Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Het zat er al een tijdje aan te komen dat er een nieuwe bank moest komen. Onze oude lederen zwarte bank was al een tijdje aan vervanging toe, maar het zwarte leer was zo prettig schoonmaken met 3 kinderen, dat ik het een beetje aan het uitstellen was. Wat ik eigenlijk wilde was een mooie stoffen, lichte bank met veel, grote, zachte kussens. Dat is natuurlijk geen slimme zet, dat had ik zelf ook wel bedacht. Zo’n bank heeft zo snel vlekken, zeker met drie kinderen. Maar niet als je hem laat impregneren, voor 70 euro per zitting! Dat is in dit geval voor 3 zittingen 210 euro en dat vind ik veel geld. Maar ja, wat moet je dan? De rest van ons leven met jonge kinderen, maar op een lelijke (ja dat was hij echt) kapotte bank te gaan zitten? Of misschien toch kopen en dan de bank met veel gedoe zelf impregneren met een spray die vlekwerend werkt? Wel, ja, ik heb toch een nieuwe bank gekocht! Een stoffen, lichte bank met grote kussens. En sinds afgelopen vrijdag heb ik hem in mijn woonkamer staan!

Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray_mamameteenblog.nl
Bank impregneren met vuilafstotende spray

 

Eerdere ervaringen met het impregneren van een bank

Jaren eerder hebben we een stoffen, lichtgele (slaap)bank gekocht en de kussens laten impregneren met een serviceprogramma erbij. Het impregneren zorgt ervoor dat de bank langer mooi blijft doordat er een vlekwerende coating over de kussen wordt aangebracht. De service helpt je om eventuele lastige vlekken te verwijderen.

In die tijd hadden wij nog geen kinderen, maar onze vrienden wel. Hun dochter had een ongelukje gehad op onze bank, met vlekken die wij er niet meer uitkregen. Ook niet nadat het serviceteam van het impregneermiddel was langsgekomen om te helpen. Dat vonden we jammer, het was ten slotte onze eerste bank, maar gelukkig niet een dure bank. In overleg met de mensen van het serviceprogramma is er toen gezocht naar een passende oplossing.

Vlekwerende spray voor een stoffen bank

Maar wat zouden we nu doen met deze nieuwe, stoffen bank? Deze bank laten impregneren of zelf de bank of stoffen stoel impregneren? We kozen dit keer voor het laatste. We kozen voor een product waar je een vlekwerende coating mee kunt aanbrengen en waarmee je daarna eventueel ontstane vlekken makkelijk kunt verwijderen.

Via Bol.com hebben we van Royal Furniture Care, de complete set, de Textile Care kit gekocht.

vuilafstotende spray impregneerbank mamameteenblog.nl

Hoe gebruik je de spray?

In een ruimte met genoeg ventilatie of gewoon buiten (waar het droog is) spray je met de spuitbus op een afstand van 20-30 centimeter de stof in. Hierna moet de stof 12 uur drogen. Bedenk dus goed wanneer je hem insprayt. Wij hebben ervoor gekozen om dit vlak voor het avondeten te doen. En dan een avondje niet te buizen, maar te borrelen aan de eettafel. Dat is trouwens ook heel gezellig. Maar is het voor jou handiger om een ander tijdstip te kiezen.

Resultaat na het insprayen

Na het in sprayen wordt de stof een beetje nat en iets donkerder, maar na een half uur is dit helemaal weer de originele kleur. De coating moet nog wel ruim 11 uur indrogen. Je ziet niets meer van het laagje vuil afstotende spray en ook voel je het niet zitten.

Meer tips: Lees hier hoe je de vlekken uit je vloerkleed kunt krijgen!

Wat belooft de spray?

Royal Furniture Care belooft je meubel langer schoon en mooier te houden; vervuilde meubelen makkelijker te kunnen reinigen en zelfs een tweede leven te geven. In de Care Kit zitten 1 spuitbus en 1 spray. De spray is het reinigingsmiddel om vlekken te verwijderen of om meubels te reinigen. De spuitbus is bedoeld om een beschermende coating aan te brengen.

