hormonale disbalans bij vrouwen. Maar liefst 1 op de 10 vrouwen heeft er symptomen van.  

Het staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom wat betekent: meerdere vochtblaasjes in de eicellen. Die vochtblaasjes zijn ook een symptoom van PCOS maar dit is alleen vast te stellen met van een echoscopie. 

Het is een Syndroom en dit houdt in dat het een combinatie van verschillende klachten is en dus geen ziekte. Heb je twee van de drie onderstaande symptomen dan kan de diagnose door een arts gesteld worden 

Meest voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid 

Door een uitblijvende of onregelmatige ovulaties kan het een stuk lastiger zijn om zwanger te raken. Vaak is het moment dat je stopt met de anticonceptiepil het moment dat je graag een kindje wil. Dit is dan ook het moment dat je ontdekt dat je niet meer ongesteld wordt en bij een arts terecht komt. 

menstruatie pcos mamameteenblog.nl

Een huisarts zal je doorverwijzen en wanneer er PCOS wordt geconstateerd kun je meestal direct starten met Clomid en zo rol je het medische (lange) traject in. Dat je je klachten zelf onder controle kunt krijgen en de kans op een zwangerschap kunt vergroten is niet zo bekend. En dit is nou zo jammer want er is gelukkig echt veel aan te doen. 

Neem het heft in eigen handen 


Dat er veel aan te doen is weet ook Myriam Koning van Healthy Hormones. Ze werd gediagnostiseerd met PCOS. De symptomen waren dat ze niet meer ongesteld werd, ze had veel last van stemmingswisselingen en ze had heel erg vaak hoofdpijn. 

Ze werd naar huis gestuurd met de mededeling “Kom maar weer terug als je zwanger wilt worden en start nu gewoon weer met de pil’. Het voelde niet goed en ze liet het er niet bij zitten. 

myriam pcos mamameteenblog.nl

“Myriam Koning: Mijn lichaam werkte niet zoals het hoort en dit voelde zo ontzettend naar. Van jongs af aan wist ik al dat ik graag moeder wilde worden. Door de diagnose PCOS werd mijn toekomstbeeld volledig in de war geschopt en de gedachte zal ik misschien nooit zwanger zou worden schoot vaak door mijn hoofd. Vanaf dat moment heb ik mij volledig op het onderwerp gestort. Door heel erg veel te lezen, studeren en te proberen kwam ik erachter hoe ik mijn hormonen weer in balans kreeg. Ik ben nu klachtenvrij een gelukkige mama van 2 zoons. 

Inmiddels heb ik vele andere vrouwen mogen begeleiden en zijn ze net is ik op een natuurlijke manier van hun klachten afgekomen. 

Voeding en levensstijl kunnen zoveel verschil maken. Insulineresistentie en een schommelende bloedsuikerspiegel is bij veel vrouwen één van de onderliggende oorzaken van PCOS. Wanneer je door wat je eet zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, maakt dit een groot verschil en kunnen je hormonen weer in balans komen. Hierdoor verdwijnen je klachten en vergroot je de kans op een natuurlijke zwangerschap.  

Het ligt misschien wat voor de hand maar vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers.  Ook het letten op de juiste combinaties bij eten is van belang. Door meer goede vetten en eiwitten toe te voegen aan je maaltijden demp je de suikerpieken. 

De factor stress bij pcos

Stress is een factor met veel invloed op je hormonen die vaak wordt onderschat of vergeten. Soms zie ik dat vrouwen hun voeding compleet op de rit hebben maar dit door de hoeveelheid stress die ze ervaren maar weinig verschil lijkt te maken. Of eigenlijk het tegenovergestelde: voldoende rustmomenten inbouwen. Dit kun je doen door echt meer tijd voor jezelf vrij te maken. Zet een streep door je agenda en ga iets doen waar jij echt blij van wordt. Dit kan zijn in de vorm van yoga of meditatie maar natuurlijk ook iets heel anders. 

Tot slot zijn supplementen een mooie aanvulling zijn op gezonde PCOS Proof-voeding, zoals ik het noem. Specifieke supplementen zoals D-Chiro-Inositol en Tri Sense kunnen het herstel positief ondersteunen en ook versnellen.

De mailtjes van een vrouw die zich zo ontzettend schaamde voor haar huid en nu weer straalt en zonder make-up de deur uit durft of een vrouw die toch natuurlijk zwanger is geraakt ondanks ze van een arts te horen kregen dat de kans hierop maar 5% was. Dit zijn de berichten dat ik besef hoe ontzettend dankbaar ik ben dat dit mij is overkomen en ik nu na mezelf heel veel andere vrouwen begeleid en zo net als ik van op een natuurlijke manier van hun PCOS klachten afkomen.  

Wil je meer weten over wat je zelf aan PCOS kunt doen? Informatie over PCOS en tips hoe je op een natuurlijke manier van je klachten afkomt vind je op healthyhormones.eu en via de Instagram van Myriam.


Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
zweten en zweetgeur mamameteenblog.nl

Zweten is goed | Maar wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?

Afgelopen dagen zat ik zit thuis met een fikse keelontsteking. Voor wie dat nog nooit heeft gehad, dat betekent: dikke keel, pijn bij het slikken, opgezette klieren, lamlendig gevoel en koorts. En vooral de koorts brak me op. Het continue wisselen tussen warm en koud en het uitbreken van zweet vond ik lastiger dan die

Lees verder »
waarom educatief speelgoed mamameteenblog.nl

Educatief speelgoed: Waarom de keuze zo belangrijk is!

Speelgoed, je kunt er deze tijd van het jaar niet omheen! Wordt je er al een beetje gek van? De brievenbus zit vol met speelgoedfolders, de televisie draait overuren met hun speelgoedreclames en je kinderen jengelen vragen om speelgoed. Yep, het is weer die tijd van het jaar. Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat

Lees verder »
Invlechten haar tutorials mamameteenblog.nl

Invlechten haar | De beste tutorials op Youtube

Mijn dochters en hun haren. Dat is hier best wel een dingetje in huis. Vanaf het allereerste begin mocht ik er nooit zoveel aanzitten. Haartjes kammen, schattig staartje in of invlechten haar, vergeet het maar. Een enkel keertje mocht ik eraan zitten, maar dan was een eventueel staartje er ook binnen 10 minuten weer uit.

Lees verder »
reden vloerkleed mamameteenblog.nl

Waarom zou je kiezen voor een vloerkleed in je woonkamer?

Het is geen grapje, maar ik denk dat manlief 5 jaar heeft moeten wennen aan het idee van een vloerkleed in ons huis. DE reden: geen idee, oud bollige uitstraling misschien of geen idee wat de voordelen konden zijn voor een vloerkleed? Het was voor mij echt geduld oefenen, maar ook goed voor mij om

Lees verder »
alternatieven marktplaats mamameteenblog.nl

De 7 beste websites om je spullen te verkopen!

We zijn alweer ruim een jaar terug uit Suriname, wat zeg ik, alweer anderhalf jaar. En we zijn druk met de voorbereidingen om terug te gaan naar Suriname. Dit keer voor 2 jaar. We willen ons huis verhuren voor die tijd en proberen nu in hoog tempo ons huis verhuur klaar te krijgen. Daarnaast is

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
speeltuin schommel mamameteenblog.nl
De schommel en mijn kinderen

Mijn kinderen zijn echt gek op de speeltuin. Klauteren, schommelen, springen, draaien en glijden het kan ze vaak niet gek...

Sluiten