Bespaar Continu NL
Familieleven

Mijn peuter praat (nog) niet, deel 3

8 september 2017

Voor mij op de grond zit een peuter, vrolijk te kletsen in zichzelf. Ik spits mijn oren en probeer te horen wat hij zegt. Iets met een boot en met een hijskraan ofzo. Met een glimlach op zijn gezicht kijkt hij mij aan. Wat een feestje vandaag! We hebben de hele dag niks gepland, dus we kunnen doen waar we zin in hebben. Wel moeten we zo zijn zusjes uit school halen, maar dat maakt de pret alleen maar groter. Vrolijk hoor ik hem weer lekker doorspelen. Voorlopig zit ik hier goed; en hij ook, denk ik dan met mijn kopje thee in de hand. Even denk ik terug hoe het begon en aan een paar maanden geleden, zo voor de school vakantie, toen we aan het vliegen en racen waren.

peuter praat nog niet deel 3 mamameteenblog

Altijd druk zo voor de vakantie, maar in dit geval iets drukker. Het balletje was namelijk gaan rollen en het plan werd ontvouwt; het plan om Liam aan het praten te krijgen. Klinkt wat zwaar op de hand. Maar door het consultatie bureau werd er toch geadviseerd om grof geschut in te gaan zetten.

Dit kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, in deel 2 van mijn peuter praat niet, kun je teruglezen dat hij behoorlijk gefrustreerd kon zijn wanneer hij iets wilde zeggen. En ik ook. Ondertussen was hij toen bijna drie jaar en functioneerde hij in alle opzichten meer dan prima. Op zich geen kwestie van grote zorg, zou je denken, maar dat frustratie-dingetje van hem maakte dat ik mij toch zorgen ging maken. Was het dan toch een kwestie van niet kunnen ipv niet willen?

Het plan om de peuter aan de praat te krijgen

Goed het plan in uitvoering: Een logopedist, een peuterspeelzaal en een intake bij Kentalis. De logopedie was 1x per week een half uurtje. De peuterspeelzaal  was 10 uur per week, verdeelt over 4 dagen en Kentalis is een eenmalige intake op oproep (met daaruit voortvloeiende stappenplan). Voor de vakantie zijn we gestart met de logopedie en met de peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal

Eerlijk? De peuterspeelzaal vond hij helemaal niks. Hij raakte volledig over zijn toeren. Wat natuurlijk weer averechts werkte voor het doel. Daarnaast was het nog maar een paar weken voor de vakantie, wat in mijn hoofd dan een beetje als verloren energie wordt beschouwd, omdat je daarna weer opnieuw kunt beginnen. Na vier weken drama heb ik besloten om het te stoppen en na de vakantie weer opnieuw te gaan proberen.

De logopedie, tja, wat zal ik zeggen. Aardige dame, maar ik kreeg niet echt het gevoel dat we tot de kern van de zaak kwamen.

De visie van de Logopediste

Interessant was het wel, hoor. Buiten dat we elke keer met diertjes of boekjes gingen spelen en we op die manier probeerde Liam te stimuleren in zijn spraak; gaf ze mij ook een visie op de situatie die ik wel aannemelijk vond.

Zij zei, wanneer je niet echt met babytaal begint, sla je noodzakelijke klanken over. MMM, dat kan wel kloppen, bij babty nummer 3 was ik niet meer in koetsiekoetsie-fase. Sowieso niet echt iets wat ik graag deed. Maar ik vond het echt verhelderend dat dit dus een functie heeft.

Heel logisch, achteraf :).

Maar ik kreeg de indruk, dat zij vond van het feit dat Liam niet sprak echt meer mijn probleem was, dan dat van Liam. Dus ik moest veel met hem gaan spelen. Laat ik nou net elke dag al op de grond liggen spelen met Liam, we zijn het beste autoteam EVERRR! Geen geluid wat ik niet na kan doen, geen automerk dat ik niet ken…nou ja..soort van dan. Maar de kleurtjes ken ik wel allemaal van Cars.

We dwalen af. De zomervakantie kwam eraan en daar ik dacht dat we er niet veel mee opschoten zo, heb ik de behandeling bij de logopedie gestaakt. In wederzijds goedvinden trouwens. Gewoon even afwachten met de aangegeven tips en trucs, was het advies. Top, was ik het helemaal mee eens.