Het beschermt tegen ongelukjes gebaseerd op water, olie of vet.

Hoe verwijder je een vlek?

De vlek verwijder je door deze in te spuiten met de spray, even in te laten werken en dan af te nemen met een schone doek. Zo nodig de behandeling nog een keer herhalen.

Update september 2018: Naar aanleiding van een lezersvraag heb ik hier mijn laatste ervaring geplaatst van het verwijderen van een paar vlekken op mijn bank met de Royal Textile Care Kit. Zoals je kunt zien op de onderstaande foto’s zijn de vlekken helemaal weg. Deze vlekken zaten er al een paar maanden in en helaas weet ik niet meer wat de vlekken hebben veroorzaakt. Maar met onze drie kinderen die chips, koek en snoep eten op de bank, zal het iets in die richting zijn.

Update januari 2021: Ik kreeg de vraag hoe het nu met de bank is. Ik kan zeggen dat de bank nog steeds in gebruik is bij ons. We halen nog regelmatig vlekken weg met de spray. En dat werkt nog steeds ideaal.

review Royal Textile Care Kit mamameteenblog.nl

Bij het behandelen van de vlekken heb ik wel ervaren dat je maar weinig moet spuiten van de vlekoplosser op de vlek, het gaat namelijk eerst wat schuimen. Je kunt daarna de vlek goed (maar voorzichtig) wegdeppen. Na de droogtijd is de vlek weg.

De resultaten zijn echt boven verwachting. Op een van de plekken kreeg ik een beetje kringen van de Care Kit. Dit staat ook vermeld op de verpakking. Bij het opnieuw natmaken en drogen met een haardroger was ook de kring weg.

Mijn bank heeft een licht gemêleerde stof, waardoor het lastig is om goede foto’s te maken zonder dat de stof vervormd. Hopelijk hebben jullie zo een goede indruk gekregen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd mailen of een comment achterlaten onderaan het artikel.

Wat is onze conclusie na het zelf impregneren?bank zelf impregneren mamameteenblog.nl

Wij vonden het zelf impregneren heel erg makkelijk en zijn eigenlijk verbaasd dat niet meer mensen dit zelf doen. Tot nu toe hebben we positieve resultaten. En we zijn tevreden.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen met het zelf impregneren met vuil afstotende spray op je (nieuwe) bankstel! Zijn jullie ook zo enthousiast?

Ook interessant om te lezen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

25 gedachten over “Hoe kun je je stoffen bank zelf impregneren met een vuilafstotende spray?”

 1. Ik las in een review op Bol.com dat het de bank ook statisch maakt, klopt dit?
  dit stond namelijk maar in 1 reactie, dus was wel benieuwd. Verder op bol.com ook (bijna) alleen maar positieve reviews.

  Beantwoorden
 2. Ik las dat het sprayen voor impregneren erg stinkt. Blijft die stank hangen of verdwijnt dit vlak na het sprayen? Kan ik het dus buiten sprayen en binnen laten drogen?

  Beantwoorden
 3. Ik las op internet bij het product dat her advies is jaarlijks het insprayen te herhalen terwijl dat de meubelzaak vertelde dat het maar eenmalig nodig is. Spray jij het jaarlijks opnieuw in?

  Beantwoorden
  • Mijn ervaring is dat dit afhankelijk is van de intensiteit van het gebruik van de bank. Ik kan me voorstellen dat wanneer een bank in een huis staat met 3 jonge kinderen en een kat dat dit alweer heel anders is dan dat een bank staat in huis met maar 1 bewoner.
   De meubelzaak die onze eerste bank (20 jaar geleden) impregneerde was heel stellig dat het ook maar 1 keer hoefde te gebeuren. Toch vond ik de stof van de bank na een jaar of 2 niet echt mooi meer. Maar dit is mijn persoonlijke ervaring, misschien hangt het af van de kwaliteit van het impregneermiddel of zoiets.
   Om mijn bank nu mooi te houden, houd ik het zelf bij en spray ik het inderdaad 1x per (anderhalf)jaar in.

