Tips voor meer duurzaamheid in de badkamer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Het dringt bij iedereen steeds meer door, we moeten liever zijn voor onze planeet. De gevolgen van onze levensstijl worden steeds duidelijker. Duurzame keuzes worden steeds belangrijker en niet alleen op grote schaal, maar ook op kleine. Zo ook in en om ons huis. Zo zijn er in de jaren dat we in ons jaren 30 huis wonen alweer kleine aanpassingen en verbouwinkjes nodig. Zo heeft onze badkamer een update nodig. Maar hoe pak je het aan om je badkamer te verduurzamen? Waar moet je op letten wanneer je meer duurzaamheid wilt in de badkamer?

tips duurzaamheid badkamer mamameteenblog.nl
Afbeelding van ErikaWittlieb via Pixabay

Duurzaamheid in de badkamer

Maar waarom zou je willen kiezen voor een duurzame badkamer? En wat is een duurzame badkamer?
Duurzaamheid wordt vaak in verband gebracht met biologisch leven en lief zijn voor de planeet. Maar duurzaamheid is ook zeker interessant vanuit financieel oogpunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan water en energiebesparing wat interessant kan zijn voor de badkamer en wat je scheelt in je portemonne.

De producten die gebruikt worden in duurzame badkamers zijn vaak veel bestendiger en gaan daardoor langer mee, wat je uiteindelijk ook zal schelen in je uitgaven. Daarnaast worden deze producten op een manier gemaakt die minder impact hebben op de natuur. Een win-win situatie dus.

Maar hoe maak je een badkamer nu eigenlijk duurzaam?

Wanneer je een badkamer helemaal gaat vernieuwen kun je duurzaamheid meteen meenemen in het ontwerp, dat is vaak het makkelijkst. Denk aan de juiste ventilatie door een raam die open kan of een ventilatiesysteem die ingebouwd moet worden. Dit kan schimmel voorkomen en dat zorgt dat je badkamer langer mee gaat.

Maar wat als je alleen wat aanpassingen moet doen of vervangen? Waar moet je dan op letten?

Welke duurzame materialen kan ik gebruiken?

In de badkamer gebruik je natuurlijk het beste de materialen die vochtig kunnen en mogen worden. Door hier te kiezen voor natuurlijke materialen zorg je voor een zo min mogelijke belasting van het milieu bij de productie ervan. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen, hout of glas. Zoals een glazen douche wand of natuurtegels op de wand.

En de keuze voor een (nieuwe) douche met een regendouche kan duurzaam zijn, mits je kiest voor een waterbesparend exemplaar.

Ook een bad kan duurzaam zijn, wanneer een gevuld bad gedeeld wordt. Dat scheelt weer waterverbruik. Er zijn verschillende baden verkrijgbaar van meerdere soorten materiaal. Kies hierbij voor een materiaal wat makkelijk schoon te houden is op een manier die milieuvriendelijk is, zoals met groen zeep.

Kleine duurzame aanpassingen

Er zijn een aantal verschillende dingen die je kunt doen om de badkamer duurzamer te maken. Zo kunnen kleine aanpassingen al veel effect hebben, zoals een waterbesparende douchekop of kranen.

Maar je kunt ook denken aan het schoonmaken van de badkamer op een milieuvriendelijke manier. Maar ook biologische en natuurlijke verzorgingsproducten. (lees hier hoe je zelf zeep kunt maken)

Tips voor duurzaamheid in de badkamer

  • De beste tip is natuurlijk minder lang douchen. Het scheelt een huisgezin op jaarbasis al snel 6000 liter water, wanneer iedereen een minuut minder lang doucht.
  • Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten.
  • Denk eens na over een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
  • Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. En natuurlijk veel gezelliger!
  • Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar of zonneboiler. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
  • Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
  • Douche eens met koud water in plaats van warm om energie te besparen. Of zet hem gewoon een graadje kouder :).
  • Gebruik ledverlichting in je badkamer. Lees hier meer over ledverlichting.

Hoever ben jij met verduurzamen van je huis?

Plaats een reactie