fbpx

Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray?

Het zat er al een tijdje aan te komen dat er een nieuwe bank moest komen. Onze oude lederen zwarte bank was al een tijdje aan vervanging toe, maar het zwarte leer was zo prettig schoonmaken met 3 kinderen, dat ik het een beetje aan het uitstellen was. Want wat ik eigenlijk wilde was een mooie stoffen, lichte bank met veel, grote, zachte kussens. Dat is natuurlijk geen slimme zet, dat had ik zelf ook wel bedacht. Zo’n bank heeft zo snel vlekken, zeker met drie kinderen. Tenzij je hem laat impregneren, voor 70 euro per sitting! Dat is in dit geval voor 3 zittingen 210 euro en dat vind ik veel geld. Maar ja, wat moet je dan? De rest van ons leven met jonge kinderen maar op een lelijke (ja dat was hij echt) kapotte bank te gaan zitten? Of misschien toch kopen en dan de bank met veel gedoe zelf impregneren met vuil afstotende spray? Wel, ik heb het toch gedaan! Yep, ik heb een stoffen, lichte bank gekocht, met grote kussens. En sinds afgelopen vrijdag heb ik hem in mijn woonkamer staan! Ik ben zo blij!

Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray_mamameteenblog.nl

Eerdere ervaringen met het impregneren van een bank

Jaren eerder hadden we ook een stoffen bank en bij gebrek aan beter weten, hadden wij deze ook laten impregneren. Daar zat dan een verzekering aan vast, met de zekerheid dat bij vlekken die er niet meer uitgaan, ook niet door een professioneel team, je je bank vergoed kreeg. In die tijd hadden wij nog geen kinderen, maar onze vrienden wel. Hun dochter had een ongelukje gehad op onze bank, met vlekken die er niet meer uitgingen. Ook niet op de geimpregneerde stof. Dat vonden we jammer, maar gelukkig waren we verzekerd van een vergoeding van onze bank. Helaas viel dit tegen, de vergoeding ging per zitplek en we kregen dus ook maar een klein bedrag terug. Niet in verhouding tot de prijs van de bank en de kosten van het impregneren. Van deze ervaring hebben wij onze conclusie getrokken. Misschien is de spray niet zo gek, maar is de verzekering niet echt handig in onze ‘huidige’ situatie. Toch maar zelf impregneren?

Vuilafstotende spray voor een stoffen bank

Zelf de bank impregneren? Dat zal wel een gedoe zijn als het 70 euro per zitplek kost en zeker als je weet dat een vuil afstotende spray in de complete set 31,95 euro kost. Maar bij nader inzien viel dat best mee. Nu zul je waarschijnlijk overal wel verschillende merken spray kunnen kopen, maar wij hebben gekozen voor het merk Royal Furniture Care. (En we zijn heel tevreden!)

Via Bol.com kun je de de complete set de complete set kopen met de spray voor het impregneren van je bank.

vuilafstotende spray impregneerbank mamameteenblog.nl

Hoe gebruik je de spray?

In een ruimte met genoeg ventilatie of gewoon buiten ( waar het droog is) spray je met de spuitbus op een afstand van 20-30 centimeter de stof in. Hierna moet de stof 12 uur drogen. Bedenk dus goed wanneer je hem insprayt. Wij hebben ervoor gekozen om dit vlak voor het avondeten te doen. En dan een avondje niet te buizen maar te borrelen aan de eettafel. Dat is trouwens ook heel gezellig. Maar misschien is het voor jou handiger op een ander tijdstip

Resultaat na het insprayen

Na het in sprayen wordt de stof een beetje nat en iets donkerder, maar na een half uur is dit helemaal weer de originele kleur. De coating moet nog wel ruim 11 uur indrogen. Je ziet niks meer van de het laagje vuil afstotende spray en ook voel je het niet zitten.

Meer tips: Lees hier hoe je de vlekken uit je vloerkleed kunt krijgen!

Wat belooft de spray?

Royal Furniture Care belooft je meubel in top conditie te houden en vervuilde meubelen te reinigen en zelfs een tweede leven te geven. In de Care Kit zitten 1 spuitbus en 1 spray. De spray is het reinigingsmiddel om vlekken te verwijderen of om meubels te reinigen. De Spuitbus is bedoeld om een beschermende coating aan te brengen.