   Beantwoorden
  • Hallo Wouter, ik heb naar aanleiding van je vraag de verpakking nogmaals doorgelezen. Er wordt daarin geen aparte melding gemaakt van de verschillende soorten stof die je wel of niet kunt behandelen. Mocht je het zeker willen weten, dan is het meest verstandig om contact op te nemen met de fabrikant.

   Beantwoorden
 4. Hoi,

  Wij willen dit ook gaan doen met onze bank. Hoelang hebben jullie de kussens buiten laten drogen? Wij vinden het namelijk erg astig om de kussens de hele nacht buiten te laten liggen of ‘s nachts een raam of deur open te laten staan.

  Groetjes Judith

  Beantwoorden
  • Hoi Judith,
   Ik snap je dilemma. Toen wij de eerste keer de kussen impregneerde was het erg mooi weer buiten en konden wij ze onder een balkon laten drogen leunend tegen onze gevel aan (en op plastic zakken). Werkte toen prima. Maar daarna heb ik nog 1 keer een kussen ge-impregneerd en die hebben we toen overdag in een werkkamer laten drogen en daarna de kamer goed geventileerd.
   Het is even zoeken wat het beste tijdstip is (bijvoorbeeld overdag wanneer jullie naar werk zijn binnen en in de avond even buiten), maar wanneer je goed kan ventileren kan het natuurlijk ook prima binnen. Ten slotte heeft niet iedereen een tuin of balkon. Hopelijk heb ik je zo een beetje kunnen helpen, mocht ik het verkeerd hebben begrepen, dan hoor ik het graag. Mvg, Barbara

   Beantwoorden
 5. Hallo Barbara, Bedankt voor je heldere verhaal. Ook 2 jaar later is je verhaal heel nuttig. Ik heb een vraagje: impregneer je ook de zij- en achterkant van de bank?
  Groeten, Jacqueline

  Beantwoorden
  • Hallo Jacqueline,
   Ik impregneer 1 zijkant van de bank. Deze kant staat onbeschermd en hier lopen, kruipen en klauteren de kinderen ook tegenaan. Het ligt er dus een beetje aan hoe je je bank hebt opgesteld in je woonkamer om te beslissen of je deze wilt impregneren. Ik heb nu geen huisdieren meer, maar met mijn ervaring in gedachten zou je die overweging ook nog mee kunnen nemen in de overweging wel of niet impregneren van een achter-of zijkant van je bank. Succes!

   Beantwoorden
  • Dat is afhankelijk van de oppervlakte die je wilt behandelen en de grootte van de bank. Zelf heb ik een driezitsbank en ik heb de hele bank preventief behandeld, hier heb ik 1 hele bus voor gebruikt. Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik ze graag.

   Beantwoorden
 6. Hier komt binnenkort een nieuwe bank en daar hebben we die spray meteen bij gekocht. Bij de meubelzaak waar we de bank kochten, krijg je dan ook nog een verzekering erbij. Wel wat duurder dan wat jij ervoor betaald hebt, maar we hebben dan ook een iets grotere bank (7 of 8 zitplekken geloof ik…).
  Bij de vorige hadden we wel die 70 euro per zitting, dat werkte prima, tot de garantie was verlopen. En dan wil je ook nog een mooie bank! Voordeel van die spray is dat je het ook nog kunt herhalen.

  Beantwoorden
 7. Wij hebben onze bank ook laten impregneren. 40 per zitting, dus dat vonden we het wel waard. Vuil trekt inderdaad. Iet in de bank alleen vocht laat lelijke donkere kringen achter. Hierdoor de bank veel moeten soppen en ik ben nu bang dat de beschermlaag eraf is. Zo’n spray zou dus ideaal zijn om weer een laagje aan te brengen voor de hoognodige beschermingn

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.