Kentalis was afwachten, dus daar hoefden we nog even niks mee.

Maar hoe staat het er nu voor?

Stand van zaken zoals het nu gaat

In de vakantie is meneer steeds meer zinnetjes gaan bouwen. En soms komen er worden uit, dat je denkt, waar heb je dat vandaan. Ook op de peuterspeelzaal heeft hij het heel erg naar zijn zin, en motiveert hem ook enorm om te praten. De eerste week was trouwens echt bagger, maar daarna was en is het echt leuk voor hem. Een paar uurtjes op een dag dat er altijd iemand is om mee te spelen. Yes!

Geen logopedie meer en ook nog geen intake bij Kentalis. Wel heb ik hier trouwens een oproep voor gehad vorige week, maar ik voelde niet echt de noodzaak meer om hier op korte termijn wat mee te doen.

Zijn spraakontwikkeling gaat ineens heel rap. En ook al zijn we er nog niet helemaal en zijn er leermomentjes voor ons allen, de rust is wedergekeerd.

En terwijl ik mijn grote peuter op de grond zie spelen, ja ik ga er zo bij liggen, heb ik het idee dat het allemaal wel goed komt.

De oorzaak van het niet praten

Wat de oorzaak van het latere praten is geweest, durf ik niet met stelligheid te zeggen. Een overgeslagen koetsie-koetsie-fase, een peuter die gefaciliteerd werd door een ieder in het gezin. Of misschien wel gewoon karakter. Een oorzak kan ook in een combi liggen van deze of nog andere factoren.

De peuter is aan de praat

Het gaat in elk geval heel goed, de peuter is aan de praat en dat was en is nog steeds het doel geweest. Zoals het er nu naar uitziet zal het geen grote prater worden. HIj zegt echt alleen dat wat noodzakelijk is.

Tot zover ben ik tevreden.

Hoe is jullie ervaring met de peuters? Hebben jullie grote sprekers of juist niet?

Voor meer berichten kun je mij volgen op Facebook, Twitter of Instagram.

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply J 16 augustus 2018 at 20:07

  Mijn zoontje is 2 jaar en 8 maanden en praat nog niet. We zitten nu in een traject waarbij we hem als het goed is beter kunnen gaan helpen wat betreft zijn ontwikkeling. Ik word altijd enorm gelukkig van dit soort verhalen; ik ben blij voor jullie dat het allemaal ineens zo snel de goede kant op gaat. En ik put er voorzichtig wat hoop uit, dat ik over een tijdje net zo gelukkig ben over de ontwikkelingen op het taalgebied.

  • Reply Barbara 16 augustus 2018 at 21:36

   Ik ben blij dat ik je met mijn ervaring een beetje hoop heb kunnen geven. Nu Liam 4 jaar is praat hij de oren van ons hoofd, dat hadden we een jaar geleden niet gedacht. Sterkte met het traject en alle ontwikkelingen. En hoe het ook loopt vergeet niet te genieten van alles wat wel goed gaat. Lieve groet, Barbara

 • Reply Mijn peuter praat (nog) niet, deel 1 - Mama met een blog 21 september 2017 at 14:41

  […] En ondertussen heb ik ook een deel 3 in de serie mijn peuter praat niet.  […]

 • Reply Fleur | MizFlurry 8 september 2017 at 06:35

  Wat fijn dat het nu zo goed gaat! Tja om een gemiddelde te krijgen heb je kinderen die snel zijn en die wat langzamer zijn nodig, denk ik altijd maar. Kate wordt over anderhalve week drie en bij haar gaat het ook ineens heel snel. Die visie van de logopediste kende ik nog niet.

  Fleur | MizFlurry onlangs geplaatst…Tafels oefenen met een spelletje (gratis printable)My Profile

  • Reply Barbara 8 september 2017 at 08:35

   Ik denk dat je helemaal gelijk hebt, het is maar een gemiddelde op het cb;). Echt een vak apart die taalontwikkeling!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  zuid-engeland famiievakantie auto mamameteenblog.nl
  Een autovakantie met de kinderen naar Zuid-Engeland, verrassend leuk en makkelijk!

  Een reis die hoog op ons wensenlijstje staat is de reis naar Zuid-Engeland. Naar de Engels Rivièra, zoals deze ook...

  Sluiten