Het beschermt tegen ongelukjes gebaseerd op water, olie of vet.

Hoe verwijder je een vlek?

De vlek verwijder je door deze in te spuiten met de spray, even in te laten werken en dan af te nemen met een schone doek. Zo nodig de behandeling nog een keer herhalen.

Update september 2018: Na aanleiding van een lezersvraag heb ik hier mijn laatste ervaring geplaatst van het verwijderen van een paar vlekken op mijn bank met de Royal Textile Care Kit. Zoals je kunt zien op de onderstaande foto’s zijn de vlekken helemaal weg. Deze vlekken zaten er al een paar maanden in en helaas weet ik niet meer wat de vlekken hebben veroorzaakt. Maar met onze drie kinderen die chips, koek en snoep eten op de bank, zal het iets in die richting zijn.

review Royal Textile Care Kit mamameteenblog.nl

Bij het behandelen van de vlekken heb ik wel ervaren dat je echt maar weinig moet spuiten van de vlekoplosser op de vlek, het gaat namelijk eerst wat schuimen en daarna moet je het goed (maar voorzichtig) inwrijven. Daarna moet je het laten drogen, voor optimaal resultaat, zeker een dag.

De resultaten zijn echt boven verwachting. Op 1 plek kreeg ik een beetje kringen van de Care Kit. Dit staat ook vermeld op de verpakking. Bij het opnieuw natmaken en drogen met een föhn ben je de kring ook helemaal kwijt.

Mijn bank heeft een licht gemêleerde stof, waardoor het lastig is om goede foto’s te maken zonder dat de stof vervormd. Hopelijk hebben jullie zo een goede indruk gekregen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd mailen of een comment achterlaten onderaan het artikel.

Wat is onze conclusie na het zelf impregneren?bank zelf impregneren mamameteenblog.nl

Wij vonden het zelf impregneren heel erg makkelijk en zijn eigenlijk verbaasd dat niet meer mensen dit zelf doen. Tot nu toe hebben we, note: de bank is er natuurlijk nog niet zo lang, positieve resultaten. En we zijn heel tevreden, zeker met het prijskaartje in gedachten wat het ons had gekost als we het hadden laten doen. Maar in de nabije toekomst zal ik zeker een update geven! Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen met het zelf impregneren met vuil afstotende spray op je (nieuwe) bankstel! Zijn jullie ook zo enthousiast?

Ook interessant om te lezen:

9 gedachten over “Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray?”

    • Ik heb nav jouw vraag meteen een update geplaatst (zie het artikel)! Hopelijk kun je er wat mee. Mocht je nog vragen hebben, voel je vrij om ze te stellen. Vriendelijke groet, Barbara

    • Dat is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt behandelen en de grootte van de bank. Zelf heb ik een driezitsbank en ik heb de hele bank preventief behandeld, hier heb ik 1 hele bus voor gebruikt. Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik ze graag.

  1. Hier komt binnenkort een nieuwe bank en daar hebben we die spray meteen bij gekocht. Bij de meubelzaak waar we de bank kochten, krijg je dan ook nog een verzekering erbij. Wel wat duurder dan wat jij ervoor betaald hebt, maar we hebben dan ook een iets grotere bank (7 of 8 zitplekken geloof ik…).
    Bij de vorige hadden we wel die 70 euro per zitting, dat werkte prima, tot de garantie was verlopen. En dan wil je ook nog een mooie bank! Voordeel van die spray is dat je het ook nog kunt herhalen.

  2. Wij hebben onze bank ook laten impregneren. 40 per zitting, dus dat vonden we het wel waard. Vuil trekt inderdaad. Iet in de bank alleen vocht laat lelijke donkere kringen achter. Hierdoor de bank veel moeten soppen en ik ben nu bang dat de beschermlaag eraf is. Zo’n spray zou dus ideaal zijn om weer een laagje aan te brengen voor de hoognodige beschermingn

Een reactie plaatsen

Lees vorig bericht:
peuter praat nog niet deel 3 mamameteenblog.nl
Mijn peuter praat (nog) niet, deel 3

Voor mij op de grond zit een peuter, vrolijk te kletsen in zichzelf. Ik spits mijn oren en probeer te...

Sluiten