Tips om veilig en gezond thuis te werken

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Sinds het bekend maken van de maatregelen van de overheid over de coronacrisis werken veel mensen momenteel vanuit huis. Voor sommigen een luxe, voor anderen een crime. Voor de ene werknemer een zegen, voor de andere werknemer vereist het een behoorlijk aanpassingsvermogen. Daarom dit artikel: tips om veilig en gezond thuis te werken.

Misschien heb je de afgelopen jaren al vaker thuisgewerkt en heb je thuis een fijne werkplek ingericht. Maar misschien werk je voor het eerst thuis en ben je nog aan het zoeken naar de juiste opstelling en werkwijze. Er zijn een aantal zaken die kunnen zorgen voor een fijne en gezonde thuiswerkplek. In dit artikel maken we een onderscheid tussen tips om veilig online thuis te werken en om gezond thuis te werken.

Tips om veilig en gezond thuis te werken mamameteenblog.nl
Tips om veilig en gezond thuis te werken

Videobellen

Het gebruik van videobellen is de afgelopen weken explosief gestegen. Het is de perfecte manier om samen te kunnen werken met je collega’s of klanten. Maar wees voorzichtig met videobellen. Sommige software voor videobellen is namelijk niet volledig veilig en kan gehackt worden. Daarnaast mag je volgens de wet sommige software niet gebruiken in verband met de privacywetgeving.
Programma’s zoals Zoom of Microsoft Teams hebben de beveiliging goed op orde en werken eenvoudig. Maar sommige programma’s zoals Houseparty hebben dat iets minder op orde. Wil je toch graag met iemand videobellen via Facetime bijvoorbeeld en moet je vertrouwelijke informatie bespreken, verwijs dan naar (patiënt)nummers bijvoorbeeld in plaats van namen. Deel nooit betaalgegevens of andere vertrouwelijke informatie via dergelijke software.

Internetverbinding

Zorg voor een stabiele internetverbinding. Het liefst via een ethernetkabel. Een ethernetkabel zorgt voor de meest stabiele verbinding. Wil je geen kabel gebruiken of is dit niet mogelijk (bijvoorbeeld omdat je een laptop/Macbook hebt die dat niet ondersteund) kies er dan voor om in de ruimte te gaan zitten zo dicht mogelijk bij de router. Hier is het signaal het sterkst.
Is dit niet mogelijk; zit je liever op de eerste verdieping of op zolder, denk dan eens aan een wifi repeater of powerline adapter. Met een wifi repeater wordt het signaal verlengd (niet versterkt!) en heb je boven iets meer bereik. Met een powerline adapter wordt het signaal via het stroomnet in je huis overgebracht van de router naar de ruimte waar je zit.

Gebruik 2 staps verificatie

Het gebruik van 2 staps verificatie is heel erg belangrijk. Inloggen met tweefactorauthenticatie (2FA) is een stuk veiliger en verkleint de kans dat je wordt gehackt. De Consumentenbond heeft een handig artikel geschreven waarin wordt uitgelegd hoe je dit instelt op je laptop of smartphone.

Update je systeem

Het is belangrijk om de aanbevolen updates die je computer of smartphone. Door het installeren van deze updates wordt de software op je computer of smartphone beter beveiligd tegen hacken en virussen. Vaak kun je zelf zoeken naar de nieuwste updates, maar werk je bijvoorbeeld met Windows 10 dan zal deze (bijna) automatisch de nieuwste updates installeren als je de computer uitzet.

Let op phishing mails

Het komt helaas nog steeds voor dat er via phishing e-mails geld wordt afgetroggeld van onschuldige mensen. De hackers worden steeds gehaaider, maar gelukkig is het algemene besef onder mensen ook steeds beter.
Maar toch, let op! Beantwoord nooit mailtjes van een onbekende afzender of waar je de afzender niet van kent of vertrouwt. Twijfel je of iemand de e-mail heeft verstuurd? Bel diegene dan even om te verifiëren.

Gebruik een VPN bij het thuis werken

Met het gebruik van een VPN ben je online anoniemer. Je internetverkeer is versleuteld, Google weet niet waar je je bevindt, je kunt niet gehackt worden en je kunt niet gevolgd worden door overheden. Allerlei goede redenen om een VPN te gaan gebruiken. En het is heel erg eenvoudig om een betrouwbare VPN aan te schaffen en te gebruiken. Een VPN kun je voor heel veel toepassingen gebruiken, je kunt er hier meer over lezen.

Naast het op orde hebben van de online veiligheid, is het ook van belang om de ruimte waar je werkt en je houding goed op orde te hebben.

Breng afwisseling aan in je in werk & houding

Tijdens werkzaamheden is het belangrijk af te wisselen tussen staan en zitten. Moet je bellen? Probeer dit staand of lopend te doen. Als je wat moet lezen kun je dit ook beter op een andere plek doen dan aan je bureau. Neem regelmatig een pauze en zorg dat je voldoende water drinkt. Zorg voor voldoende afwisseling en ontspanning, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen tijdens de lunch.

Kantoor/werkruimte

Het werken in een aparte ruimte is sterk aan te raden. Je hebt op deze manier een afgesloten ruimte, waar je aan het werk bent. Door afspraken te maken kun je je in deze ruimte goed afsluiten van de andere personen in het huis, als je daar aan het werk bent mag je niet gestoord worden.
Als je geen eigen kantoor of werkruimte tot je beschikking hebt zorg er dan voor dat je een vaste plek in de woonkamer of eetkamer gebruikt. Als je klaar bent met werken, ruim deze plek dan ook helemaal weer op (voor zover dat gaat). Dan maak je van je werkruimte ook weer je privéruimte en kun je het iets beter scheiden van elkaar.

Trek je normale kleding aan

Het klinkt natuurlijk erg verleidelijk om in je pyjama achter de computer te gaan zitten. En het is ook helemaal niet erg als dat een keer gebeurt (denk wel aan die videovergadering met je baas!). Maar aangezien we nu langere tijd thuiswerken kun je het beste kleding aantrekken die je normaal ook naar je werk zou aantrekken. Misschien zonder die stropdas of hoge hakken, maar probeer je zoveel mogelijk ‘normaal’ te kleden.

Houd je aan een dagelijks schema

Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden op te staan, te ontbijten, te lunchen en pauzes in te lassen. Op die manier werk je volgens een vast ritme wat je gemoedsrust ten goede zal komen en daarmee ook je prestaties. Een keertje uitslapen mag natuurlijk best, maar probeer zoveel mogelijk aan een ritme vast te houden.

Ga naar buiten voor een frisse neus


Last but not least, ga af en toe lekker even naar buiten! In de tuin, een blokje om of een boodschap doen (alleen als het echt nodig is!). Maar haal die frisse neus. Het lucht op en geeft je nieuwe energie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.