TIP: Hoe krijg je een kraag schoon?

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Hoe krijg je een kraag schoon? De vraag die ik me regelmatig stel wanneer ik weer een was aan het doen ben.
Het begint bij het sorteren. Of nee, het begint eigenlijk bij het verzamelen van de vuile was.
Daar heb ik dan een speciale ronde voor door het huis, die ik echt bijna elke dag maak. En het is opvallend hoeveel was ik weer uit die kinderkamers haal. Elke keer vind ik weer wat, in elke hoek en elk gaatje ligt wel iets, een  vieze sok, een oude pyjama of een hemdje.

TIP_ Hoe krijg je een kraag schoon_mamameteenblog.nl

Kleding Sorteren

En dan het sorteren, had ik dat al gezegd? Man wat een gedoe is dat. Een bergje kleding hier, een bergje kleding daar. En voordat alles in de machine of droger gaat nog even controleren of er niets in de zakken zit en of er geen vlekken zijn die wat extra aandacht nodig hebben.
Tja, en dan komen we meteen op het punt wat ik  met jullie wil delen.
Want wat is dat toch met die overhemden met die kragen?
Waarom worden die altijd zo vuil? En waarom krijg ik het er niet uit met gewone vlekkenverwijderaar? Het zijn lastigere

TIP: Hoe krijg je een kraag schoon? mamameteenblog

vlekken op de kragen van overhemden dan de niet-nader-genoemde-maar-je-weet-wel-wat-ik-bedoel vlekken op de babykleding, die er met een beetje Shout vlekoplosser zo uitgaan.

Waarom werkt de Shout niet bij een kraag, en laat het alleen maar een extra vlek achter? En wat heb ik in dit huis een hoop kragen! En heel eerlijk gezegd zijn het meestal niet mijn kragen. Maar als hoofd van de wasafdeling hier in mijn eigen paleis, werd het tijd voor drastische maatregelen. Met informatie van het internet tijd voor een test.

Ik heb van tevoren eerst het internet afgezocht naar mogelijke manieren en middeltjes om de kragen schoon te krijgen, die ik eventueel al in huis had of makkelijk te verkrijgen zijn.
En wat heb ik gevonden: groene zeep, shampoo, sunlight, Afwasmiddel en baking soda+ afwasmiddel (van de Lidl). 

Plan van Aanpak voor een schone kraag

In de was wat overhemden met een vuile kraag opgezocht.
Daarna volgde het door mijzelf uitgedachte briljante, want hoofd van de afdeling, stappenplan, welke trouwens niet zo moeilijk was.

 • Insmeren met het middel.
 • Laten intrekken, zo een 15 tot 30 minuutjes.
 • In de wasmachine (op 40 graden Celsius en op het overhemden programma)

Groene zeep

De groene zeep die ik hier heb gebruikt is van Driehoek, maar je er zijn verschillende merken verkrijgbaar, welke je ook online kunt bestellen. Zelf maak ik sinds een paar jaar ook zeep, en deze werkt ook heel goed bij vettige vlekken op kleding en op een kraag.

TIP Hoe een kraag schoon mamameteenblog 2

Shampoo op de kraag

In dit geval de Andrélon anti roos, maar volgens mij kun je elke shampoo gebruiken.

TIP een kraag schoon | mamameteenblog.nl

Sunlight zeep

Gekocht bij de Albert Heijn, voor ik dacht 2 à 3 euro, maar al heel lang in huis, want ik wilde ooit eens mijn eigen wasmiddel maken.

TIP: Hoe krijg je een kraag schoon | mamameteenblog.nl

Baking soda én het afwasmiddel op de kraag

De foto van het afwasmiddel is  gruwelijk mislukt, maar dit overhemd heeft dus een dubbele behandeling gehad en ik moet zeggen dat dit uiteindelijk het beste effect heeft gehad.

N.B. De Baking Soda heb ik besteld via Bol.com.

Overhemd kraag schoonmaken mamameteenblog.nl

Conclusie:

Alhoewel de uitslag natuurlijk een matter of opinion is, denk ik dat ik de laatste test met de baking soda het beste resultaat heeft gegeven voor een schone kraag. Daarna de Shampoo, dan de sunlight en als laatste de  groene zeep.

Wat vinden jullie? Of hebben jullie nog een tip voor mij?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 gedachten over “TIP: Hoe krijg je een kraag schoon?”

 1. Ik doe dit al jaren voorbehandelen met Dasty van de Wibra, de vuile kraag inspuiten en even met een nagelborsteltje inwrijven en dan in de wasmachine.
  bij niet ál te vuile kragen alleen Dasty er op spuiten en in de wasmachine doen, werkt perfect.

  Beantwoorden
 2. Ik kan er zomaar een paar bedenken… Nieuwe mode-ontwerp: kraagloze overhemden, of alleen zwarte overhemden aanschaffen. Wat ik meestal doe, is een gedeelte van het te gebruiken vloeibare wasmiddel al verdelen in de kraag, en dan zonder weken meteen in de wasmachine. Kwam er 99 van de 100x brandschoon uit, ook bij gewoon wasprogramma.Maar ik moet er dan wel bij vertellen dat die ouwe Miele die ik heb staan en een dikke anderhalf uur over doet om dat wasje te draaien, misschien dat dat ook wat zegt…

  Beantwoorden

Plaats een reactie