De voordelen van een open haard in je tuin

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 17 februari 2023 by Barbara

We hebben de eerste zomerdagen alweer achter onze kiezen met mooie temperaturen. En wat hebben we genoten. Niets fijners om aan het einde van een zomerdag samen met vrienden, een goed gesprek en een glas wijn lekker buiten in de tuin te zitten. Het geeft de dag een gouden randje. Ik kan daar de koudere maanden echt al naar uitkijken. Alhoewel ik dan ook binnen prima voor de haard kan zitten. Maar het liefst wil ik de open haard in de zomermaanden óók buitenzetten. Het geeft zoveel extra gezelligheid.

voordelen-haard-mamameteenblog.nl_

Een warm en knapperend vuurtje kan ik echt altijd waarderen. Behalve natuurlijk als het een niet bedoeld vuurtje is. Maar wanneer we op het strand zitten is een kampvuur ook heel fijn of in een restaurant bij een open haard. You get the picture.

Toch zijn er wel een paar dingen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je bij je voorbereidingen van de zomer een haard wilt plaatsen in je tuin. Ik heb er een paar op een rijtje gezet.

Meerwaarde van een haard in je tuin

Meerwaarde klinkt als een verkooppraatje. Maar behalve dat het kan bijdragen aan een goede verkoop van je huis (toekomstmuziek)kan het ook zeker een meerwaarde zijn voor jezelf. Een prettiger woongenot is ook een meerwaarde. In dit geval zie ik mijzelf echt al zitten in mijn tuin bij een knapperend haardvuurtje!

Ruimte

Om een haard buiten te plaatsen heb je ruimte nodig, niet alleen voor de haard zelf. Ook voor het haardhout. Dit moet je op een droge plek bewaren, bijvoorbeeld onder een afdakje in je tuin. Tenzij je zelf hout wilt gaan verzamelen, vind je hier een adres voor droog en goedkoop openhaardhout. Ook fijn voor in de winter zo’n houtvoorraad.

Onderhoud

Een open haard heeft over het algemeen niet heel veel aandacht nodig, maar je moet hem natuurlijk wel onderhouden. Dat geldt zowel voor binnen als buiten. Denk dan aan schoonmaken van de haard zelf en van het rookkanaal. Dit laatste is voor buiten echt belangrijk. Voor je het weet heeft er een merel zijn intrek in genomen en is het een beetje sneu als je de familie Merel uitrookt.

Ik lees net dat je dit kunt oplossen met een speciaal roostertje boven in het rookkanaal. Ook weer opgelost!

Gezelligheid

Een warm en knisperend haardvuur is enorm gezellig, behalve als hij op de verkeerde plek staat. Bedenk goed van tevoren waar je hem wilt plaatsen in je tuin. Want behalve dat je er plek omheen wilt hebben om te gaan zitten, wil je de buren natuurlijk ook te vriend houden. Die zitten waarschijnlijk niet te wachten op een pluim rook die hun tuin komt binnen gedreven.

Wanneer je een kleinere tuin hebt, zoals wij, kun je kiezen voor een giet ijzeren haard die je makkelijk kunt verplaatsen naar wens. En je kunt deze waarschijnlijk makkelijk opbergen wanneer dat nodig is. Scheelt weer ruimte.

Nu ben ik heel benieuwd, heb ik jou nu ook besmet met haardvuur-wens?

Plaats een reactie