afvallen balans hormonen mamameteenblog.nl

Afvallen door je hormonen in balans te krijgen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ben je ouder dan 40 jaar en merk je dat het afvallen ineens een stuk lastiger is? Wil je weten hoe dat komt en meteen een manier vinden hoe je wel resultaten behaald? Laat je hormonen je dan een handje helpen. Je hormoonhuishouding heeft namelijk een grote invloed op hoe makkelijk of juist hoe moeilijk je afvalt. In dit artikel lees je wat iedereen zou moeten weten over de invloed van je hormonen op je eetlust en op je vetopslag en -verbranding.

afvallen hormonen balans mamameteenblog.

Hongerhormonen

Zodra je maag leeg is, wordt er ghreline aangemaakt. Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Dat is namelijk precies wat het doet: het geeft een signaal af naar je hersenen en zorgt ervoor dat je honger krijgt. Zodra je eet, neemt het hormoon weer af en verdwijnt je trek.

Bij vrouwen boven de 40 jaar en mensen met overgewicht en obesitas, kan dit proces verstoord zijn. Het ghreline niveau daalt dan niet voldoende wanneer je eet, waardoor er geen signaal naar je hersenen wordt gestuurd om aan te geven dat er genoeg gegeten is. Dit kan leiden tot overeten. Interessant nietwaar?

Ghreline en afvallen

Een hoog ghreline niveau wil je absoluut voorkomen als je wilt afvallen. Dit doe je door:

 • Eiwitrijk te eten. Eiwitten verminderen de aanmaak van ghreline namelijk, waardoor je minder honger ervaart.
 • Suiker te vermijden. Suiker kan de daling van je ghreline niveau na het eten verstoren, waardoor je honger blijft houden.

Verzadigingshormonen

Naast hongerhormonen, zijn er ook verzadigingshormonen. Het belangrijkste verzadigingshormoon is leptine. Dit hormoon wordt aangemaakt in je vetcellen. Het geeft je hersenen het bericht dat er vet is opgeslagen en dat er dankzij deze voorraad geen extra voeding nodig is.

Hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine er wordt aangemaakt. Dat lijkt positief, maar dat is het niet. Bij overgewicht en obesitas stijgt je leptine niveau, maar door dit verhoogde niveau lijken je hersenen de leptine te ‘negeren’. Er is continu zoveel leptine aanwezig, dat je hersenen er resistent tegen worden.

Leptineresistentie kun je ervaren als de vervelende situatie waarbij je constant moe bent, makkelijk vet opslaat en vaker honger hebt.

Leptine en afvallen

Een gezonde leptine functie is onmisbaar als je op een fijne manier wilt afvallen. Je leptine gevoeligheid verbeteren en zo hongergevoelens verminderen doe je door:

 • Voldoende te slapen
 • Voldoende te bewegen
 • Suiker en transvetten te vermijden
 • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten (bijvoorbeeld vette vis, olijfolie, kurkuma, tomaten, kersen, broccoli)

Insuline: het vetopslaghormoon

Insuline hebben we nodig om onze bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij je vetopslag. Het geeft vetcellen het signaal dat ze vet op moeten slaan en dat er geen vet verbrand moet worden.

Als je veel suiker en simpele koolhydraten eet of wanneer je insulinegevoeligheid verstoord is, maakt je lichaam meer insuline aan. Het resultaat is dat je sneller vet opslaat en dat vet verbranden (veel) moeilijker wordt.

Insuline en afvallen

Een gezonde insulinegevoeligheid en een gezond insulineniveau zijn een belangrijke sleutel voor het verbranden van lichaamsvet. Je verbetert beide door:

 • Suiker te vermijden
 • Minder koolhydraten te eten
 • Eiwitrijk te eten
 • Gezonde vetten te eten
 • Groene thee te drinken
 • Voldoende te bewegen
 • Voldoende magnesium binnen te krijgen (eventueel met een supplement of magnesiumolie)

Wist jij trouwens dat Aubergine heel gezond is? Lees hier waarom.

Cortisol: het stresshormoon

Cortisol is een stresshormoon: je lichaam maakt het aan als je stress ervaart. Het zorgt ervoor dat je tijdelijk alerter bent. Niets mis mee op korte termijn. Op langer termijn wel!

Dit hormoon, cortisol, zorgt er namelijk voor dat je meer eetlust krijgt en stimuleert tegelijkertijd je vetopslag, met name rond je buik.

Cortisol en afvallen

Cortisol kan ervoor zorgen dat afvallen moeizaam gaat. Verlaag je cortisolniveau daarom door:

 • Voldoende te slapen
 • Suiker te vermijden
 • Stress te vermijden en voldoende te ontspannen
 • Niet extreem weinig te eten
 • Voldoende te drinken

Geen strijd meer tegen je eigen lichaam

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben je hormonen een grote invloed op de honger die je ervaart en op hoe je lichaam vet verbrandt en opslaat. Zorg er daarom voor dat je hormonen in balans zijn, zodat ze je helpen om overtollig lichaamsvet te verbranden. Zo hoeft afvallen niet langer te voelen als een strijd tegen je eigen lichaam.

Wil je meer weten?

Bronnen: Klok MD, Jakobsdottir S, Drent ML, Obes Rev, 2007. Ellulu MS, Khaza’ai H, Patimah I, Rahmat A, Abed Y, Food Nutr Res, 2016. Liu K, Zhou R, Wang B, Chen K, Shi LY, Zhu JD, Mi MT, Am J Clin Nutr, 2013.

Ook interessant om te lezen: 

Deze pagina bevat afbeeldingen van shutterstock.com

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

9 gedachten over “Afvallen door je hormonen in balans te krijgen”

  • Hallo Beate, ik heb net zelf het bestelproces doorlopen en bij mij doet hij het gewoon. Ook de bankbetaling gaat goed. Ik heb wel rechtstreekse bankbetaling gedaan. Was het op dit punt dat het niet werkte. Laat me het weten. Dan kan ik de desbetreffende koppeling met die bank nalopen. Verder geen foutmeldingen aangetroffen. Laat je me nog weten hoe het nu gaat?

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
interieur tips woonkamer mamameteenblog.nl
5 Interieurtips voor de ideale kindvriendelijke woonkamer

Een gezellig, knus huis met kinderen. Een huis dat makkelijk is bij te houden, makkelijk schoon is te houden en...

Sluiten